Beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırılıyor


Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, halk arasında beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbiriyle karıştırıldığını belirterek, "İnsanın farklı ölümler varmış gibi kalp ve beyin ölümü gibi ayırmaları yanlıştır. Ölüm tektir. Onun adı ise beyin ölümüdür. Hiçbir vaka beyin ölümü meydana gelmeden öldü kabul edilmez." dedi.

Acıbadem Bursa Hastanesi, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" nedeniyle, Altınşehir Koleji lise öğrencileri ile bir araya geldi. Dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında gelen böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla yapılan ve etkinlikte, kadavradan nakillerin canlıdan nakillerin çok gerisinde kaldığı vurgulanarak toplumun tüm bireylerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğine dikkat çekildi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Dr. Hikmet Aktaş ve Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, organ bağışının önemi, organ bağışında bulunmak için yapılması gereken işlemleri ve organ nakli sürecini örneklerle anlattı. Söyleşide konuşan Dr. Hikmet Aktaş, nakillerin çoğunun canlı vericiden yapıldığını, kadavradan nakil, çeşitli önyargılar nedeniyle halen yeterince yapılamadığını belirterek, "Oysa son dönem karaciğer ve böbrek yetmezliği çekenlerin sağlıklarına kavuşmaları için tek şansları bulunuyor, o da; karaciğer ve böbrek nakli." dedi.

Dr. Salih Gülten ise, organ bağışının çok kutsal bir bağış olduğunu ifade etti. Halkın beyin ölümü ve bitkisel hayat kavramlarını karıştırdığına dikkat çeken Gülten, şu bilgileri verdi: "Organ bağışı bilimsel bir konu. İnsanın farklı ölümler varmış gibi kalp ve beyin ölümü gibi ayırmaları yanlıştır. Ölüm tektir. Onun adı ise beyin ölümüdür. Hiçbir vaka beyin ölümü meydana gelmeden öldü kabul edilmez. Her ölüden organları alınmıyor. Beyin ölümü geliştikten hemen sonra sağlık ekipleri organların işlevlerini yerine getirmelerini tıbbi müdahale ile sağlayabilirlerse organlar kullanılabiliyor. Beyin ölümü kararı alınabilmesi için gerekli testler yapılıyor ve onaylanıyor. Daha sonrasında ise; aile ile görüşme bilgilendirme süreci başlıyor. İşte bu noktada organ bağışlama büyük önem taşıyor. Çünkü bağışlanan organlar başka bedenlerde hayat buluyor." CİHAN
<< Önceki Haber Beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER