Danıştay Başkanı Güngör: Geciken adalet en büyük adaletsizliktir

Danıştay Başkanı Güngör: Geciken adalet en büyük adaletsizliktir

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, toplumun yargıya olan güveni korunabilmesi için hakkın gerçek sahibine biran önce teslim edilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Güngör, geciken adaletin en büyük adaletsizlik olduğunu, bu duruma acil çare bulunmasını kaçınılmaz bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

Danıştay Başkanlığı, Yargıtay Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsa Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Sempozyumu' Antalya'da başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılışına Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.

Sempozyumdaki konuşmasına Ankara'da yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anarak başlayan Güngör, birlik, bütünlük ve istikrarı hedef alan terör olaylarının herkesi derinden üzdüğünü ifade etti. Güngör, devletin güçlü ve kararlı iradesiyle bu hain saldırıların hak ettiği karşılığı görerek son bulacağına, birlik ve kardeşlik ortamın huzur içinde tesis edileceği inancında olduğunu vurguladı. Danıştay Başkanı, yargı camiası olarak barış, kardeşlik ortamın korunması adına daima hazır olduklarını kaydetti. Konuşmasında yargılama süreçlerine de değinen Zerrin Güngör, devlet gücünü kullanarak millet adına yargılama yapan yargıçların verdiği kararlarla toplum vicdanını rahatlamak zorunda olduğunu belirtti. Yargıya olan güvenin tesisi ve sürekliliği yargı mensuplarının makul sürelerde verdikleri kararlardaki isabete bağlı olduğunun altını çizen Danıştay Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güven duyulmayan, saygınlığı zedelenmiş bir yargının bulunduğu ülkede hukuk güvenliğinin sağlanması ekonomik ve sosyal istikrarın devam ettirilmesi kolay olmayacaktır. Toplumun yargıdan beklentisi adil yargılama ve davaların makul süre içerisinde karara bağlanmasıdır. Davaların makul sürede bitirilmesi ön görülmüştür."

Uyuşmazlığın tarafları, yargılamanın sürüncemede kalmasına karşı korunması gerektiğini ifade eden Güngör, hak ve adalete biran önce ulaşabilmelerinin sağlanması ve yargılamaların sonucu konusunda endişe ile yaşamalarının önlenmesi bir temel hak olarak kabul edildiğini kaydetti. Temek hak ve özgürlüklerin teminatı olan yargıya güvenin hukuk devleti ilkesinin en önemli unsuru olduğuna değinen Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, "Toplumun yargıya olan güvenini korunabilmesi hakkın gerçek sahibine biran önce teslim edilmesi son derece önemlidir. Yıllar içerisinde davalardaki artış nedeniyle davaların daha geç sonuçlanması ve adil yargılama ilkesinin ihlaline sebep olmuştur. Yargının türlü sebeplerle geç karar vermesinin yeni toplumsal sonuçlar yaratması yanında, adalete güven duygusunu da sarsacağı şüphesizdir." diye konuştu.

Güngör, makul yargılama konusunda hedeflenen seviyeye ulaşamadıklarını, toplumun yargıdan beklentileri henüz karşılanamadığını da kaydetti.

"GECİKEN ADALET ŞİİRLERE KONU OLDU"

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, geciken adaletin şiirlere de konu olduğunu söyledi. Konuşmasında Abdurrahim Karakoç'un 'Hakim Bey' başlıklı şiirini okuyan Güngör, "Gene tehir etme üç ay öteye- Bu dava dedemden kaldı hâkim bey.- Otuz yıl da babam düştü ardına- Siz sağ olun, o da öldü hâkim bey- Kabahat sizde mi, kanunlarda mı? - Şaşırdım billâhi yolu yordamı.. - Kızma sözlerime alam kadanı - Sıkıntıdan içim doldu hâkim bey." derken geciken adaletin en büyük adaletsizlik olduğunu ne de güzel anlatıyor. Bu duruma acil çare bulunmasını kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunun bilincindeyiz." diyerek sözlerini tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Danıştay Başkanı Güngör: Geciken adalet en büyük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER