Çin yurt dışındaki ilk askeri deniz üssünü kuruyor


Elde ettiği ekonomik başarılara paralel olarak, uzay ve havacılık ile askeri ve sanayi alanındaki ilerlemelerle adından sıkça söz ettiren Çin, kendi sınırları dışındaki ilk askeri üssünü Doğu Afrika ülkesi Cibuti'de kuruyor. Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf, "Çin'in kuracağı askeri üssün amacı korsanlarla mücadele olacak" dedi.

Çin medyasına göre Mahmud Ali Yusuf, Çin yönetiminin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne hakim stratejik bir konumda bulunan Cibuti'de askeri bir üs inşa edeceği haberlerini doğruladı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkanı General Fang Fenghui, geçtiğimiz Kasım ayında Cubuti'ye resmi ziyarette bulunmuş ve ziyaretin ana gündem maddesinin de Çin'in Cibuti'de kurmak istediği ilk askeri üs olduğu bildirilmişti.

ÇİN SAVUNMA BAKANLIĞI DA DOĞRULADI

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Çin'in Cibuti'de askeri üs kurmak istediğini doğrularken, bu bağlamda Cibuti ile yakın temas içinde olduklarını ifade etti.

Çinli Sözcü Wu, askeri deniz üssünün amacını Somali açıklarındaki Aden Körfezi'nde "Çin'in barış gücü birliklerinin emniyeti ile daha iyi lojistik sağlamak." olarak açıkladı.

Çin medyasında konu ile ilgili yer alan haberlerde, Cibuti'de kurulacak askeri üs konusunda iki ülkenin 10 yıllık bir anlaşma imzaladığı ve bu doğrultuda kurulacak üsse 10 bin Çin askerinin yerleştirilmesinin planlandığı kaydedildi.

ÇİN VE ABD TEKRAR KARŞI KARŞIYA

Pekin yönetiminin Cibuti'de askeri üs kurmasının kesinleşmesi ile beraber Çin ve ABD bu kez de Aden Körfezi'nde karşı karşıya geliyor. ABD, Pasifik'te askeri üstünlüğü Çin'e kaptırmamak için yoğun mücadele veriyor ancak Çin'in askeri savunma sanayisinin geldiği aşamayla birlikte ABD'nin, Çin'in yükselişine karşı pek fazla bir şey yapamayacağı belirtiliyor. Durum böyleyken ABD, şimdi de Çin ile Aden Körfezi'nde karşı karşıya gelmiş bulunuyor.

ABD'nin Cibuti'de hali hazırda 2 askeri üssü ve 4 bin askeri bulunduğu ve bu askeri üslerin anti terör operasyonlarında kullanıldığı haberleri sürekli olarak dünya gündeminde yer alıyordu.

Birçok askeri uzman, Pekin yönetiminin bu adımıyla birlikte ABD donanmasının Hint Okyanusu ile Kızıldeniz'deki varlığının Çin'den dolayı tehlikeye girebileceğini savunuyor.

Pekin yönetiminin askeri üs kurmasındaki asıl amacının ise gerek Doğu Afrika'daki ekonomik çıkarlarını korumak ve gerekse de Aden Körfezi başta olmak üzere Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda stratejik bir bölgede mevzi kazanmak istemesi şeklinde değerlendiriliyor.yurt-disindaki-ilk-askeri-deniz-ussunu-kuruyor-1960901.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Çin yurt dışındaki ilk askeri deniz üssünü kuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER