Bayramda yemeği fazla kaçırdıysanız fazla yürüyün


Uzmanlar, bayramda yemeği fazla kaçıranların yürüyüşlerini artırarak daha fazla su içmesini ve ertesi günlerde de özellikle karbonhidratlı gıdalar tüketmeyerek dengeyi sağlamaya çalışmalarını önerdi.

Bayram ve tatil dönemlerinde pek çok kişinin daha fazla yemeye eğilimli olduğuna dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, bazı önerilerde bulundu. Özellikle Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketiminin rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Akkurt, "Uyarılara ve bilmesine rağmen yemeği fazla kaçıranlar, fiziksel aktivitesini artırmalı, daha fazla su içmeli ve ertesi günlerde özellikle karbonhidratlı gıdalar tüketmeyerek dengeyi sağlamaya çalışmalı." dedi.

Kurban Bayramı'nda özellikle yağlı et ve fazla tatlı tüketiminden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Sinan Akkurt, kurban etinin kesildikten hemen sonra değil, en az bir hafta bekletildikten sonra yenmesini vurguladı.

Bayram ve tatil dönemlerinde artan gıda tüketiminin rahatsızlıkları tetikleyebileceğini hatırlatan Dr. Sinan Akkurt, "Güne iki bardak suyla başladıktan sonra kahvaltının ihmal edilmemeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata, şeker, şerbetli tatlılara hayır demekten çekinilmemeli. Bunun yerine sütlü tatlılar ya da meyve bazlı tatlıların günde en fazla bir porsiyon olarak tüketilmeli. Günlük beslenmenin beşte birini kırmızı et, beşte birini hafif tatlılar, kalan beşte üçünü ise sebze yemekleri ve salatalar oluşturmalı. Özellikle ikramlar ve aşırıya kaçan porsiyonlar karşısında bozulan bağırsak hareketlerinin düzene girebilmesi için ara öğünlerde lifli meyveler ve bitki çayları tüketilmeli." dedi.

FAZLA KAÇAN ÖĞÜNLER İÇİN YÜRÜYÜŞÜ % 40 ARTIRIN

Uyarılara ve bilmesine karşı yine de 'eyvah çok kaçırdım, kendimi tutamadım çok fazla yedim' diyen kişiler içinse Dr. Sinan Akkurt, fiziksel aktivite ve su tüketimini artırmalarını önerdi. 'Neden bu kadar çok yedim' diye pişman olmaktansa çözüm arayanlar için Dr. Akkurt, şunları dile getirdi: "İdeali kilogram başına günlük 40 cc su tüketimidir. Yani 70 kilo ağırlığındaki bir kişi günde 2,8 su içmelidir. Ama herkes buna uymayabiliyor. Kişi günde 8-10 bardak su içiyorsa, bunu 12-14 bardağa çıkarabilir. Ertesi gün ekmek başta olmak üzere karbonhidrat ve şekeri kendisine yasaklayarak denge sağlamaya çalışabilir. Akşam yemeğini sadece salata olarak tercih edebilir. Fazla kaçan öğünden itibaren 24 saat içerisinde tempolu yürüyüş ve spor hedefleri % 40 oranında artırılabilir. Örneğin kişi günde 10 bin adım atıyorsa, bunu o gün için 14 bin adıma taşımalı. Yürüyüş temposu dakikada 100 adımın altına düşmemeli."

CİHAN
<< Önceki Haber Bayramda yemeği fazla kaçırdıysanız fazla yürüyün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER