CHP ve HDP genel başkan yardımcıları Lice davasını takip etti


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edildiği ve 16 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı takip etti. Tanrıkulu, Beştaş, avukatlar ve duruşmaya katılanlardan bazıları, davayla ilgili açıklama yaptı.

Davanın olaydan 20 yıl sonra, Tahir Elçi ve diğer avukatların çabasıyla zamanaşımına günler kala açıldığını hatırlatan Tanrıkulu, CHP olarak insan hakları ihlali içeren davaları takip etmeye devam edeceklerini söyledi. Faili meçhul dosyaların, olayların yaşandığı şehirlerde görülmediğini belirten Tanrıkulu, "Mağdurlar burada, tanıklar burada, ölenlerin yakınları burada fakat sanıklar yok. Sanıkların bir tanesinin, Singapur'da öldüğü ifade ediliyor ki dönemin birçok insan hakları ihlallerinden sorumluydu. Üsteğmendi o zaman Diyarbakır'da. Diyarbakır'ın birçok köyünü yakan yıkan, birçok insan hakları ihlalinin altında imzası olan, rahmetli Tahir Elçi ve birçok avukatı gözaltına alan, bizzat işkence talimatı veren, bizim tanıklığımızda işkence talimatı veren Eşref Hatipoğlu, 7 Ekim'de bu mahkemeye duruşmaya geleceğine, kaçak bir şekilde 18 Eylül'de avukat ve mağdur yakınları olmadan ifade verip adeta mahkemeden kaçırıldı. Bugün de duruşmada yok. AK Parti döneminde açılmaya çalışılan bütün faili meçhul dosyalar sürgün edildi. Diyarbakır'dan, Şırnak'tan, Van'dan başka mahkemelere gönderildi ve yargılamalar, sanıkları koruyacak ve aklayacak bir biçimde yapılıyor. Burada yapılan duruşmada da sanıklar yok, mağdurlar var. Hükümetin uyguladığı, cezasızlık politikası, maalesef bu davada da devam ediyor." dedi.

Lice Adalet Arıyor Platformu sözcüsü Şiar Kaymaz ise davada mağdur ailelerin avukatlığını yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin, kendilerini derinden sarstığını belirtti. Elçi'nin ve platformun Lice davasının yakın takipçisi olduğunu söyleyen Kaymaz, "Tahir Elçi, Lice davasında biri general, biri uzman çavuş, biri öğretmen, beşi çocuk 16 insanın katillerini arıyor. Sadece kendi çocuklarımızın katilleri peşinde değiliz. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın, Uzman Çavuş Yüksel Baran'ın, öğretmen Nurettin Soyer'in katillerinin peşindeyiz. Biz hakikatiz. Bu davada gerçeklerin açığa çıkmasını sağlayacak, yaşanan kirli savaşın boyutlarını ortaya çıkaracak siyasi iradeye ve âkil insanlara ihtiyacımız var." diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ise Türkiye'de kardeşçe yaşamak istediklerini söyledi. Beştaş, "Tahir Elçi'nin gözü asla geride kalmasın. Hepimiz katliam mağdurları olarak buradayız. Bugün hala kadın ve çocuklar öldürülüyor ama bunu İzmir, Ankara ya da İstanbul'da yaşayanlar bilmiyor. Bizler orada bunları görüyoruz. Devlet kendi generalini öldürdü, 20 yıl sonra yargılamaya başlandı ama sanıklar mahkemeye gelmiyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP ve HDP genel başkan yardımcıları Lice davasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER