Büyükanıt: Anayasal düzenimizi değiştirme gibi bir faaliyet içinde olmadım


'27 Nisan e-muhtırası' soruşturması kapsamında ifade veren Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hiçbir zaman anayasal düzeni değiştirme gibi bir faaliyet içinde olmadığını söyledi. Büyükanıt, hassasiyetinin Başbakan'a iletildiği bilgisini verdi.

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, '27 Nisan e-muhtıra' soruşturması kapsamında önceki gün ifade verdi. Büyükanıt, basın açıklamasının tamamıyla kendi tarafından kaleme alındığını ve TSK bünyesindeki hiçbir personelin, hiçbir kuvvet komutanının yayımlanana kadar haberinin olmadığını belirtti.

Yapılan açıklamanın adli makamların gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğine işaret etme amacı ile yazıldığını kaydeden Büyükanıt şöyle devam etti: "Bir noktada kamuoyunu bilgilendirme saikiyle hareket edilmiş, devletimizin temel niteliklerine yönelik bazı irticai faaliyetlerin geldiği boyutu ve bu konudaki TSK'nin hassasiyeti, TSK'nın en yüksek komuta kademesinde bulunmam hasebiyle vurgulanmak istenmiştir."

"BAŞBAKAN'A İLETİLDİ"

Genelkurmay Başkanı'nın kamuoyunu bilgilendirme görevi arasında olduğunu belirten Büyükanıt, "Kaldı ki bu hassasiyet bilahare Başbakan'a da iletilmiş olup, bu tutumun bile asıl kamuoyunu yanıltma amacıyla istismar edildiği ve değişik yorumlarda bulunulduğu da bilinen bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ZAMAN ANAYASAL DÜZENİMİZİ DEĞİŞTİRME GİBİ BİR FAALİYET İÇİNDE OLMADIĞIM GİBİ BÖYLESİ BİR İNTİBA UYANDIRABİLECEK EMARE DAHİ YOKTUR"

Yazının kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya anayasa ile teminat altına alınmış bir girişim olmadığını vurgulayan Büyükanıt şunları kaydetti: "57 senelik askerlik yaşamımda TSK'nın en yüksek komuta merciine gelmiş personeli olarak hiçbir zaman anayasal düzenimizi değiştirme gibi bir faaliyet içinde olmadığım gibi böylesi bir intiba uyandırabilecek emare dahi yoktur. Görevimi başarı ile ifa ettikten sonra emeklilik yaşantımda tüm yaşantımı etkileyecek, huzurlu ve rahat bir emeklilik dönemi geçirmemi bile engellemeye yönelik bu türden girişimlerin maksatlı ve bir takım mülahazalarla rahatsızlık vermeye yönelik olduğu, asıl devletimizin organlarını töhmet altında bırakarak bir takım çıkarlar sağlayabilme arzusu görmekteyim."

Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, 27 Nisan e-muhtırasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2012'de suç duyurusunda bulunmuş ve suç duyusu görevsizlik ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Soruşturma çerçevesinde Çevik'in ifadesi 2015 Haziran'da alındı.

Son yayımlanan iş bölümü ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevlendirilen savcı Selda Binboğa Kurtuluş soruşturma çerçevesinde e-muhtırayı bizzat kendisinin yazdığını söyleyen Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ifadesinin alınmasını istedi. Büyükanıt'ın şüpheli olarak ifadesinin alınmasını isteyen savcı, Büyükanıt'a yönelik olarak bir suçlama yöneltmedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Büyükanıt: Anayasal düzenimizi değiştirme gibi bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER