CHP'li Emir: Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor, cepleri yakıyor!


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, doğalgazın temel ihtiyaç haline dönüştüğünü; özellikle de kış aylarında aile bütçelerinde önemli bir kalem olduğunu söyledi. "Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor cepleri yakıyor!" diyen Emir, konutlara teslim edilen doğalgaz fiyatlarında Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesi için Meclis Başkanlığına yasa teklifi verdi.

Yasa teklifinin gerekçesinde, Türkiye'de enerji tüketiminin 31,5'inin karşılandığı doğalgazın yüzde 48'inin elektrik üretiminde, yüzde 25'inin sanayide, yüzde 19'unun konutlarda, geri kalan bölümünün de gübre ve ulaşımda kullanıldığına dikkat çeken Emir, konutlarda doğalgaz abonesi sayısının yıllar itibariyle önemli artış gösterdiğini vurguladı.

2008 yılında 5 milyon civarında olan konutlardaki doğalgaz abone sayısının, 2012 yılında 8 milyon 308 bin, 2015 yılının başı itibariyle 9.5 milyona ulaştığını belirten Emir, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın özellikle kış aylarında temel giderlerinden olan ısınma dolayısıyla doğalgaz tüketim giderleri, özellikle alt ve orta gelir grubundaki aileler için önemli bir mali külfet oluşturmaktadır. Havalar soğudukça evlerdeki sıcaklığın ısınabilir düzeyde tutulabilmesi için daha fazla doğalgaz tüketilmesi gerekirken, ekonomik nedenlerden 20-30 TL'lik alınan doğalgaz, hava sıcaklığının eksi 20'leri gördüğü günlerde, orta ayarda yakılan bir kombide en fazla 2.5 gün kullanabilmektedir. Az miktarda alınan doğalgaz için üç gün sonra tekrar doğalgaz satış kuyruğuna girmek zorunda kalan vatandaşın kışın aylık faturası 350 TL'nin altına düşmemektedir. Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor cepleri yakıyor. Doğalgaz fiyatları ham petrolün varil fiyatı esas alınarak belirleniyor. 2013 yılında 116 dolar olan varil fiyatı, bu yıl 28 dolara kadar düştü. Dünya genelinde doğalgaz fiyatları buna bağlı olarak düşerken, Ülkemizde tersi bir seyir izlemekte ve her yıl artış göstermektedir. 2008 yılında 62 lira olan 100 metreküp doğalgazın fiyatı, 2013 yılında 91,5 lira, bu yıl ise 101 lira. Yani 2008 yılında 62 kuruş civarında olan 1 M3 doğalgazın fiyatı 1 lirayı geçmiş durumdadır. Vatandaşların büyük bir çoğunluğunu doğrudan etkileyen sosyal ve ekonomik gelişmeler, özellikle 'sosyal devlet' ilkesini benimsemiş ülkelerde, idarenin öncelikle tedbir alması gereken konuların başında gelmektedir. Bu bağlamda, doğalgazın konutlarda kullanımının gittikçe yaygınlaşması ve birim fiyatlarındaki sürekli artışın geniş halk kesimlerini doğrudan etkilemesinin, Anayasamızın ikinci maddesinde ifade edilen 'sosyal devlet' ilkesinin gereği önüne geçilmelidir. Bu açıdan konutlara teslim edilen doğalgazdaki yüzde yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranının, yüzde 1'e çekilmesi gerekmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Emir: Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor, cepleri yakıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER