ABD 22 yıl boyunca dinlemiş

Dünyada günde 5 milyar cep telefonu görüşmesini kaydettiği ortaya çıkan NSA son iddialarla ilgili açıklama yaptı.

ABD 22 yıl boyunca dinlemiş

ABD istihbaratının İtalyan liderleri 1988’den 2010’a kadar dinlediği ortaya çıktı. ABD casusluk için dünyadaki 80 izleme biriminden 2’sini İtalya’da kurdu. Dinleme için Roma’daki elçiliğin çatısı ile konsolosluklar kullanıldı.

Bugün'ün haberine göre, dünya çapında karıştığı dinleme skandallarıyla aylardır gündemde olan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) İtalyan liderlerin de telefonlarını dinlediği ortaya çıktı. İtalyan l’Espresso dergisi, NSA belgelerine dayanarak yazdığı haberinde, 1988’de başlayan casusluk faaliyetlerinin 2010’a kadar sürdüğünü yazdı.

MERKEL’İ DE DİNLEMİŞLERDİ

Amerikan istihbaratının en hassas birimlerinden Özel Toplama Hizmetleri’ne (SCS) bağlı özel ekiplerin dinleme için başkent Roma’daki elçiliğin çatısından dinleme yaptığı, Milano’daki konsolosluğun da kullanıldığı belirtildi.  Diplomatik dokunulmazlık sağlanan NSA çalışanları, bu sayede kolayca istihbarat topladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonlarını dinleyen birimin de SCS olduğu gizli belgelerde yer almıştı.

BAŞKANLIK EMRİNE DAYANIYOR

Bu arada tüm dünyada günde 5 milyar cep telefonu görüşmesini kaydettiği ortaya çıkan NSA son iddialarla ilgili açıklama yaptı. NSA yetkilileri telefon takiplerinin Beyaz Saray’ın talimatıyla yapılan yasal bir faaliyet olduğunu öne sürdü.  NSA sözcüsü, dinlemelerin 12333 numaralı başkanlık emrine dayandığını kaydetti. Bu talimatın ise 1981’de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan zamanında imzalandığı anlaşıldı. ABD’nin dünyada 80 izleme istasyonu bulunuyor.

İSTİHBARAT UZMANININ ŞÜPHELİ İLİŞKİLERİ

NSA’in de bağlı olduğu ABD istihbaratının çatı örgütü Ulusal İstihbarat Dairesi’ne uzun süredir danışmanlık yapan Profesör Theodore H. Moran, Çinli Huawei firmasına ücretli danışmanlık yaptığı ortaya çıkınca istifa etti. Washington yönetiminin bu durumu casusluk tehlikesi olarak gördüğü belirtildi. Georgetown Üniversitesi’nde görev yapan profesör, 2007’den bu yana ABD’ye dış yatırım konusunda danışmanlık yapıyordu. Moran ayrıca Amerikan istihbarat birimlerine kritik uluslararası konularda analizler sunan ve 18 üst düzey uzmandan oluşan konseyinde de görevliydi.

<< Önceki Haber ABD 22 yıl boyunca dinlemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER