Banka şubesinden arıyormuş gibi yapan dolandırıcılara dikkat


Son günlerde bilişim sistemleri aracılığıyla banka, kredi kart bilgilerinin ele geçirilmesi veya bu kartların kopyalanarak dolandırıcılık yapılması şeklinde yeni yöntemler kullanılmaya başlandı. Kendilerini banka veya çağrı merkezi çalışanı gibi tanıtıp, 'Hayat sigortası için yapılan ödemelerin bir kısmını iade edeceğiz', 'Sağlık sigortasını yeniletmezseniz yüklü bir miktar ceza işlemi uygulanacak' diyerek kişisel kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışan dolandırıcılar, bu şekilde sanal POS üzerinden yapılan alışverişler yapıyor. İnsanların mağdur olmasını önlemek isteyen polis telefonla yapılan dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyardı.

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde bilişim sistemleri aracılığıyla banka veya kredi kart bilgilerinin ele geçirilmesi veya bu kartların kopyalanarak dolandırıcılık yapılması şeklinde yeni yöntemler kullanılmaya başlandığı belirtildi.

Dolandırıcıların kendilerini banka veya çağrı merkezi çalışanı gibi tanıttığı anlatılan açıklamada "Son zamanlarda dolandırıcılar vatandaşlarımızı 444 ve +90 850 ile başlayan, banka müşteri hizmetleri numaralarına benzeyen telefon numaraları ile arayarak kendilerini banka veya çağrı merkezi çalışanı gibi tanıtıp, 'Daha önce yapmış olduğunuz hayat sigortası için yaptığınız ödemelerin bir kısmını tekrar iade edeceğiz', 'Yaptırdığınız sağlık sigortasının bugün son günü, tekrardan yeniletmezseniz yüklü bir miktar ceza işlemi uygulanacak', 'Kredi kartınızdan kesilen kart kullanım aidatlarını size tekrar iade edilecek', 'Çekmiş olduğunuz kredilerin (konut, taşıt, ihtiyaç vb.) dosya masrafları iade edilecek' benzeri söylemlerle inandırıcılığı da arttırmak adına kart numaralarının son 4 hanesi gibi kolayca ulaşılabilen bilgileri de söyleyerek, vatandaşlarımızı banka görevlisi olduklarına ikna edip elde edilen kişisel bilgilerle banka müşterisi olan vatandaşların kredi kartı bilgileri ile alışveriş yaptıkları tespit edilmiştir. Bu işlem neticesinde yapılan alışveriş ücretleri vatandaşlarımızın hesap ekstrelerine yansıyarak mağdur edilmektedir. Özellikle SMS onayı gerekmeksizin sadece kart sahibinin adı soyadı, kart numarası, kartın son kullanım tarihi ve kartın arka yüzünde bulunan 3 haneli güvenlik numarası ile de alışverişe imkan veren web siteleri de bulunmaktadır. Bu şekilde son zamanlarda, telefonda vatandaşlarımızı banka yada kamu görevlisi olarak ikna ederek, alışveriş için yeterli olan bilgileri temin ettikten sonra Sanal POS üzerinden yapılan alışverişler neticesinde gerçekleşen dolandırıcılık olaylarında artış tespit edilmiştir." denildi.

Hiçbir banka görevlisi veya kamu görevlisinin kart bilgilerini talep etmeyeceği vurgulanan açıklamada, bütün bilgilerin banka sistemlerinde kayıtlı olduğu ve banka görevlilerinin dahi görmemesi gereken şifre gibi bilgilerin gizli tutulduğu hatırlatıldı.

Kişisel bilgilerle, telefona gelen onay mesajlarını öğrenmek isteyenlere itibar edilmemesi uyarısında bulunulan açıklamada, alışverişlerin ardından alınan sliplerin de gelişi güzel atılmamayarak imha edilmesi önerildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Banka şubesinden arıyormuş gibi yapan dolandırıcılara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER