Davutoğlu: Türkiye'ye dönük tehdit olduğunda Suriye'de de tedbir alırız


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz Irak'ta, Kandil'de aldığımız tedbirleri de Suriye'de alır, gereken tedbirleri uygulamakta da tereddüt göstermeyiz. Böyle bir mücadelede müttefik ülkelerden yanımızda olmalarını bekleriz." dedi.

Davutoğlu, Erzincan'da Kule Park Tesisleri'nde düzenlenen partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu. Toplantıya; Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan AK Parti milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan İl Başkanı Orhan Bulut ve partililer katıldı.

Bir CHP milletvekilinin İngiltere'deki bir programda PYD ve YPG'nin terör örgütü olmadığını ispata çalıştığını kaydeden Davutoğlu, "Bu ağız belki HDP'lilere yakışır ama ana muhalefet partisinin milletvekillerinin ağzına yakışır mı? Gerekçeleri de hazır BM, PYD'yi terör listesine almamış, bu örgüt Türkiye'de eylem yapmamış. Bu milletvekili bölgede etnik temizlik yapan örgütün dilini kullanıyor." diye konuştu.

PYD ve YPG'nin, PKK'nın yeni oluşumları olduğunu ifade eden Davutoğlu, PYD ve YPG militanlarının eğitimlerini Kandil'de aldığını; Kandil'den Sincar üzerinden Suriye'ye koridor oluşturduklarını, Türkiye'yi terör kıskacına almaya çalıştıklarını söyledi. Davutoğlu, PYD'nin Moskova ofisinin açılışında Öcalan posterleri asıldığını vurgulayarak, "CHP gibi bu aymazlığı bazı müttefik ülkelerden de görüyoruz. ABD Dışişleri Sözcüsü Moskova'daki bu fotoğrafı görmediğini söylüyor. Bu küresel güce bu evrakları en kısa zaman göndereceğimizi ifade ediyorum. Çok açık bir şekilde PYD, PKK'nın uzantısıdır. Hem Suriye için, hem Türkiye için, hem bölge tehdit teşkil eden terör örgütüdür. PKK ile PYD'nin ideolojisi, kadroları, yönetimi aynıdır. Bölgeyi takip eden herkes bunu fark ediyor. PYD ve YPG'nin terör örgütü olmadığını söyleyen varsa art niyetlidir." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Bu CHP adına skandaldır. CHP'ye samimiyetle oy vermiş vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum; kendi partinize, genel başkanınıza sorun, saflarını belirlesinler. Ya Türkiye Cumhuriyeti safında olacaklar ya da PKK ve PYD'nin safında... İkisi aynı anda olmaz. Sayın Kılıçdaroğlu'na da bu anlamda açık ve net bir tutum alma çağrısında bulunuyorum." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun PYD'yle ilgili eleştirilerine de cevap veren Davutoğlu, "Evet, bizim istihbarat birimlerimiz Türkiye'nin çıkarı gerektiği zaman bu örgütlere ultimatom vermek için görüşür ama ondan sonra da karalı tutumundan taviz vermez." şeklinde konuştu.

Türkiye için PKK ve PYD'nin de terör örgütü olduğu tekrarlayan Davutoğlu, ABD'den bu kıyıma karşı net tavır beklediklerini ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz Irak'ta, Kandil'de aldığımız tedbirleri de Suriye'de alır, gereken tedbirleri uygulamakta da tereddüt göstermeyiz. Böyle bir mücadelede müttefik ülkelerden yanımızda olmalarını bekleriz."

Suriye konusunda kılını kıpırdatmayanların Türkiye'ye akıl vermeye çalıştıklarını belirten Davutoğlu, "Buna BM de dahil. Rusya'ya 'yeter artık' diyemeyenler bize akıllarınca ne yapacağımızı söylemeye kalkıyorlar. Biz tarih, coğrafya biliriz, bir insanlığı biliriz. Biz insanlığı size öğretiriz ama sizden insanlık adına ders almayız. Suriye'de mülteci akınına yol açan Rusya'ya dur diyemeyenler, bize 'kapınızı açın' diyorlar. Sanki kapımız kapalıydı da 2,5 milyon kardeşimiz bacadan girdiler. Kapılardan gönüllerimize girdiler." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Kampların imkanları Türkiye tarafından karşılanıyor. Şu anda 9 kamp kurulu vaziyette ve bu kamplar Rus uçaklarınca bombalanıyor. Lojistik koridor da bu güçlerle kapatılmış durumda. Bunun adı barbarlık, zorbalıktır, Ortaçağ zihniyetiyle yapılan bir savaş stratejisidir. Bu lojistik koridor açılmazsa Halep'in kalan kısmı ve Türkiye'ye gelemeyen yüzbinlerce Suriyeli açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Biz her türlü imkanlarımızla Halepli kardeşlerimize yardım edeceğiz. Ama asla Halep'in etnik kıyımla boşaltılmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye sorumluluğun gereğini yaptı, yapmayan nasihat verenlere de insanlık dersi vermesini de biliriz." diye konuştu.

Davutoğlu, bu kıyımı yapanların uluslararası mahkemelerde hesap vereceğini vurguladı.

Davutoğlu, CHP'deki Atatürk posteri tartışmalarını da eleştirerek, "CHP 2 aydır emsali görülmemiş bir gündemleri var. Kimin kimle kavga ettiği belli değil. Ana muhalefet partisi Atatürk posteri indi mi inmedi mi tartışması yapıyor. Bunların bütün meselesi gösteri. Allah aşkına iki aydır kendi içindeki meseleyi çözemeyen parti ülkenin problemlerini çözebilir mi? İki aydır posteri kimin indirdiğini bulamayanlar millete yol gösterebilir mi? Onlar Atatürk posterini kimler indirdiğini keşfedene kadar, biz icraatlarımızı yerine getireceğiz. Biz 2019'da seçime gidene kadar Sayın Kılıçdaroğlu Atatürk posterini kim indirdiğini soracak." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Türkiye'ye dönük tehdit olduğunda Suriye'de... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER