Delil bulamayınca bu yola başvurdular!

Yolsuzluk operasyonları sonrası cadı avına dönüşen soruşturmalarda HTS kaydı skandalı yaşanıyor.

Delil bulamayınca bu yola başvurdular!

Hem Yargıtay hem de mahkeme kararları çiğnenerek HTS kayıtlarıyla tutuklama kararı veriliyor.

Delil olmayınca hakimler HTS kayıtlarıyla tutuklandı. Avcı'nın telefonunun bir polisle aynı baz istasyonundan sinyal vermesi suç delili sayıldı. KPSS'deki tutuklamaların gerekçesi de HTS kayıtları.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını örtme çabalarının ardından yargıda yaşanan hukuksuzlukların ardı arkası kesilmiyor.

İstihbaratta kullanılır

Bazı savcılar ve Sulh Ceza Hakimleri'nin suç delili bulamaması üzerine HTS kaydı ile gözaltına alma ve tutuklama yöntemi uygulamaya başladıkları ortaya çıktı.

Mahkemelerde tek başına delil niteliği taşımayan ve sadece delillerin değerlendirilmesinde ve istihbarat çalışmalarında analiz amaçlı kullanılan HTS (Telefon Trafiğinin Araştırılması) kaydı alma Sulh Ceza Hakimleri tarafından tutuklama gerekçesi olarak görülüyor.
Suçu önlemede kullanılıyor

HTS kaydı olarak bilinen ve ‘Telefon trafiğinin araştırılması' anlamına gelen uygulama en çok istihbarat servisleri tarafından suçun önlenmesi ve suçlunun tespit edilmesinde kullanılıyor. İstihbarat birimleri 3 aylık kararlar şeklinde mahkeme kararıyla tüm ülke genelinde HTS bilgilerini sürekli olarak alıp belirli programlarla bunlar üzerinde analiz ve değerlendirme çalışmaları yapıyor.

Adli makamlara bile kısıtlıdır

Mahkemeler ve savcılık, bir baz istasyonundan çıkış yapan tüm bilgileri isteyemiyor. Suçun şahsiliği ilkesinden dolayı Savcılık ve mahkeme ancak şahıslarla ilgili tek tek bilgi talep edebilir. Mahkemeler ve Savcılık, İstihbaratın belirlediği aynı baz istasyonundan çıkış yapan bir araya gelmiş 10 şahıs hakkında, ayrı ayrı talepte bulunarak aynı veriye ulaşabilir ve aynı bölgeden çıkış yapan bir araya gelmiş insanları tespit edebilir.

Hakim ve savcı da tehlikede


Savcılık ve mahkemeler HTS kayıtlarını ancak bir fikir vermek ve başka delillere ulaşmak için kullanabiliyor. Şüpheli şahsın telefonunun çıkış yaptığı baz istasyonunu suç unsuru olarak görüp gözaltı ve tutuklama yönünde karar veren hakim savcı ya da devlet yetkilisi de aynı baz istasyonunda yer alabiliyor.

Dinleme bile delil olamaz


Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 2009 yılında Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sadece adli telefon dinlemelerini delil göstererek ‘silah ticareti yapmak' suçlamasıyla ceza verdiği dosyada, yapılan itirazı değerlendirerek ‘iletişim tutanakları dışında delil bulunmaması' gerekçesiyle sanıklara verilen hapis cezasını bozmuştu.

Kimse telefon irtibatıyla suçlanamaz


Büyükşehirlerde baz istasyonunun kapsama alanı birbirine yakın olduğu için çok sayıda telefon tarafından kullanılıyor. Baz istasyonunun kapsama alanı kırsal alanda ise 30 km'ye kadar çıkıyor.

Ankara'nın Çankaya ilçesinde, bir baz istasyonundan aynı anda on binlerce, yüz binlerce  telefon çıkış yapabiliyor. Sadece baz istasyonundan çıkışlar esas alınarak hatta telefon irtibatının olması dikkate alınarak delil kabul edilip suçlama yapılamıyor.

İstihbari amaçlı

İstihbarat servisleri tarafından alınan HTS kayıtları savcılık ve mahkemelerde delil olarak kullanılamıyor. İstihbarat birimleri bu bilgileri mahkemelere not ve rapor şeklinde ilettiklerinde hukuken delil değeri taşımıyor. İstihbarat ile ilgili yasal düzenlemeler istihbari bilgilerin amacı dışında kullanılmasını yasaklıyor.

Delil bulamayınca HTS'den tutukladılar


17 Aralıktan sonra 2 yıl içinde çoğu gazeteci, hakim, polis, savcı, iş adamı, öğrenci, yazar, öğretmen, bürokrat, HTS kayıtları ile suçlanarak haklarında gözaltı kararı çıkarıldı, tutuklandı ve soruşturmalara tabi tutuldu.

Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı ve reddi hakim kararları veren Hakim Metin Özçelik ve Hakim Mustafa Başer hakkında delil bulunmayınca geriye dönük HTS kayıtları alınarak suç delili gösterilip tutuklandı. Gültekin Avcı, Selam soruşturmasında hiç görev almamış olan polis amiri Mehmet Akif Üner'le içeriği bile olmayan HTS kayıtlarına göre görüşmesi, tutuklama gerekçesinde delil kabul edildi. KPSS soruşturmasında HTS kayıtlarına göre aynı baz istasyonundan sinyal vermesi delil kabul edilip tutuklanma gerekçesi ve gözaltı gerekçesi sayıldı. 52 Hakim ve Savcı hakkında sadece HTS kayıtlarını delil olarak kabul ederek ihraç edilmesi ve haklarında soruşturma yürütülmesi.

HTS sadece bölgeyi gösterir


HTS ile ilgili karıştırılan konulardan birisi de cep telefonlarının sinyallerinin alınmasında bulunduğu noktaya verdiği sanılması. HTS cep telefonlarının bulunduğu noktayı değil geniş bir bölgeyi veriyor. Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazada, birlikte olan birden fazla telefonun açık olmasına, polisi aramasına rağmen, HTS kayıtları nokta değil, 30 kilometrelik geniş bir civarı göstermesi sonucu uzun süre ulaşılamamıştı.
Dink davasında da delil sayılmadı

Hrant Dink davasında Savcı Hikmet Usta, baz istasyonunda bulunan kayıtların incelenmesi sonrasında bir kişinin sadece bu şekilde cinayetle suçlanmasının, hukuki olmayacağı yönünde karar vermişti.

Aynı evden farklı sinyaller alınabilir

Baz istasyonlarından HTS kayıtları ile yer tespitinin yapılmasında, aynı evde kalan 3 kişinin konumları farklı yerlerde gösterebiliyor. Baz istasyonlarının belirli bir kapasiteleri bulunduğu için cep telefonu en güçlü olan baz istasyonundan bağlanıyor. Bir şahıs aynı adreste olduğu ve yer değiştirmediği halde telefonu yer değiştirmiş gibi yakın sürede farklı baz istasyonlarından çıkış yapabiliyor.
Avukat Erdal Doğan: Yasa ters yüz edildi

Yanlızca HTS kayıtları ile bir soruşturma açmak ve hüküm kurmak mümkün değildir. Kovuşturma aşamasında HTS kayıtları ek delil olarak diğer delilleri destekleyici deliller olarak kullanılır. Eğer bir kişi HTS kayıtları hakkında soruşturma açılıp tutuklanıyorsa burada tüm usul yasasının ters yüz edilmesi anlamına gelir. Bir kişi hakkında yarın öbür gün HTS kayıtlarıyla kaşını beğenmemek, fikriyatını beğenmemek şeklinde tutuklama veya cezalandırma yoluna gidebileceği anlamına geliyor. Bu böyledir Böyle bir soruşturmada HTS CMK 103 madde tutuklama yapılması vahim bir durumdur.BUGUN GAZETESİ
<< Önceki Haber Delil bulamayınca bu yola başvurdular! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER