Hukuksuzca görevden alınan Bank Asya genel müdüründen çağrı

Hukuksuzca görevden alınan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz belgelerin yüzde 90’ının teslim edildiğini söyledi.

Hukuksuzca görevden alınan Bank Asya genel müdüründen çağrı

TMSF tarafından hukuksuz bir şekilde görevden alınan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, ortaklardan istenen belgelerin yüzde 90’ını BDDK’ya teslim ettiklerini söyledi. Beyaz, “Bankanın yönetimini bir an önce asıl sahiplerine geri verin” dedi.

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­lu (BDDK) ve TMSF ta­ra­fın­dan hu­kuk­suz şe­kil­de gö­rev­den alı­nan Bank As­ya Ge­nel Mü­dü­rü Ah­met Be­yaz, A Gu­ru­bu or­tak­la­rın is­te­nen bel­ge­le­rin yüz­de 90’ı­nın ek­sik­lik­le­ri­ni ta­mam­la­ya­rak BDDK’­ya tes­lim et­ti­ği­ni be­lirt­ti. BU­GÜN TV’­ye açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Be­yaz, Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’na gö­re bel­ge­le­rin yüz­de 51’ini­ni ta­mam­lan­ma­sı ha­lin­de bi­le yö­ne­ti­min dev­re­dil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

HUKUKSUZLUK BULAMADILAR

Bugün gazetesinin haberine göre, son 16 ay­da ban­ka­ya yö­ne­lik ka­ra­la­ma ve kam­pan­ya­la­rı sü­re­cin­de res­mi ve özerk ku­rum­la­rın gö­rev­le­ri­ni yap­ma­ma­sın­dan do­la­yı ban­ka­nın za­rar gör­dü­ğü­nü an­la­tan Be­yaz, şunları anlattı: “Bu­nun so­rum­lu­la­rı ya­lan ha­ber ya­zan med­ya ve bun­la­rın önü­nü ala­ma­yan BDDK ve SPK gi­bi özerk ku­rul­lar­dır. 30 de­ne­tim eki­mi ban­ka­mı­zı de­net­le­di ama so­mut bir hu­kuk­suz­luk ve bel­ge gö­re­me­di­le­r.”

BUGÜN BİZE YARIN BAŞKASINA

Bank As­ya­’ya uy­gu­la­nan bas­kı­nın ulus­la­ra­ra­sı ku­rum­la­rın da dik­ka­ti­ni çek­ti­ği­ni ifa­de eden Ah­met Be­yaz şun­la­rı söy­le­di: “Ni­te­kim de­re­ce­len­dir­me ku­ru­luş­la­rı Mo­od­y’s ve Stan­dard&Po­ors Bank As­ya üze­rin­den Tür­ki­ye­’yi uyar­dı. Ade­ta bir akıl tu­tul­ma­sıy­la ya­şa­nı­yor. Kim­se çı­kıp net bir şe­kil­de ko­nuş­mu­yor. Her­kes kor­ku­yor. Tür­ki­ye bu­nun be­de­li­ni çok da­ha ağır öder. Tür­ki­ye­’nin ya­ban­cı ser­ma­ye­ye ih­ti­ya­cı var. Bu­nun için ba­ğı­mız ol­ma­sı ge­re­ken ku­rum­la­rın ba­ğım­sız­lı­ğı­nın ko­run­ma­sı la­zım. Bu­gün ba­na ya­pı­lan ya­rın baş­ka­sı­na ya­pı­lır.” Linç sü­re­cin­de ban­ka­dan 10 mil­yar li­ra­lık (10 kat­ril­yon li­ra) bir mev­du­atın çık­tı­ğı­nı be­lir­ten Be­yaz, “Bir yıl­da 10 mil­yar li­ra mev­du­at öde­mek her ban­ka­nın har­cı de­ğil. Ge­lip bi­le­zi­ği­ni ve kü­pe­si­ni ve­ren müş­te­ri­le­ri­mi­zin des­tek­le­riy­le ayak­ta dur­duk. 10 mil­ya­rın, 5 mil­yar li­ra­sı si­ya­si bas­kı­lar so­nu­cu çe­ki­len ku­rum­sal mev­du­at­la­rı­dır. Pa­ra­sı­nı çek­me­ye ge­len hiç­bir müş­te­ri­mi­zi eli boş gön­der­me­di­k” şek­lin­de ko­nuş­tu.

400 DAVA AÇTIK

Hiç­bir ku­ru­mun key­fi dav­ran­ma hak­kı ol­ma­dı­ğı­nı ifa­de den Be­yaz, “Bu sü­reç­te 400 da­va aç­tık. Gö­re­vi­ni ih­mal eden ka­mu gö­rev­li­le­ri için­de taz­mi­nat da­va­la­rı açıl­dı. Ban­ka­ya za­rar ve­ren ve yıp­ra­tan­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­lar ya­pıl­dı. Hu­ku­kun te­cel­li ede­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Ka­mu gö­rev­li­le­ri hu­kuk için­de kal­maz­lar­sa ile­ri­de bu­nun be­de­li­ni çok kö­tü öder­le­r” di­ye ko­nuş­tu.

BELGELER BDDK'DA MEVCUT

Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 18’in­ci mad­de­si­ne da­ya­nak ya­pı­la­rak yö­ne­ti­me ge­çi­ci el ko­nul­ma­sı­nı hu­ku­ki ga­ra­bet ola­rak de­ğer­len­di­ren Be­yaz, şöyle devam etti: “Bu­nun bir hu­kuk­suz­luk ol­du­ğu­nu her­kes bi­li­yor. Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 18. mad­de­si ki­şi­ler­de bel­li kri­ter­ler arı­yor. 18 yıl­dır bu ban­ka­yı ku­ran A gru­bu or­tak­la­rı­mı­zın za­ten BDDK’­da bu ev­rak­la­rı var. Kim­se­nin or­tak­lık vas­fı­nı kay­bet­ti­ği­ne da­ir bir du­rum yok. E dev­let­te za­ten bun­la­rın hep­si mev­cu­t” de­di.

BU İŞ KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK

Hu­ku­ki ga­ra­bet­ler ya­şan­ma­sı­na rağ­men bu işin çö­zü­le­ce­ği­ne inan­dı­ğı­nı kay­de­den Be­yaz şöy­le ko­nuş­tu: “Kı­sa sü­re­de ne­ti­ce ala­ca­ğı­mı­za ina­nı­yo­rum. Ba­zı or­tak­la­rı­mız yurtdı­şın­da hak­la­rı­nı ara­ma­nın yol­la­rı­na baş­vu­ra­rak da­va açı­tı­lar. Ben bu işin yurtiçin­de kı­sa sü­re­de çö­zü­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum.”

2 BİN ARKADAŞIMIZ İŞSİZ KALDI

Bu sü­reç­te ken­di­si­ni en faz­la üzen ola­yın 2 bi­ne ya­kın ça­lı­şa­nın iş­siz kal­ma­sı ol­du­ğu­nu an­la­tan Be­yaz, “Sü­reç­te yüz­de 51 ora­nın­da kü­çül­dük. 2 bin ar­ka­da­şı­mı­zı iş­ten çı­kar­dık. 80 şu­be­mi­zi ka­pat­mak zo­run­da kal­dık. Ön­ce­ki se­ne 80 şu­be aç­mış­ken ya­şa­nan sü­reç bi­zi
kü­çül­me­ye it­ti­” yorumunu yaptı.

BELGELERİN YÜZDE 90'I TESLİM EDİLDİ

“Or­tak­lar bil­gi ve bel­ge gön­der­me­di di­ye po­lis or­du­suy­la ge­lip ban­ka­ya el koy­ma ola­ma­z” di­yen Ah­met Be­yaz, “El ko­nul­du­ğu gün ev­rak­la­rı­mı­zın yüz­de 53’ü­nü BDDK’­ya ver­miş­tik ama on­la­rın yüz­de 37’si­ni yü­rür­lü­ğü koy­du­lar. Bu­gün iti­ba­riy­le bel­ge­le­rin yüz­de 90’ı BDDK’­ya tes­lim edil­miş va­zi­yet­te. Ev­rak­la­rı­mız aci­len in­ce­len­sin ve hu­kuk­suz­lu­ğa son ve­ril­sin. Bi­ran ön­ce ban­ka yö­ne­ti­mi ger­çek sa­hip­le­ri­ne ia­de edil­sin. Ül­ke eko­no­mi­si bu hu­kuk­suz­luk­tan za­rar gö­rü­yor. Bank As­ya­’yı sev­me­ye­bi­lir­si­niz ama Tür­ki­ye­’yi de mi sev­mi­yor­su­nuz? Sis­te­me za­rar ver­di­ği­niz için ya­ban­cı ya­tı­rım­cı ül­ke­yi terk edi­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.
<< Önceki Haber Hukuksuzca görevden alınan Bank Asya genel müdüründen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER