[ANALİZ] Yabancı swapın intikamını alıyor

Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın "Doları seçime kadar 5,50 TL'nin altında tutun." talimatının faturası ağır oldu. Yabancı ve yerli bankaların dolar almaması için TL kapılarını kapatan Merkez Bankası, Borsa İstanbul'da (BİST) tam bir yıkıma sebebiyet verdi. Borsa bir haftada yüzde 15 düştü. Bankaların piyasa değerinin beşte biri eridi. Üç günün sonunda dolar-TL takas (swap) oranları yüzde 30'a kadar çıkarıldı. Bunun etkisi ile dolar bugün 5,62 TL'ye kadar yükseldi. Euro 6,30 TL'yi aştı. Piyasada tam bir kaos hâkim. Döviz kurlarında ve BİST'te anlık iniş-çıkış var.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

SAMANYOLU HABER | ANALİZ- Hükümetin piyasa dengelerini hiçe sayan kararlarla suni şekilde düşürmeye çalıştığı ABD Doları/TL kuru yeniden yükselişe geçti. 

Ağır bir bedel ödenmesine rağmen TL'de kalıcı bir toparlanma emaresi görülmemesi "Yabancılar swap tuzağının intikamını alıyor." şeklinde yorumlanıyor.

DOLAR 5,62 TL'Yİ GÖRDÜ

Seçime kadar doları 5,50 TL'nin altında tutma taktiği fiyasko ile sonuçlandı. Faizler yükseldi, Borsa İstanbul çakıldı. 

5,62 TL’ye kadar yükselen dolar Türkiye saati ile 12:05’te 5,58 TL’den satıldı. TL’nin dolara mukabil günlük kaybı yüzde yüzde 5’e yaklaştı.  

ABD Doları 28 Mart'ta öğleden önceki işlemlerde 5,62 TL'ye kadar yükseldi.

Yüzde 4 artan euro da 6,30 TL’yi aştı. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 92 bin puanın üzerinde tutunmaya çalışsa da hisse senetleri satış baskısı altında. Uluslararası piyasalarda Türk Lirası cinsi varlıklar elden çıkarılıyor. 

SWAP FAİZİ YÜZDE 1.300’Ü BULDU
   
22 Mart Cuma gününe 5,46 TL civarında başlayan ABD Doları aynı gün 5,84 TL'ye kadar yükselmişti. 2018 yılı ağustos ayından sonraki en sert yükselişe Merkez Bankası’nın verdiği cevap tansiyonu daha da yükseltti.

Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın “Yabancı bankalara TL likidite sağlanmayacak” talimatı ile haftalık repo ihalesini iptal edilmişti. İçeride TL bulamayan bankalar, dolar-TL takası yapmak için İngiltere’nin başkenti Londra’ya akın etmişti. 

LONDRA'DA KIZILCA KIYAMET KOPTU

95 milyar liralık repo havuzunun kapatılması sebebiyle Londra’daki havuz talebi karşılaşayamadı ve TL swap faizleri yüzde 1.300’e kadar tırmandı. 

Yabancı bankaların dolarda açık pozisyonlarını kapatmaması için engeller çıkarılması piyasalarda, "Yatırımcı Türkiye'de mahsur kaldı." şeklinde yorumlandı. "Yabancı bankaları TL yok." talimatı verildiği haberi dün Financial Times gazetisinde yer aldı. 

GÜRSES: TÜRK LİRASI'NA GÜVEN KALMADI

DW Türkçe'nin ekonomi yazarı Uğur Gürses, 22 Mart'tan bugüne hükümettin hatalı kararlar verdiğini belirtti.

Gürses, "Swap işlemlerinde yabancılara olan TL akışının şu veya bu yolla bloke edilmesi, Türk Lirası'nın konvertibilitesine büyük hasar verdi." tespitini yaptı.


Yabancı banka ve fonlar, TL bulmak için ellerindeki hisse senetlerini sattı. Akbank ve Garanti Bankası yüzde 20 düştü.

YABANCI YATIRIMCI, BORSA İSTANBUL'DA SATIŞA GEÇTİ

Dolar 5,32 TL’ye kadar gerilese de yabancı yatırımcı Borsa İstanbul’da hisse senetleri satmaya başladı. Sert satışların etkisiyle BİST 100 endeksi 5 günde yüzde 15 düştü. Hazine faizleri de yüzde 21’in üzerine çıktıı. 

Dün gün içinde yaşanan kayıplar yüzde 6’yı aştı. BIST 100 Endeksi günü yüzde 5'in üzerinde düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 7'nin üzerinde, holding endeksi yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. 

Türkiye'nin risk primi 27 Mart itibarıyla 458 puana yükseldi.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ ZİRVEDE

Kredi temerrüt takası (CDS) primi 458 puan ile 2018 eylül ayından beri en yüksek seviyeleri gördü.  

Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert piyasalarda dün yaşanan hareketin yurtdışında swap piyasasında TL likiditesinin tamamen kurumasıyla yabancıların ellerindeki diğer TL varlıklarını satmalarından kaynaklandığını söyledi.

<< Önceki Haber [ANALİZ] Yabancı swapın intikamını alıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER