Çirkin saldırıya tepkiler büyüyor

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlendiği baskına tüm dünyadan tepkiler büyüyor...

Çirkin saldırıya tepkiler büyüyor

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri Ürdün'de protesto edildi.

Ürdün'ün farklı kentlerinde düzenlenen gösterilerde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto edilerek, İsrail’in Amman Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısı yapıldı. 

Başkent Aman'daki El- Hüseyni Camisi önünde Cuma namazı sonrası düzenlenen protestoda, yüzlerce Ürdünlü bir araya gelerek Mescid-i Aksa ile dayanışma yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) düzenlediği protesto yürüşünde "Siyonist gücün Mescid-i Aksa'ya ihlalleri" kınandı.

Mescid-i Aksa ile dayanışma pankartları taşıyan göstericiler, sloganlar atarak Ürdün halkının Filistin'in yanında olduğunu belirtti.

Göstericiler, Ürdün hükümetine İsrail'in Amman Büyükelçisi Danial Nevo'yu sınır dışı etme çağrısında bulundu.

Solcu grupların İsrail Büyükelçiliği yakınındaki el- Katoli Mescidi önünde düzenlediği protestoda da İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilerek İsrail Büyükelçisi Nevo'nun sınır dışı edilmesi istendi.

Amman'ın kuzeyindeki Ortadoğu'daki en büyük Filistin mülteci kampı Beka Kampı'da düzenlenen gösterilerde ise uluslararası kamuoyuna, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterme çağrısı yapılarak, "İhtilal güçlerinin Mescid-i Aksa'yı Yahudileştirme çabasının durdurmanın tek yolunun 'direniş'" olduğu belirtildi.

Ülkenin kuzeyindeki İrbid ve Ceraş kentlerinde de İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, başkent Beyrut'ta "Mescid-i Aksa ve Kudüs'e destek" gösterisi düzenlendi.

Ülkedeki Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin çağrısı üzerine, başkent Beyrut'taki Burc el-Baracne Kampı'nda toplanan Filistinli mülteciler, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Mescid-i Aksa ve Kudüs'ü unutmayacağız" yazılı pankart açtı.

Grup adına bildiri okuyan Filistin İslami Cihad Hareketi'nin  Lübnan Sözcüsü Ebu Vissam El Munevver, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu vurgulayarak, "İsrail,Aksa için büyük bir tehdit oluşturuyor. Tüm İslam aleminin kutsal mekanın Yahudi işgaline uğramasını kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Gösteriye katılan Hacı Ummu Kasım da "Aksa'yı çok seviyorum. Canım, ruhum, kanım, her şeyim Aksa'ya feda olsun" dedi.

Göstericilerden Yusuf El-Ali ise, "Bugün Müslümanların Aksa'yı korumaktan aciz olması bizleri kahrediyor" şeklinde konuştu.  

İsrail askerlerinin, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girerek, Kıble Mescidi'nin içinde mihrap ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla basması Filistin halkı nezdinde infiale sebep olmuştu.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

AA
<< Önceki Haber Çirkin saldırıya tepkiler büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER