Esed ABD'yi etkisizleştirecek gizli planını devreye soktu

Rusya bir yandan müzakerelerde bastırıyor bir yandan Akdeniz'e savaş gemilerini gönderiyor...Bu arada Esed'in de zehirli gaz ve cephane stoklarını taşımaya başladı iddia edildi.

Esed ABD'yi etkisizleştirecek gizli planını devreye soktu

  • Suriye zehirli gaz ve cephane stoklarını taşımaya başladı
  • Rusya ABD'ye karşı hamle üzerine hamle yapıyor
  • ABD'yi müzakerelere ikna eden Rusya savaş gemilerini göndermeye devam ediyor
  • Rusya Akdeniz'de 10 savaş gemisi konuşlandırmayı hedefliyor. 

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah programının merkezinde bulunan "gizli " bir Suriyeli askeri birliğin, ABD'nin silahları bulmasını zorlaştırmak için zehirli gaz ve cephane stoklarını ülkedeki yaklaşık 50 farklı bölgeye taşıdığı iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Amerikalı ve Ortadoğulu yetkililere dayanarak verdiği haberinde, Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'nin kolu olan 450 Birliği'nin cephaneleri aylardır taşıdığını öne sürdü.

Haberde, elit 450 Birliği'nin kimyasal silahların yerini değiştirmesinin, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesini zorlaştırabileceği öne sürülürken ayrıca silahların yerinin değiştirilmesinin Rusya'nın, kimyasal silahların uluslararası denetime açılması önerisi konusundaki soru işaretlerini de artırabileceği ifade edildi.

ABD ve İsrailli istihbarat kurumları Suriye rejiminin kimyasal silahlarının çoğunun nerede bulunduğunu bildiklerini ancak bu bilgiden 6 ay öncesi kadar emin olmadıklarını belirtti.

WSJ, ABD'nin birliğin araçlarını uydudan takip ettiğini ancak görüntülerin araçlara ne yüklendiğini her zaman açık şekilde göstermediğini de yazdı.

Rusya hamle üstüne hamle yapıyor!

Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetim altında imhası teklifiyle bir anda uluslararası politikanın yıldızı olan Rusya'dan bugün birbiri ardına kafa karıştıran açıklamalar geldi. Şimdi herkes Rusya'nın bir sonraki adımının ne olacağını bekliyor.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'nin teklife olumlu cevap vermesinin kendilerini memnun ettiğini belirtti.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Putin, Suriye'nin kimyasal silahların ortadan kaldırılmasıyla ilgili konvansiyonu kabul etme kararının Şam'ın niyetinin ciddiyetini gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte Putin'den kısa bir süre önce gazetecilere bir açıklama yapan Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Viktor Çirkov, ülkesinin Akdeniz'de özellikle de Suriye kıyılarına yakın noktalarda donanma varlığını artırmak istediğini duyurdu.

 Rusya’nın Akdeniz’deki savaş gemilerinin sayısı 10’a çıkıyor

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, Akdeniz'e 3 savaş gemisinin ulaşmak üzere olduğunu, bölgede bulunan Rus savaş gemilerinin sayısının 10'a çıkacağını söyledi. Rusya, Suriye'de yaşanan iç savaş ve bölgede yükselen tansiyon nedeni ile Akdeniz'de kalıcı deniz gücü bulundurma kararı almıştı. Rusya'nın Akdeniz'de bulunan savaş gemileri, Karadeniz Filosu'nun komutasında görevlerini icra ediyor. 

Rus savaş gemilerinin görevinin çok açık olduğuna değinen Çirkov, "Rusya'nın sınırlarında ulusal güvenliği açısından en ufak bir tehdidi önlemek. Tansiyonun yüksek olduğu bölgelerde ya da başka yerlerde bulunan tüm deniz gücünün görevi bu…" dedi.

Rus komutan Akdeniz'de askeri varlığın artırılması ile ilgili de, "Deniz Kuvvetleri kendisine verilmiş olan görevleri eksiksiz olarak yerine getirebilecek seviyeye ulaşıncaya kadar Akdeniz'de askeri varlığını artırmaya devam edecek." bilgisini verdi. 

Kerry ve Lavrov, Suriye sürecinden umutlu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Suriye'nin kimyasal silahları ile ilgili müzakerelerin, Cenevre'de düzenlenecek muhtemel barış konferansının yolunu açacağından ümitli olduklarını söyledi.

John Kerry, Rusya ile dün başladıkları müzakerelerin yapıcı geçtiğini söyledi. İki bakanın ay sonunda New York'ta bir araya gelerek 2. Cenevre Konferansı için tarih belirlemeleri bekleniyor.

RUSYA'NIN OKYANUSLARDA 80 SAVAŞ GEMİSİ VAR

Çirkov, Rus Deniz Gücü'nün Arktik bölgesi, Pasifik Okyanusu, Uzak Doğu bölgesi ve Akdeniz'de 80'nin üzerinde savaş gemisi ile görev yaptığını açıkladı. Son yıllarda deniz gücünde önemli bir gelişim sağladıklarını ifade eden Rus komutan, "Şu an açık denizlerde 80'in üzerinde savaş gemisi aynı anda görev yapıyor." dedi.


BM: ESED MEKTUP GÖNDERDİ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed de Rusya televizyonuna yaptığı açıklamada kimyasal silahlarını uluslararası kontrol altına almaya hevesli olduğunu ancak bunun için önce ABD'nin askeri operasyon tehditlerini bırakıp kendisini devirmeye çalışan isyancı güçlerini silahlandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtirken Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Esed'in imzasını taşıyan ve Suriye'nin kimyasal silahlar konvansiyonuna bağlılığını bildiren bir mektubun kendilerine ulaştığı açıklandı.

BM Sözcüsü, "Mektupta, Suriyeli yetkililer konvansiyon Suriye'de yürürlüğe girmeden önce dahi sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdiler. Son olaylar düşünüldüğünde Esad Cenevre görüşmelerinin uluslararası kamuoyunun desteğini alacak hızlı bir ilerlemeyle sonuçlanacağını ümit ediyor" dedi.
<< Önceki Haber Esed ABD'yi etkisizleştirecek gizli planını devreye soktu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER