Dışişleri'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne kınama

Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM'de Türkiye'ye gösterdiği tepkiye kınama geldi...

Dışişleri'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne kınama

Açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması diplomatik teamüllere aykırı bulunduğu belirtilerek "Türkiye, demokratik meşruiyeti esas alan bir siyasi duruşa sahiptir. Bu duruşumuzdan rahatsızlık duyan ülkeler olabilir. Ancak, bu, o ülkelere Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını sorgulamak ve yakışıksız ithamlarda bulunmak hakkını vermez" denildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle: "Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'nın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik diplomatik teamüllere aykırı açıklamasını hiçbir şekilde kabul etmek mümkün değildir.

Türkiye, demokratik ilkelere, uluslararası hukuka ve vicdani değerlere dayalı, halkların meşru taleplerini esas alan bir dış politika yürütmekte, uluslararası forumlarda da bu politikasını tutarlı bir şekilde dile getirmektedir. Bu ilkeli duruşun bir sonucu da, halkın demokratik tercihlerine saygı duymak ve seçilmiş hükümetlerin darbe gibi anti-demokratik yöntemlerle yıkılmasına karşı çıkmaktır. Demokrasi karşıtı yöntemler, yönetenler ile yönetilenler arasında derin uçurumların meydana gelmesine ve o yönetimlerin meşruiyetinin sorgulanmasına sebep olur. Türkiye, demokratik meşruiyeti esas alan bir siyasi duruşa sahiptir.

Bu duruşumuzdan rahatsızlık duyan ülkeler olabilir. Ancak, bu, o ülkelere Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını sorgulamak ve yakışıksız ithamlarda bulunmak hakkını vermez. Böyle bir yaklaşım, dostluk ve kardeşlikle de bağdaşmaz. Bu çerçevede, Mısır'daki askeri darbeye destek veren Birleşik Arap Emirlikleri'nin uluslararası ilişkilerin temel değerlerine saygılı olmasını ve kendisiyle doğrudan alakalı olmayan hususlarda açıklama yapmaktan kaçınmasını bekliyoruz" denildi.

BAE'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya Mısır'dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) tepki gösterdi. BAE Dışişleri Bakanlığı Erdoğan'ı 'sorumsuzluk ve aymazlık'la suçladı.

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşmanın şaşkınlıkla karşılandığı belirtilerek, Erdoğan'ın Mısır'a saldırmak için BM platformunu suistimal ettiği öne sürüldü.

Açıklamada, Erdoğan'ın Mısır hükümetini ve halkını taciz etmeyi durdurması istendi. Mısır Dışişleri Bakanı Samit Şükrü de Erdoğan'ın kaosu teşvik ettiğini ve kargaşa çıkartan aşırıcı örgütleri destekleyerek Ortadoğu 'da ayrılık tohumları ektiğini savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin 69. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Irak'ta, Suriye 'de işlenen cinayetlere, Mısır'da demokrasinin katledilmesine itiraz edenler, yine bir takım haksız ve asılsız ithamlara maruz kalıyor, anında teröre destek vermekle itham ediyorlar" demişti.

<< Önceki Haber Dışişleri'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne kınama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER