19 yaşındaki genç girişimciden müthiş proje!

19 yaşındaki genç bir girişimci, temellerini attığı projeyle okyanuslardaki milyonlarca ton plastik atığı temizlemeyi amaçlıyor.

19 yaşındaki genç girişimciden müthiş proje!

Dünyada her yıl yüz milyonlarca ton tüketilen plastik, okyanuslarda büyük bir kirliliğe neden oluyor. 19 yaşındaki genç bir girişimci, temellerini attığı projeyle okyanuslardaki milyonlarca ton plastik atığı temizlemeyi amaçlıyor. Plastik maddeler, içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle canlıların zehirlenmesine neden olurken, doğada çözülmemeleri toplanmalarını zorunlu kılıyor. Hollanda’nın Delft Üniversitesi’nde uzay-havacılık mühendisliği öğrencisi olan 19 yaşındaki Boyan Slat, su üzerinde ilerleyerek milyonlarca küçük plastik parçayı toplayacak ‘Ocean Array’ adli bir proje geliştirdi.

Slat, Ocean Array ile okyanusların yüzeyinde bulunan yaklaşık 7 milyon ton plastiği temizlemek istiyor. Bu sayı, 1000 Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşit.

NASIL ÇALIŞACAK?
Ocean Array, vatoz balığı şeklindeki platformların zig zag oluşturacak bir desenler birbirine eklenmesiyle oluşuyor. Okyanus akımları, plastik kütlelerini platformlara itecek, güneş ışınları ve dalga hareketiyle enerji alacak platformlar, plastiği sudan ayrıştıracak. Slat, platformlar içinde plastikten arındırılacak olan suyun, gıda zinciri için önem taşıyan zooplankton ve mikroskobik canlılara zarar vermeyeceğini belirtti.

Mashable sitesinin haberine göre,projesini TEDxDelft 2012 kongresinde açıklayan Slat, geliştirdiği yöntemle deniz canlılarının ve gıda zincirinin korunacağını, sanayinin ise geri dönüşüm sayesinde milyonlarca dolar tasarruf edeceğini öne sürdü. 
<< Önceki Haber 19 yaşındaki genç girişimciden müthiş proje! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER