Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi'nin dosyasını incelememize izin verilmiyor


Diyarbakır Barosu avukatları, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Baro Başkan vekili Ahmet Özmen, soruşturmanın başından itibaren dosyayı inceleme izni verilmediğini söyledi. Özmen, Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde soruşturmaya fiili gizlilik konulmuştur." dedi. Basın açıklamasına Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi de katıldı.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu ve avukatlar Tahir Elçi'nin ölümüyle ilgili Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Elçi için saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasını Başkan vekili Ahmet Özmen okudu.
Soruşturmanın hemen başından beri ısrarlı taleplerimize rağmen soruşturma dosyası incelememize açılmamış, Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde soruşturmaya fiili gizlilik konulmuştur. Kısmen tarafımıza verilen tutanak ve belgelerden de soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülemediği anlaşılmaktadır.

Olaydan hemen sonra, olay yerinde görevli bulunan polis memurlarının olay mahallini terk etmesi, savcılığın olay yerine intikal etmemiş olması, delillerin etkiye açık bir şekilde bırakılması, Diyarbakır Valiliği'nce sokağa çıkma yasağı kararının alınması, soruşturmanın baştan etkili yürütülemeyeceği kuşkusunu açığa çıkarmıştır. Olay akabinde, olayın meydana geliş şeklini gösterecek bir olay tutanağı tarafımıza verilmemiş, soruşturma makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir tutanağın bulunmadığı kanaati doğmuştur."

Soruşturma dosyasında bugün itibariyle şüpheli olarak ifadesine başvurulan, gözaltına alınan veya açığa alınan polis memuru bulunmamaktadır.

Baro Başkanımızın vurulma anında olay yerinde bulunan ve silahla Baro Başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş ettiği görülen polis memurlarının el sıvaplarının alındığı veya bu kişilerinin elbiselerinin kriminal incelemeye alındığı yönünde tarafımızda mevcut bir bilgi bulunmamakta. Ayrıca sözlü olarak da alınmadığı yönünde tarafımıza bilgi verilmiştir.
Gözaltına alınan 3 kişinin öldürülen 2 polisle ilgili olduğunu ifade eden Özmen, "Bunlar Tahir Elçi cinayetiyle ilgili değil." dedi.

TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNDE BAŞ ŞÜPHELİ POLİSTİR

Tahir Elçi soruşturmasıyla ilgili taleplerini dile getiren Özmen, isteklerini şöyle sıraladı: "Dosya içerisinde bulunan yazılı, sesli ve görüntülü bütün materyallerin tarafımıza gecikmeksizin verilmesini istiyoruz. Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve olayın oluş şekli itibari ile Baro Başkanımızın katledilmesine yönelik saldırının baş şüphelisi bizce polistir. Şüphelisinin polis olduğu olaylarda yine soruşturmanın polisçe yürütülmesi, soruşturmanın bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Soruşturmanın polis teşkilatı dışında kurulacak bağımsız bir ekip tarafından yürütülmesini talep ediyoruz. Orada silah kullanan bütün kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasını, Baro Başkanımızın bulunduğu yere doğru ateş eden polis memurlarının tutuklanmasını talep ediyoruz. Öldürülmeden önce ve sonra tüm telsiz kayıtlarına el konulmasını, emniyet, jandarma ve MİT'e ait kamera görüntülerine el konulmasını istiyoruz.Tüm güvenlik ve MOBESE kameralarına, olay günü oraya gelen ticari taksinin GPS kayıtlarına, olay günü olay yerini havadan izleyen hava aracının görüntü ve fotoğraflarının dosyada yer almasını talep ediyoruz."

Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan avukatlar daha sonra dağıldı.


CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi'nin dosyasını incelememize... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER