Çipras, Kerry ile görüştü


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Atina'da görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Atina'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Başbakan Aleksis Çipras ile görüştü. Ekonomik ilişkiler, mülteciler, bölgesel konular ve Kıbrıs sorununun ele alındığı görüşmede Yunanistan'ın bölgesel rolü de konuşuldu.

Başbakanlık bürosundan yapılan basın açıklamada mülteciler konusunda Kerry'nin Yunanistan'ın ekonomik zorluklara rağmen ortaya koyduğu büyük çabalara ilişkin memnuniyetini dile getirdiği belirtildi. ABD, BM kanalıyla Yunanistan'a destek vereceğini de açıkladı.

Görüşmede Yunanistan'daki ekonomik kriz ile dış borcun yeniden yapılandırılması konusu da ele alınırken, ABD'nin Yunanistan'a ekonomik yatırım imkanlarının konuşulduğu bu bağlamda Avrupa'ya kalkınmaya destek amaçlı yatırım yapmayı planladığı belirtildi.

Kıbrıs konusunda ise Akdeniz'de sorunların artış kaydettiği bir dönemde BM çerçevesinde adil ve sürdürülebilir çözüm konusunun önemine vurgu yapıldığı belirtilen açıklamada, Çipras'ın Türkiye ile ilişkileri iyi komşuluk ve uluslararası hukuk temelinde güçlendirmeye önem verdiğini aktardığı vurgulandı.

Basına açık bölümde kısa bir değerlendirme yapan Kerry, "Burada olmaktan ötürü mutluyum. Yakın bir şekilde çalışıyoruz. Göçmenlik konusunda zorluklar yaşadığınızı biliyorum. Konuşacağız." ifadelerini kullandı. Krize ilişkin de Kerry, "Kolay değil. Yunanistan'ın krizden çıktığını görmek için yardımcı olmak istiyoruz. Amerikan şirketleri yardımcı olmak istiyor." dedi.

Çipras da "Yunanistan'a kritik bir dönemde geldiniz. Bölgede istikrarsızlık artıyor. Probleme çözüm bulma yöntemini bulmak önemli." şeklinde konuştu. Yunanistan'ın bölgede istikrar unsuru olarak kalacağını belirten Çipras, tarihi bağlara dayanan işbirliğinin zorlukları aşmak için bütün bölge için önemli olduğunun altını çizdi. CİHAN
<< Önceki Haber Çipras, Kerry ile görüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER