CHP'li Özel'den Erdoğan'a '45 gün' tepkisi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '45 günlük esnetme durumum yok' sözünü eleştirdi. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işine geldiğinde Anayasa'yı istediği gibi esnetebildiğine dikkat çekerek, "Anayasa'da bir esneklik olacaksa bundan daha esnek bir madde olamaz. Yarınki görüşmeden önce Cumhurbaşkanı'nın böyle keskin ve Anayasa'nın tek esnek maddesini esnetemeyeceğini söylemesi kendine ait bir planının olduğunu söylüyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde yapılan CHP TBMM Grubu toplantısına başkanlık ediyor. Toplantı öncesi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Özel'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '45 günü esnetme durumum yok' açıklamaları soruldu. Özel, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını dikkatle ve şaşkınlıkla takip ettiklerini söyledi. Anayasa'nın ilgili maddesinin açık olduğunu belirten Özel, "45 gün içinde bir hükümet kurulamaz ya da kurulan hükümet güven oyu alamazsa cumhurbaşkanı meclis başkanına da danışarak seçimleri yenileyebilir, diyor. Yeniler, demiyor. Yenileyebilir, diyor. Anayasa'da bir esneklik olacaksa bundan daha esnek bir madde olamaz. Ama Anayasa'yı her konuda esneten, anayasal sınırlar dahilinde çalışmamakla eleştirilen, bunu da 'halk tarafından seçildim, elbette Anayasa'nın bana çizdiği sınırların ötesinde davranışlarda bulunacağım' diye kendisini savunan ve hiç esnek olmayan maddelerinde, örneğin cumhurbaşkanının tarafsızlığı Anayasa'daki yemin metninde namus ve şerefiyle temin ettiği bir konuyken bunu bile esnetebilirken, seçimden önce mitingler yapılabilirken, Anayasa'nın nadir esnek maddelerinden birinde 'esneme şansım yok' demesi fevkalade manidardır. Ancak ve ancak Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yorumlanabilir." ifadelerini kullandı.

"CHP'NİN, BAŞKASININ PLANININ PARÇASI OLMAYA DA HİÇ NİYETİ YOK"

Görevlendirmelerin son 6 seçimde 4 tanesi yemin töreninin ertesi günü iki tanesi de yemin töreninden 2 gün sonra yapıldığını hatırlatan Özel, şöyle devam etti: "Ama Sayın Cumhurbaşkanı 16. günü bekledi yemin töreninden sonra. Onun kendi aklında bir takvim olduğu, o takvime uygun davranmak istediği, dün yaptığı açıklamalardan da 'esneme imkanım yok' derken 45. günde kendi aklındaki bir şeyi uygulamaya çalışacağı ortada. CHP koalisyon masasında tüm yapıcılığıyla elinden geldiği kadar, bazen o masada oturmak kalkmaktan daha zordur. Ama Cumhuriyet Halk Partisi tüm yapıcılığıyla orada durdu. Yarınki görüşmeye de ülkeyi hükümetsiz bırakmama, bugün ülkenin dört bir yanı yangın yerine dönüşmüşken, vatandaşın evinde mutfağındaki yangın da söndürülmeyi bekliyorken, elimizden gelen tüm fedakarlığı yaparak yapıcılığı ortaya koyuyoruz. Yarın masada ne konuşulur ne sonuç çıkar onu hep beraber göreceğiz. Yarınki görüşmeden önce Cumhurbaşkanı'nın böyle keskin ve Anayasa'nın tek esnek maddesini esnetemeyeceğini söylemesi kendine ait bir planının olduğunu söylüyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ülke ile ilgili planları var, kendisi ile ilgili yok. Başkasının planının parçası olmaya da hiç niyeti yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Devlet Bahçeli ile de görüşme olabilir' sözlerinin sorulması üzerine Özel, "Bu sorunun muhatabı Milliyetçi Hareket Partilileri olabilir." cevabını verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Özel'den Erdoğan'a '45 gün' tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER