Bu da oldu: Hayra hapis teröre tahliye

Manisa’da işadamı, esnaf, polis, öğretmen ve ev hanımlarından oluşan onlarca kişi ‘niye burs verdin’ sorgusuna maruz kaldı. 52’si dokuz aydır haklarında iddianame hazırlanmadan cezaevinde tutuluyor. Dün şehirde yine operasyon vardı; 21 kişi gözaltına alındı.

Nefret operasyonlarında bu görüntüler yaşanıyor

Manisa’da paralel yapı iddiasıyla hayırseverlere yapılan operasyonlar, yargısız cezalandırmaya döndü. Dün 21 kişi gözaltına alınırken, kentte halen 52 kişi haklarında iddianame hazırlanmadan 9 aydır cezaevinde tutuluyor. 2015’in Kasım ayında dönemin Emniyet Müdürü Erdal Ceren tarafından başlatılan süreç, aralarında esnaf, işadamı, eğitimci ve ilahiyatçıların da bulunduğu yüzlerce kişiyi içine aldı. Bu isimler ‘niye kurban kestin, niye burs verdin’ sorgusu sonucunda cezaevine gönderildi. Manisa Cumhuriyet Başsvcılığı’nın sözde Paralel Devlet soruşturması şehirde vatandaşı korkutma aracı haline geldi.

Başsavcılık dün yine baskınlar için talimat verdi. Manisa merkezli Aydın, Erzurum, Ankara, Balıkesir, Denizli, Malatya, Van ve Amasya’da sabah saatlerinde eğitimci ve polislere yönelik operasyon gerçekleştirildi. Emniyet’e götürülen isimler, sözde örgüte finans sağlamakla suçlandı. Geçtiğimiz Kasım ayından beri, şehrin önde gelen işadamları, esnaf, öğretmen, polis ve ev hanımından oluşan yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan 52’si halen Manisa ve İzmir’deki cezaevlerinde tutuluyor. 

Ankara’da görülen 3’ü firari 17 sanıklı IŞİD davasında tahliye kararı çıktı. Cezaevindeki 3 sanık serbest bırakılırken, ‘atılı suçun vasıf ve mahiyeti, tutuklulukta geçirilen süre’ dikkate alındı. Böylece davada tutuklu kalmadı.

IŞİD terör örgütüne üye oldukları gerekçesi ile 3’ü firari 17 kişi hakkında açılan davanın görülmesine dün Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dünkü duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet D., Kemal Y., Mehdi T., tutuksuz 9 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada ilk olarak oğlu da sanıklar arasında bulunan tanık Nihat T. dinlendi. Oğlunun 2014’te Suriye’ye gittiğini, kendisini arayarak para istediğini söyledi. Oğlunun parayı almak için birisinin arayacağını ve arayan kişinin sanıklardan Mehdi T. olduğunu ifade eden Nihat T. parayı toparlayamadığı için veremediğini dile getirdi. “Oğlum, Suriye sınırında Şanlıurfa’ya yakın bir yerde bulunduğunu, Allah için savaştığını ve gelmeyeceğini söyledi.” dedi.

Sanık Mehdi T. ise geniş bir akraba grubunun olduğunu numarasının bu bağlamda Nihat T.’nin oğlu Murat’a verilme ihtimalinin bulunduğunu ileri sürdü. “Sanıklara atılı suçun vasıf ve mahiyeti, tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin büyük çoğunluğunun toplanmış olmasını” dikkate alan mahkeme tahliye kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından IŞİD terör örgütüne üye oldukları gerekçesi ile 3’ü firarı 10’u tutuklu 17 kişi hakkında terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemli dava açılmıştı. Davanın ilk duruşmasında 10 tutuklu sanıktan 7’si serbest bırakılmıştı.

<< Önceki Haber Bu da oldu: Hayra hapis teröre tahliye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER