"Basın mensuplarının görevlerini ifa ettikleri için Silivri zindanlarında"


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İngiltere'de keyfi tutuklamalara karşı güvenceler içeren 1627 tarihli sözleşmenin olmasına rağmen 2015 yılı Türkiye'sinde basın mensuplarının görevlerini ifa ettikleri için şu anda Silivri zindanlarında olduğunu söyledi. İngiltere'de keyfi tutuklamalara karşı güvenceler içeren 1627 tarihli sözleşme ve Habes Corpus sözleşmesinin 1679'da imzalandığını hatırlatan Tanal, "O dönemlerde yargı güvencesinin geldiği keyfi tutuklamanın yasaklandığı bir dönemde Can Dündar cezaevinde, Erdem Gül cezaevinde Hidayet Karaca cezaevinde, Nokta Dergisi'nin basın mensupları cezaevinde, Gültekin Avcı cezaevinde." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

İnsan hakları konusundaki önemli gelişmeleri yansıtan ilk belgelerle birlikte ülkemizdeki durumun ne aşamada olduğu konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydeden CHP İstanbul Milletvekili, "1215 tarihli Magna Carta sözleşmesinde İngiliz Büyük Şartı'nda o dönemde bu belgenin en büyük özelliği siyasi iktidarın sınırlandırılmasıdır." dedi.

1215 tarihinde Magna Carta ile siyasi iktidara sınırlandırma getirildiği belirten Mahmut Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geldiğimiz 2015'in Türkiye'sinde siyasi iktidar güç paylaşımını kabul etmemekte, iktidarın sınırlandırılmasına karşı çıkmakta. Yıl 1215 Magna Carta sözleşmesiyle geldiğimiz bugün ki tarihe baktığımız zaman siyasi iktidarda bulunanlar ve Cumhurbaşkanı dahi 'Anayasa Mahkemesi kararları beni bağlamaz' diyor. Halbuki temel hak ve özgürlüklerin korunması sadece anayasada kanunlar da yetmiyor bunların ihlali durumunda anayasa mahkemesinde de bu yargısal bir güvence temel hak ve özgürlüklerin bir teminatıdır."

İngiltere'de keyfi tutuklamalara karşı güvenceler içeren 1627 tarihli sözleşme ve Habes Corpus sözleşmesinin 1679'da imzalandığını vurgulayan CHP'li vekil, "O dönemde Habes Corpus sözleşmesinde yargı güvencesi var. İngiltere'de 1627'de keyfi tutuklama yasağı var. 2015'in Türkiye'sinde 1627 yılında imzalanan keyfi tutuklamaya karşı halka verilen güvence 2015'in Türkiye'sinde basın mensupları basın görevlerini ifa ettikleri için şu anda Silivri zindanlarında. Suç işleyen siyasi iktidar MİT TIR'ları ile birlikte suçüstü yakalandığı için görevini ifa eden 4 Cumhuriyet savcısı şuanda Ankara cezaevinde. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını soruşturan değerli iki yargıç şuanda Silivri zindanlarında. Anayasamız 138. maddede, 'mahkeme kararları yasama, yürütme, kamu kurum ve kuruluşları herkesi bağlar diyor.' Ama bu mahkeme kararlarını yerine getiren Ankara Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İstihbarat Örgütü, Adana Türk Silahlı Kuvvetlerinin İstihbarat Örgütü, Hatay Türk Silahlı Kuvvetlerinin İstihbarat Örgütü şuanda İstanbul Hasdal cezaevinde. Neden MİT TIR'ları dedikleri devletin suçüstü yakalandığı olaylarla ilgili cezaevinde. Burada MİT TIR'ları derken devletin suç işleme imtiyazı yoktur. O dönemlerde yargı güvencesinin geldiği keyfi tutuklamanın yasaklandığı bir dönemde Can Dündar cezaevinde, Erdem Gül cezaevinde Hidayet Karaca cezaevinde, Nokta Dergisi'nin basın mensupları cezaevinde, Gültekin Avcı cezaevinde." diye konuştu.

Türkiye'nin 2015 yılında insan hakları açısından dünya birinci olduğunun altını cizen Mahmut Tanal, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Şu anda tutuklu gazeteci sayısı açısından yine dünya birincisiyiz. Kadın cinayetleri açısından dünya birincisiyiz. Çocuk işçiliği açısından dünya ikincisiyiz, çocuk tacizi ve tecavüzü açısından dünya ikincisiyiz, gelir dağılımı adaletsizliği açısından dünya üçüncüsüyüz, yolsuzluklar açısından dünya üçüncüsüyüz, işçi ölümleri açısından dünya üçüncüsüyüz, çocuk gelinler açısından dünya üçüncüsüyüz."
CİHAN
<< Önceki Haber "Basın mensuplarının görevlerini ifa ettikleri için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER