'Darbeci Alman'dan 3. Havaalanı kredisi!

Üçüncü havalimanı nedeniyle Almanya'yı, "Gezi Parkı" ve 17 Aralık yolsuzluk dosyasına" destek vermekle suçlayan AKP Hükümeti, projenin finansmanı için Alman bankalarının kapısını çaldı.

'Darbeci Alman'dan 3. Havaalanı kredisi!

Taraf Gazetesi'nin haberine göre Almanlar, projenin finansmanı için yapılan görüşmelerde, "çevre" ile ilgili çekincelerini sıraladı. Bunun üzerine Saray'da acil kodlu toplantı yapılarak, üçüncü havalimanını finansman sorunu ele alındı. Ve toplantıda, kredi için risk olacak ÇED “Çevre Etki Değerlendirme" raporlarının ve izinlerinin acil olarak çıkarılması kararlaştırıldı. Toplantıya ilgili bakanlar, bürokratlar ve iş adamları katıldı. 

Üçüncü havalimanı ile ilgili ayrıntılar şöyle:

KREDİ BULAMADILAR

AKP Hükümeti'nin büyük önem verdiği ve hükümete yakın iş adamları tarafından üstlenilen üçüncü havalimanı inşaatı, adeta durma noktasına geldi. Projenin durma noktasına gelmesinde, ortakların kredi bulamaması etkili oldu. Projenin ihalesi, 2013 yılının Mayıs ayında yapıldı. Projenin ihalesini, 22 milyar 152 milyon Euro bedelle, Limak, Kolin, Cengiz, Mapa ve Kalyon inşaat şirketleri üstlendi. Projenin temeli de 7 Haziran 2oi4'te atıldı. Temel atma töreninde, projenin ilk etabının 29 Ekim 2017'de açılması kararlaştırıldı. Ancak aradan geçen bir buçuk yıla rağmen, projede adeta yerinde sayıyor. İhalenin gerçekleştiği tarihten bu yana da finansman arayışları sürüyor.

SİYASİ PROJE OLARAK GÖRÜLÜYOR

Konsorsiyum ortakları, ihalenin yapıldığı 2013 yılının Mayıs ayından bu yana kredi için çalmadık kapı bırakmadı, ilk etapta, projenin ilk aşamalının öz kaynaklar ve kamu bankalarından sağlanacak kredi ile karşılanması öngörüldü. Kamu bankalarından kredi kullanma konusunda sıkıntılar çıktı. Özellikle kamu bankaları ortaklara daha fazla kredi açmak istemedi. Bu gelişme üzerine, rota ABD, Avrupa ve Körfez ülkelerine çevrildi. Birçok banka, projeyi siyasi olarak değerlendirdiği için finansman sağlamak istemedi.

SON UMUT ALMANYA'DA

Son olarak Alman bankalarının liderliğim yaptığı bir kredi paketi üzerinde önemli gelişmeler sağlandı. Bu görüşmelerde ise ÇED analiz raporlan ve işlemleri kriz oldu. Alman bankaları kredilendirme çalışmalarında ÇED ile ilgili işlemlere ve izinlere büyük önem veriyor. Sıkıntılı projelere ise destek vermek istemiyorlar. Çünkü havalimanında, çevre ile ilgili birçok tartışma konu bulunuyor. Başta Alman olmak üzere Avrupa'daki bankalarda bu konudaki tartışmalardan rahatsız oluyorlar. Ve kredi sağlamakta çekimser davranıyorlar.

Bu gelişme üzerine, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde geçtiğimiz günlerde, üçüncü havalimanı  ilgili acil kodlu toplantı yapıldı. Toplantıya, Yatırımları izleme Dairesi Başkanlığı görevlileri ve ilgili bakanlar ve bürokratlar katıldı. Projenin finansman konusundaki yaşadığı sıkıntılar ele alındı. Ve toplantıda çevresel etki değerlendirme raporları ve izinlerine yönelik yaşanan sıkıntılar anlatıldı.

Bunun üzerine, projenin çevre ve ilgili pürüzlerinin acil olarak giderilmesi kararlaştırıldı. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarına da talimat verildi.

LİMAK BUNUN ÜZERİNE AÇIKLAMA YAPTI

Projenin ortakları arasında yer alan Limak, iki gün önce projenin finansmanı konusunda büyük aşama sağlandığını kamuoyuna açıkladı. Limak Holding yönetim Kumlu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etap yatırımı için gereken finansmanın bu ay içinde sonlandırılacağını söyledi, Özdemir, açıklamasında, "Üçüncü havalimanının yapımı hızla ilerliyor. Finansmanını çözdük gibi, 1-2 ufak nokta kaldı, inşallah bu ay sonlandıracağız" dedi. Havalimanının ilk etap yatırımı için toplam 4.5 milyar euroluk kredi kullanılması planlanıyor. İlk etapta havalimanında 6.0-6.5 milyar euroluk yatırım planlanırken kalan miktar öz kaynaklardan karşılanacak.

ALMANYA DARBECİ İLAN EDİLMİŞTİ

Üçüncü havalimanın finansmanı için kapısı çalınan Almanya, iki yıl önce sözde darbe iddialarım desteklemekle suçlanmıştı. AKP Hükümeti, Gezi Parkı Eylemleri'nin ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarında, üçüncü havalimanının yapılmasından rahatsız olan Almanya'nın parmağı olduğunu öne sürmüştü. AKP hükümeti, Almanya'nın Avrupa'nın en büyük havalimanları arasında yer alan Frankfurt havalimanını gölgeleyeceği engellemek istediğini iddia etmişti.

<< Önceki Haber 'Darbeci Alman'dan 3. Havaalanı kredisi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER