Dahiliye Uzmanı Çiçek: Dünyadaki en önemli sağlık sorunu obezite


Dahiliye Uzmanı Uzman Doktor Ceyhan Çiçek, dünya son 10 yılda obezitenin yüzde 33 arttığını vurgulayarak, " Ülkemizde obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizdeki obezite oranı 2014 de yüzde 19,9'a yükselmiştir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) üye toplam 34 ülke arasında ise Türkiye, ABD ve İzlanda'nın ardından, yüzde 19,9'luk obezite oranı ile üçüncü sırada yer almaktadır." dedi.

Obezitenin birçok hastalığın nedenlerinden birisi olduğunu kaydeden Çiçek, "2006 yılında İstanbul'da düzenlenen Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı'nda imzalanan 'Avrupa Obezite ile Mücadele Belgesi' ile obezitenin evrensel bir sağlık problemi olduğu kabul edilmiştir. 20 yıl içinde dünyadaki en önemli sağlık sorunu olması beklenen obezite, birçok hastalığın nedenlerindendir. Şeker hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, eklem bozukluk ve ağrıları, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, solunum zorluğu, gebelik sorunları, adet düzensizlikleri, mantar enfeksiyonları, toplumsal uyumsuzluklar ve beraberinde ruhsal sorunlar bu hastalıklardan bazılarıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ değeri 30 kg/m2 ve üzeri değerler obez olarak tanımlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Obezitenin yanlış beslenme alışkanlıkları, hormonal bozuklar ve yetersiz fiziksel aktivite sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Doktor Ceyhan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Küresel boyutta ciddi bir halk sağlığı sorunu olan obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından; 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlanmıştır. ABD Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü'nün tanımına göre ise obezite, karmaşık çok nedenli ve süreğen olan kalıtım ile çevre şartlarının etkileşiminden oluşan bir hastalıktır. Her iki tanımda da obeziteden bir 'hastalık' olarak bahsedilmektedir."

Çiçek, obezite tedavisinde kullanılan yöntemleri ise şu şekilde sıraladı: "1. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, 2. Egzersiz tedavisi, 3. Davranış değişikliği tedavisi, 4. Farmakolojik tedavi, 5. Cerrahi tedavidir."

CİHAN
<< Önceki Haber Dahiliye Uzmanı Çiçek: Dünyadaki en önemli sağlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER