Devletin tahsil edilemeyen 48 milyar lirası TBMM gündeminde


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporunun devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan toplam 48 milyar lirasının olduğunu ortaya koyduğunu belirten Tanrıkulu, "Sayıştay'ın kamu kurumlarının 2014 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporları TBMM'ye sunuldu. Ancak KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu oluşmadığı için TBMM Başkanlığı raporları milletvekillerinin incelemesine açmadı. Sayıştay denetçilerinin bir başka çarpıcı tespiti de köprü ve otoyol kaçak geçişlerinden kaynaklanan alacakların tahsilatının yapılamaması. Toplam 169 milyon 982 bin lira kaçak geçiş bedeli karşılığı tahsil edilemedi ve bu sebeple mali tablolara işletilemedi. Orman Genel Müdürlüğü 2014 yılı denetim raporunda da 1 milyar 634 milyon 647 bin lira tutarında izin gelirlerine ilişkin alacak kayıtlarının yapılmadığı, bu tutarların mali tablolara yansıtılmadığı, vadesi bir yılın altına düşen OR-KÖY kredilerinin de tahakkuk kayıtlarının bulunmadığı için 7 milyon 509 bin liralık tutarın mali tablolara yansıtılmadığı belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 yılı denetim raporuna göre ise amme alacaklarının tecil işlemleri karşılığında borçlulardan alınan 950 milyon 671 bin lira tutarındaki teminatların muhasebeleştirilmediği görüldü. SGK ile ilgili yapılan bir başka mali değerlendirmeye göre de 5 milyar 736 milyon 871 bin lira tutarında prim geliri nazım hesaplarda kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) denetim raporunda da kuruma bağlı sağlık tesislerinde yapılan incelemelerde 2014 yılı içinde 11 milyon 770 bin liralık kira alacağının vadesi geldiği halde tahsil edilmediği ve bu alacakların mali tabloya yansıtılmadığı ortaya çıktı. Sayıştay'ın 2014 yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu'na göre Kalkınma Ajansları'nın giderlerinin bir önceki yıla göre 166 milyon lira arttığı ve ajansların ciddi oranda tahsilat ve yönetim sorunu yaşadığı ortaya çıktı." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporu devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan toplam 48 milyar lirasının olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu raporlama neticesinde ilgili Bakanlıklarca yapılan işlem var mıdır?

Sayıştay'ın kamu kurumlarının 2014 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporları TBMM'ye sunulduğu halde kasıtlı olarak komisyonun oluşturulmadığı ve raporların milletvekillerinin denetimine açılmadığı iddiası doğru mudur?

Köprü ve otoyol kaçak geçişlerinden kaynaklanan alacakların tahsilatının yapılamadığı ve toplam 169 milyon 982 bin lira kaçak geçiş bedeli karşılığının tahsil edilemediği iddiası doğru mudur?

Orman Genel Müdürlüğü 2014 yılı denetim raporunda da 1 milyar 634 milyon 647 bin lira tutarında izin gelirlerine ilişkin alacak kayıtlarının yapılmadığı, bu tutarların mali tablolara yansıtılmadığı, vadesi bir yılın altına düşen OR-KÖY kredilerinin de tahakkuk kayıtlarının bulunmadığı için 7 milyon 509 bin liralık tutarın mali tablolara yansıtılmadığı iddiası doğru mudur?

Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 yılı denetim raporuna göre ise amme alacaklarının tecil işlemleri karşılığında borçlulardan alınan 950 milyon 671 bin lira tutarındaki teminatların muhasebeleştirilmediği iddiası doğru mudur? Yine SGK'da 5 milyar 736 milyon 871 bin lira tutarında prim geliri nazım hesaplarda kayıt altına alınmadığı iddiası doğru mudur?

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) denetim raporunda da kuruma bağlı sağlık tesislerinde yapılan incelemelerde 2014 yılı içinde 11 milyon 770 bin liralık kira alacağının vadesi geldiği halde tahsil edilmediği ve bu alacakların mali tabloya yansıtılmadığı iddiası doğru mudur?

Sayıştay'ın 2014 yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu'na göre Kalkınma Ajansları'nın giderlerinin bir önceki yıla göre 166 milyon lira arttığı ve ajansların ciddi oranda tahsilat ve yönetim sorunu yaşadığı iddiası doğru mudur?" CİHAN
<< Önceki Haber Devletin tahsil edilemeyen 48 milyar lirası TBMM gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER