Dünya, basına yapılan darbeye sessiz kalmıyor

Basına ve demokrasiye yapılan darbe dünyada yankı bulmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler, Beyaz Saray, Kanada ve İnsan Haklar İzleme Örgütü'nden de basına yapılan operasyonu eleştiren açıklamalar geldi.

Dünya, basına yapılan darbeye sessiz kalmıyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'de gerçekleştirilen medya operasyonu ve gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. BM, basın özgürlüğünü desteklediğini ve çalışanlarının da görevlerini gözaltına alınma korkusu yaşamadan yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

New York’ta bulunan BM Genel Merkezi’nde günlük basın toplantısında BM Genel Sekreteri Sözücüsü Stephane Dujarric’e Türkiye’de basına karşı yapılan operasyon soruldu. Sözücü Dujarric, "Daha önce de birçok defa söylediğimiz gibi Birleşmiş Milletler, basın özgürlüğü ve gazetecilerin görevlerini gözaltına alınma korkusu yaşamadan özgürce yerine getirmelerine çok önem vermektedir." dedi.

BEYAZ SARAY
Beyaz Saray, aralarında gazetecilerin de bulunduğu kişilere yönelik gözaltı kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Medyaya yapılan operasyonun kaygıyla öğrenildiğinin dile getirildiği açıklamada, Türk makamlarına yargılamaların hızlı, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne uygun şekilde yürütülmesi çağrısı yapıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mark Strah’ın yaptığı yazılı açıklama şöyle: 

"Çok sayıda gazeteci ve diğer medya mensuplarının haftasonu tutuklandıklarını kaygıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Uzun zamandan bu yana basın özgürlüğünün sağlıklı ve başarılı demokrasinin temel esası olduğunu savunuyoruz. Türk makamlarına bu soruşturmayı hızlı, şeffaf ve hukukun üstünlüğü ile uyumlu bir şekilde yürütmesi çağrısı yapıyoruz."

KANADA
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, bugün yaptığı açıklamayla Türkiye'de basın özgürlüğüne karşı gerçekleştirilen darbeyi kınadı.

Dışişleri Bakanı Baird, yazılı açıklamada "Kanada olarak, Türk Hükümeti'nin emriyle düzenlenen ve medya kurumlarını hedef alarak gazetecilerin tutuklanmasıyla sonuçlanan baskından dolayı endişe duymaktayız. Bu girişimler, Türkiye'deki insan hakları, fikir ve konuşma hürriyetine karşıdır." ifadelerini kullandı.

"Kanada, ifade ve konuşma hürriyeti ve özgür basının demokrasinin temel unsurları olduğuna inanmaktadır." diyen John Baird, "Türkiye Hükümeti'ni ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye'deki insanların demokratik haklarının korunmasını ve asılsız kovuşturma korkusu duymadan yaşamasını temine davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de özgür basına yönelik operasyonları ve gözaltıları çok sert bir dille eleştirdi. HRW’nin Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb, ‘‘Zamanlaması ve çok az sayıda kanıtın varlığı, operasyon ve gözaltıların 'makul şüphe' üzerine dayalı siyasi güdümlü olduğunu göstermektedir. Bunlar operasyonun suça dayalı olmadığı şüphesini güçlendirmektedir.’’ dedi.

<< Önceki Haber Dünya, basına yapılan darbeye sessiz kalmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER