Berlin: Bu harekât hukuka aykırı

Alman hükümeti, Süriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtın uluslararası hukuka uygunluğu konusunda şüpheleri olduğunu açıkladı. Hükümet sözcüsü, Türkiye’nin haklı güvenlik kaygılarını askeri harekât gerekçesi olarak görmediklerini kaydetti.

SHABER3.COM

Alman hükümeti, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtının uluslararası hukuka uygunluğu konusunda şüpheleri bulunduğunu açıkladı.

Berlin’deki olağan basın toplantısında konu ile ilgili soruları cevaplandıran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Suriye’deki mevcut durumun orada bulunan Kürt gruplara yönelik askeri müdahaleyi uluslararası hukuk çerçevesinde meşrulaştırdığı görüşünde değiliz.” dedi. 

Sözcü, sivillerin hayatının korunmasının ve insani açıdan uluslararası hukuka uymanın şart olduğuna vurgu yaptı.

Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtı teröre karşı mücadele olarak gören Türkiye harekâtın uluslararası hukuk çerçevesinde haklı gerekçelerle düzenlendiğini belirtiyor.

"GÜVENLİK KAYGISI ASKERİ HAREKÂT İÇİN GEREKÇE DEĞİL”

Türkiye’nin askeri harekât ile gerekçelerine atıfta bulunan hükümet sözcüsü Steffen Seibert de sıklıkla terör ile tehdit edilen Türkiye’nin güvenlik kaygılarının “haklı” olduğunu, ancak bunu “Şimdi başlatılan askeri harekât için bir gerekçe” olarak görmediklerini vurguladı. 

Bu konuda Türkiye ile Almanya arasında “görüş ayrılığı” bulunduğunu belirten Seibert, bu çerçevede Türkiye’ye derhal harekâta son verilmesi çağrısı yapıldığını sözlerine ekledi.

Seibert, bu askeri harekâtın bölgede yaşayan halkın büyük bölümünün yerinden edebileceğini ve bölgedeki istikrarsızlığı artırabileceğini ifade etti. 

Seibert, harekâtın IŞİD’in yeniden güçlenmesine de yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ALMANYA, ABD'NİN BİRLİKLERİ ÇEKMESİNİ KARŞI

Alman hükümet sözcüsü Seibert, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde konuşlu askerlerini çekmesine Almanya’nın karşı olduğuna da işaret etti.  

Türkiye’nin askeri harekâtı dolayısıyla Avrupa Birliği içindeki müttefikleri ve ABD hükümeti ile temasta olduklarını ifade eden Seibert, Washington ile yapılan görüşmelerde, “ABD’nin taahhütlerine bağlı kalması” beklentisinin iletildiğini kaydetti. 

Seibert, ABD hükümetinin talebine rağmen, Almanya’nın Suriye’ye asker göndermeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi.

SİLAH AMBARGOSU İÇİN ÇAĞRI

Berlin'de Türkiye'ye karşı silah ambargosu uygulanmasına ilişkin tartışmalar da devam ediyor. Koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) dış politika uzmanı Norbert Röttgen, Türkiye'ye yönelik kapsamlı bir silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu. 

Röttgen, sadece yeni silah satışı izni verilmemesi değil, Türkiye'ye silah sevkiyatının tamamen durdurulmasından yana olduğunu vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye'ye silah satışı için yeni izin verilmeyeceğini duyurmuştu. 

İzni daha önce verilen silahların sevkiyatı konusunda ise bir karar alınmamıştı. Almanya'da ülke dışına silah satışı hükümetin onayına bağlı. 

Almanya, daha önce hem silah satışı izinlerini hem de sevkiyatı durdurmaya yönelik kapsamlı bir silah ambargosunu Suudi gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan'a karşı uygulamıştı.
<< Önceki Haber Berlin: Bu harekât hukuka aykırı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER