Avrupa gözünü Türkiye'ye dikti, takibe geçti!

Avrupa Birliği, Türkiye'de 'hukukun üstünlüğü' için takibini sürdürüyor...

Avrupa gözünü Türkiye'ye dikti, takibe geçti!

  • Stefan Füle: Yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmalar tamamen bağımsız ve tarafsız şekilde devam etmeli...
  • Flautre: Erdoğan, Brüksel'de ikna edici cevaplar veremedi...

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bugün AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Brüksel'de bir araya geldi.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, görüşmede (HSYK) yasa tasarısı ile ilgili AB norm ve pratiklerine saygı göstermesi konusunda Türkiye'ye destek verilmesine yönelik açıklamaların ele alındığını belirtti.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün "Türkiye'de hukukun üstünlüğüne saygı konusunda AB'nin süregelen endişeleri" konusunda yakın istişarelerde bulunulacağını açıkladıklarını ifade eden Stano, Füle-Çavuşoğlu görüşmesinde bu açıklamanın takibinin yapıldığını belirtti.

"YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI DEVAM ETMELİ"

Stano'nun verdiği bilgiye göre; Stefan Füle, yargı ile ilgili yasa tasarısının hâlâ Avrupa standartlarına getirilmeye muhtaç olduğunu ifade etti. Füle ayrıca, yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmaların tamamen bağımsız ve tarafsız şekilde devam etmesi gerektiğini yeniden vurguladı. 

Mevlüt Çavuşoğlu, söz konusu endişelerin giderilmesi için bu zamana kadar kurulan diyalogun devam edeceği ve Türkiye ve AB için birincil önceliğe sahip konularda yakın temasları sürdürecekleri taahhüdünde bulundu. Füle de bunları olumlu şekilde not etti. 

Görüşmede ayrıca yeni bir faslın müzakerelere açılması, geri kabul anlaşmasının imzalanması vize diyalogunun başlatılmasının ardından 2014'te AB-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için yapılacaklar ayrıntılı olarak ele alındı.

FLAUTRE: ERDOĞAN, BRÜKSEL'DE İKNA EDİCİ CEVAPLAR VEREMEDİ

Öte yandan Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki siyasi gelişmelerle ilgili sorulara "ikna edici" cevaplar veremediğini söyledi. 

Başbakan, Erdoğan'ın Avrupalı parlamenterlerin eleştirilerini büyük bir açıklıkla dinlediğini belirten Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu üyesi Flautre, "Ancak, ülkesinde yargı ve emniyette yaşanan dramatik görev değişiklikleriyle ilgili hususi sorularla karşılaştığında, AP vekillerini ikna edici cevaplar veremedi. Erdoğan, tıpkı Gezi olaylarını bertaraf etmek için kullandığı argümanları kullanarak, yolsuzluk soruşturmalarını ülkesindeki istikrarı bozmak isteyen dış bir girişim olarak yorumluyor. Yargının yeniden düzenlenmesinin meclisteki çoğunluğun egemenlik alanına girdiğini savunuyor." ifadelerini kullandı. 

HSYK'nın yürütmenin kontrolü altına girmesinin açıkça güçler ayrılığı ilkesinin ihlali anlamına geldiğini belirten Fransız vekil Flautre, "Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinden sonra AB, Türkiye'de devam edegelen reform süreciyle ilgili dik durmalı ve Avrupa prensiplerini ve hukukun üstünlüğü ilkesini savunmalıdır. Başbakan'ın yargının bağımsızlığına ve Avrupa standartlarına yönelik verdiği teminatın Türkiye'deki meclis tartışmalarına temel oluşturmasını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa gözünü Türkiye'ye dikti, takibe geçti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER