Dikkat çekici Pakistan analizi!

Pakistan'daki son seçimleri, yıllardır bölgede çalışan deneyimli gazeteci Cumhur Dereli, Samanyoluhaber.com için özel değerlendirdi.

Dikkat çekici Pakistan analizi!

Güney Asya’nın önemli noktası Pakistan'daki  son seçimlerde sandıktan PML-N (Pakistan İslam Birliği) Partisi 122 Milletvekili çıkararak büyük bir başarı elde etti.

PML-N Lideri Navaz Şerif, seçim bölgesi Lahor’da da diğer partilere ezici bir üstünlük sağladı.Tek parti olarak Başbakan koltuğuna oturmak için koalisyon yapması gereken Navaz Şerif’i büyük sorunlar  ve problemler bekliyor.

Seçim atmosferinde  patlayan bombalar,düzenlenen suikastler ve terör saldırılarında 120 den fazla insanın hayatını kaybetmesi ilk defa meydana gelen olaylar değil idi. En büyük sorun bu olayların arkasında Taliban’ın olması idi. Ancak;Seçim çalışmalarında PML-N ‘ın Taliban ile ilgili olumsuz  söylemde bulunmaması hiçbir partilinin saldırıya uğramamasına sebep oldu. Zaten Navaz Şerif , Taliban ile iyi ilişkiler kurmak istiyor. 

Pakistan halk’ı PML-N Lideri M.Navaz Şerif,’in devrik bir başbakan olmasına  rağmen  halk’ın güvenini tekrar kazanmanın yanı sıra 3.defa seçilerek büyük bir başarı elde etti.Navaz Şerif, seçimlerde iyi bir yükseliş ve başarı gösteren ve 26 milletvekili çıkaran  PTI(Pakistan Adalet Partisi )Lideri İmran Han ile veya Bağımsız olarak Meclise giren  milletvekileri ile koalisyon yapacak.

Pakistan’ın iktidar da bulunan PPP(Pakistan Halk Partisi) partisine cevabı hezimet oldu.Sadece 21 milletvekili çıkarabilen PPP,(Pakistan Halk Partisi)’inde eski Başbakan Raja Pervez Aşraf  ve partinin kurmay isimleri meclis dışı kalması sürpriz oldu.

Navaz Şerif, başbakanlığının ilk dönemi Kasım 1990-Temmuz 1993,ikinci dönemi Şubat 1997-Ekim 1999 ve şimdide üçün’ cü dönem olarak’ ta Mayıs 2013 başlangıç tarihi oldu.İlk seçildiğinde ordunun hükümet’e darbe baskısıyla istifa eden Şerif,ikinci döneminde ise,General Pervez Müşerref tarafından darbe ile görevden alındı ve sürgüne gönderildi.

Suudi Arabistan da sürgün hayatın ardından ülkeye dönen M.Navaz Şerif,belki çok sessiz bir kişiliğe sahip olması veya akıllı bir siyaset izlemesinden dolayı kendisine bugün kü iktidar yolunu açtı.Seçim öncesi iç ve dış güvenlik sorunların yanı sıra özellikle ekonomi ve Dış İlişkiler konusunda  çok durmuş,özellikle iflas etme noktasında olan ekonomiyi düzeltme sözü verdi.Pakistan Halk’ı daha önce ki dönemde başkent İslamabad ve Lahor arasında yapılan otoban yolu ve Lahor,Yeni Delhi arasında başlatılan otobüs seferleri ile Navaz Şerif’i takdir etmiş idi.Daha  döneminde bir çok icraatlara adım atmış ama Hindistan ile çıkan Kargil sorunu nükleer füze deneme emri vermesi ve yolsuzluk davalarından hem yargı karşısında hem de halk karşısında soru işaretleri vermişti.

Pakistan halk’ı Şerif ‘e güvendi ve bütün sorunları göğüsleyeceği inancında olduğunu sandıkta ki sonuçlarla göstermiş oldu. Navaz Şerif, şimdiye kadar olan söylemlerinde vaatlerin de en büyük olarak Hindistan ile olan ilişkileri ön plana almış ve geçen günlerde Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile yapılan telefon görüşmesinde karşılıklı görüşmeler için zaman konusunda fikir alış verişinde bulunduğunu açıkladı.Ekonomi ön plana alınarak,elektrik,su ve nükleer tesisler ile ilgili bir çok icraatler’in olacağı ve otoyolların daha fazla zenginleştireceği Peşhaver den raylı sistem ile Hindistan’a bir kapı daha açılma vaatleri Navaz Şerif’in söylemlerinde yer aldı. Ancak; PML-N Partisi üyelerinin hiçbirisi zamanında darbe yaparak Navaz Şerif’i deviren ve sürgüne gönderen General Pervez Müşerref hakkında konuşmadı.Navaz Şerif,Müşerref ile ilgili,yargı sistemi ile ve mevcut idari sistem ile ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı.Taliban ile isim vermeden olumlu açıklamaları olmasına rağmen şimdilik ordu da dahil temkinli açıklama yaparak ince siyaset izlemeyi seçti.
  
Öte yandan seçim öncesine  kadar Ordunun darbe yapacağı Pakistan bağımsızlık tarihinin yarıya yakını askeri darbe yönetim ile geçmesinin  tekerrür edeceği gündem olmuşken, askerlerin demokrasinin önüne set koymayacaklarını açıklayarak asla darbe olmayacak demişlerdi.

Yargı son zamanda çok söz sahibi olmuş ve ani bir kararla seçim için sürgünden dönen General Müşerref’i ömür boyu siyasetten men edip ev hapsine mahkum etmişti.

En önemlisi Pakistan Genel Kurmay Başkanı General Isfagh Pervaz Kiyani önderliğinde silahlı kuvvetlerin son dönem itibariyle ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durumu gözlemliyor olması önemli bir faktör oluşturdu.General Isfagh Pervaz Kiyani 1999 darbesinde Müşerref’in en önemli konumda yer alan Pakistan İstihbarat’ının(ISI) başında bulunuyordu.

Pakistan da belirsiz çalkantılı günler’ in başlangıcında Pakistan da halk’ın tek istediği tarihin tekerrür etmemesi istiyorlar.
 
Cumhur DERELİ
GAZETECİ

<< Önceki Haber Dikkat çekici Pakistan analizi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER