Bakanlık tekliflerine ilk cevap ve tepkiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümet için bakanlık teklifinde bulunduğu isimlerden ilk cevaplar gelmeye başladı. MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural, Davutoğlu'nun teklifine en sert cevap veren kişi oldu.

Bakanlık tekliflerine ilk cevap ve tepkiler

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile Genel Başkan Başdanışmanı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümetinde yer almaları için kendilerine yaptığı teklifleri reddetti. Bingöl ve Toprak, cevaplarını yazılı olarak iletti.


"SİYASİ İHTİRASLARA HİZMET EDECEK HÜKÜMETİN PARÇASI OLMAYIZ"

İki isim de aynı metne imza atarak seçim hükümetinde görev alamayacaklarını iletti. Bingöl ve Toprak, verdikleri yazılı cevapta şu vurguyu yaptı: 

"Sonuç olarak, 7 Haziran tarihinde 'tekrar seçim' diyerek, Türkiye'nin sorunlarına kalıcı çözüm getirecek bir koalisyonun önünde engel olmak isteyenler amacına ulaşmıştır. Demokrasi tarihimizde ilk kez bir seçimden sonra hükümet kurulamadığı için hiçbir iktidar gücüne sahip olmayan geçici bir hükümet kurulacaktır. 60 günde sadece birilerinin siyasi ihtiraslarına hizmet aracı olacak bir hükümetin parçası olmayız. Biz birilerine değil, 'Önce Türkiye' diyerek milletimize hizmet ederiz. Bu sebeple, hiçbir sorumluluğu olmayan ve hiçbir görevi yerine getirmeyecek geçici hükümette CHP'yi temsilen yer alarak hak etmediği itibari vermemek amacıyla, Anayasa'nın 104 ve 116 maddeleri uyarınca 26 Ağustos 2015 tarihli teklifinizi reddettiğimizi bilgilerinize sunarız."


VURAL:  BU TEKLİF AKP ZİHNİYETİNİ GÖSTERİYOR.

İşte Vural'ın konuşmasının önemli satır başları;

"Ahlaka ve yasaya uygun olmayan bu teklif AKP zihniyetini gösteriyor. Bu ucuz bir siyasettir. HDP ile mütabakat hazırlayan kimlerdi? diye soran Vural, mütabakat metnini açıklayanlarda onlardı dedi. 

Çözüm süreci kan getirdi dedik bizi suçladılar. 4 ilkemiz var dedik hayır dediler. HDP ile olmayacağız dedik yine bizi suçladılar

Bu millet rüşvet yiyen haramzadelerden PKK'yı güçlendirenlerden hesap soracak.

Ahmet Davutoğlu'na niye görev verdi diye soran Vural, memleket birliği dirliği değil, koltuk makam mevki sevdası.


MHP'Lİ KENAN TANRIKULU: Teklifi Kabul etmediğimi Başbakanlık'a bildirdim. 

MERAL AKŞENER: Başbakanlık'tan gelen teklifi reddediyorum


Oktay Vural'dan Davutoğlu'na sert cevap | Samanyolu Haber

DENİZ BAYKAL: CEVABIM TARİHİ BELGE NİTELİĞİNDE OLACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümetinde yer alması için teklif götürdüğü eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal teklife ilişkin yaptığı açıklamada " Parti ahlakına göre  hareket edeceğim. Kapsamlı bir mektupla yanıt vereceğim. Cevabım tarihi belge niteliğinde olacak" dedi. 

ERDOĞAN TOPRAK: REDDEDECEĞİM
Bakanlık teklifi gelen CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Radikal'e yaptığı açıklamada "Mektup elime ulaştı. Teklifi yazılı olarak reddedeceğim. Ben partimin ilkelerine bağlıyım. Partimin aldığı karara uyacağım. Kendilerine bu teklif için teşekkür ederim" dedi.


ÖZGÜR ÖZEL: LİDERLERİ AŞIP DİREK VEKİLLERE YÖNELENLERE KAPILAR KAPALI
CHP'li vekillere gelen bakanlık teklifi ile ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şunları söyledi: Liderleri aşıp direk vekillere yönelenlere kapılar kapalı. Kapılar kapalı olunca zarfları kapı altından zarf atmaya çalışıyorlar. Vekil arkadaşlarımız gereken cevabı verecektir" dedi.  Bakanlık teklif mektubunda hangi bakanlık için davet edildikleri ise yazılmadığı öğrenildi. 


HDP İZMİR MİLLETVEKİLİ MÜSLÜM DOĞAN 

HDP'li Müslüm Doğan, "Partimizin vereceği karar bizim için esastır. Kısa süreli bir seçim kabinesinde yer almak partimizin alacağı bir karardır. Hayırlı olsun diyorum ben. Beklenmedik bir tercih. Esas mesele şu. Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Bu kanın durdurulması lazım. Acil bir barışın tesis edilmesi lazım. Bu anlamda partimizin görev alması anayasal bir gerek ve ihtiyaç olarak değerlendiriyorum."

Ali Haydar Konca: Önemil olan Türkiye'nin bütünlüğü ve kardeşliği
"Takdire ve değerlendirmeye teşekkür ediyorum. Ancak biz sonuçta Halkların Demokratik Partisi'nin üyesi ve milletvekiliyiz. Partimizin yetkili organlarıyla bir değerlendirme yapacağız. Ona göre bir karar vereceğiz. Şuanda netleşmiş bir kararımız yok. İnşallah yarın o konuda netleşiriz."

Levent Tüzel: Kararımı parti ile görüştükten sonra vereceğim

CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamışlardı, HDP ise hükümete katılacaklarını bildirmişti.
<< Önceki Haber Bakanlık tekliflerine ilk cevap ve tepkiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER