Demirtaş: 7 Haziran'ı kabul etmediğine bin pişman edeceğiz seni


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümette olan AK Parti'nin tepe taklak olduğunu söyledi. Demirtaş, "Sizin 7 Haziran'da gidişiniz başladı. Kabul etmiyorsunuz ama iktidardan düşürdük sizi. 7 Haziran'da tepe taklak gittiniz. Yapmadık mı, başarmadık mı? İstediğiniz kadar kabul etmeyin 1 Kasım geliyor. 7 Haziran'ı kabul etmediğine bin pişman edeceğiz seni. 1 Kasım'da öyle bir sonuç çıkaracağız ki, keşke razı olsaydım diyeceksin. 'Keşke tekrar seçim yapmasaydık, 7 Haziran iyiymiş' diyeceksin." dedi.

Selahattin Demirtaş, partisinin Küçükçekmece'de düzenlediği İstanbul 3. bölge kahvaltı etkinliğine katıldı. Demokratik devlet yönetiminden bahseden Demirtaş, "İkinci reform alan budur. Nasıl olacak? Yasama, yürütme ve yargının özgürleştirilmesiyle olacak. Öyle tek adam sistemiyle demokratik bir devlet inşa edilemez. Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasa yapma yetkisinin bir kısmını belediye meclislerine devredecek. Yerel parlamentolar haline gelecek oralar. Tarım, turizm, spor, trafik, yerel asayiş, eğitim, sağlık, bu konulardaki yetki belediye meclislerinde veya il genel meclislerinde olacak. Yasasını kendisi yapacak. Neye dikkat edecek? Anayasaya. Sadece anayasa onun açısından bağlayıcı olacak. Anayasaya aykırı karar alamayacak. Ankara'daki parlamentoda biz ne yapacağız? Genel ulusal güvenlik, genel maliye, genel adalet hizmetleri başta olmak üzere o hizmetlere dair bizler parlamento ve seçilen hükümet olarak görev yapacağız. Yani ülkede tam bir koordinasyon merkezi haline gelmeli hükümet ve parlamento. Geri kalan yetkiler yerelde olmalı." diye konuştu.

'SAVCILAR, AVUKATLAR GİBİ ÖZEL BÜROLARDA ÇALIŞMALI'

Yargının tümüyle siyasal iktidardan bağımsız olmasını isteyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) Adalet Bakanlığı'nın temsiliyeti çıkmalı. Şu anda Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun doğal bakanı. Tümüyle seçimle iş başına gelmeliler ve iki kurul olmalı. Hakimler kurulu, savcılar kurulu. Savcıların adalet sarayındaki odaları adalet binalarının dışına taşınmalı. Avukatlar gibi özel bürolarda çalışacak savcılar. Adalet bunu gerektirir. Avukat nasıl kendi bürosunda dosya hazırlıyor, savcı da davasını hazırlarken adalet sarayının dışında olmak zorunda. Tarafsızlık bunu gerektirir. Silahların eşitliği bunu gerektirir. Avukat ve savcı dosyalarını hazırlayacaklar, ikisi de dosyalarını alıp yargıcın karşısına çıkacak. Biri iddia, diğer savunma makamı. Ama ülkemizde nasıl? Maşallah devletin asıl sahipleri gibi. İktidarın, Adalet Bakanlarının maalesef bir çoğu emir kulu olmuş gibi. Adalet sarayları savcıların denetiminde. Onları iş yeri. Ne alakası var? Orası halkın adalet merkezidir. Savcıların oradan çıkarılması lazım. Dışarıda ayrı savcılık binaları olması lazım. Yargıda da hukuk fakültelerinden başlayarak ciddi bir düzenleme gerekiyor. Adalet Akademilerine kadar siyasetin oradan çıkarılması lazım. 'Senin benim adamım hakim, savcı olsun' dersek işte adalet bu hale gelir."

'HALKLA BİRLİKTE SİYASET YAPAN OLSAYDI HDP'Yİ KURMAZDIK'

Koltuk sevdalısı olmadıklarını söyleyen Demirtaş, "80 milletvekiliyiz. 80 arkadaşım da canını ortaya koymuş durumda. Varaklı, altın yaldızlı koltuklar için uğraşan bir parti değiliz. Olmayacağız da. Nasıl bir halkın temsilcisi olduğumuzu, nereden geldiğimizi biliyoruz. Ben hep diyorum, biz halkın içinden çıkmadık. Halen halkın içindeyiz. Biz halkın kendisiyiz. Halkımızla birlikte Türkiye'de siyaset yapma biçimini oturtmak istiyoruz. Ulaşılmaz siyasetçi, elit siyasetçi, haşa yarı tanrı siyasetçi, kutsal devletin yöneticisi anlayışını kırmak değiştirmek istiyoruz. Onu bitirebilmek için HDP'nin büyümesi gerekiyor. Bu anlayışı savunan başka parti yok. Olsaydı HDP'yi kurmazdık. Samimiyetimle söylüyorum. Hep birlikte o partiye giderdik. Böyle bir parti yok." dedi.

İktidar partisine, 7 Haziran seçimleri üzerinden yüklenen Demirtaş, "Dünya Sultan Süleyman'a da kalmadı. Er geç gidiyor, her biri gidiyor işte. Sizin de gidişiniz 7 Haziran'da başladı. Kabul etmiyorsunuz ama iktidardan düşürdük sizi. 7 Haziran'da tepe taklak gittiniz. Yapmadık mı, başarmadık mı? İstediğiniz kadar kabul etmeyin 1 Kasım geliyor. 7 Haziran'ı kabul etmediğine bin pişman edeceğiz seni. 1 Kasım'da öyle bir sonuç çıkaracağız ki. Keşke razı olsaydım diyeceksin. 'Keşke tekrar seçim yapmasaydık, 7 Haziran iyiymiş' diyeceksin. Başaracağımıza yürekten inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Demirtaş ve milletvekilleri, konuşmalardan sonra partililerle birlikte kahvaltı yapıp, sohbet etti.



CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: 7 Haziran'ı kabul etmediğine bin pişman edeceğiz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER