Katar 'u' dönüşü yaptı, İhvan'a İstanbul yolu göründü

Batı basının Türkiye’yle birlikte IŞİD’i destekleyen ülkeler arasında saydığı Katar, tavır değiştirdi.

Katar 'u' dönüşü yaptı, İhvan'a İstanbul yolu göründü

ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu koalisyonda yer almayı kabul eden Katar yönetimi, Erdoğan’ın Doha’ya gittiği gün MısırMüslüman Kardeşler’in 7 yöneticisini sınırdışı etti. El Arabiya televizyonu İhvan liderlerinin Türkiye’ye geleceğini öne sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Katar, Mısır’da Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler’in (İhvan) darbeyle devrilmesinin ardından kucak açtığı İhvan’ın lider kadrosundan yedi ismin ülkeyi terk etmesini istedi. Suudi Arabistan’dan yayın yapan El Arabiya televizyonu ise bu İhvan yöneticilerinin Türkiye’ye gideceğini duyurdu.

Katar’ın, İhvan’a verdiği destekten dolayı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) içinde tepki gördüğü ve bu yüzden yedi ismin Doha’dan gönderilmesine karar verdiği belirtiliyor. Temmuz 2013’teki darbeden sonra Katar’a sığınan İhvan önderleri ise kendilerine kıcak açan bu ülkeyi “mahçup etmemek” için talebi kabul ettiklerini belirtti.

Bu İhvan liderlerinin Katar ile Türkiye arasında sık sık gidip geldikleri iddia ediliyor. Amr Derrac, Facebook sayfasına Katar’ın talebi üzerine bu ülkeden gittiklerini yazarken; “Katar’ı mahcup etmekten kaçınmak istedik. Durumu çok iyi anlıyoruz” dedi.

Vaiz Vecdi Guneym de Facebook mesajında, “Allah’a şükür ki sevgili Katar’dan bir baskı ve güçlük yaşamaksızın ayrılmaya karar verdim” ifadesini kullandı. Londra’da bulunan üst düzey İhvan yetkilisi İbrahim Münir, gelişmelerin Katar’la “ilişkilerin kırıldığı” anlamına gelmediğini ekledi.

KATAR’A BASKI VAR

Katar, İhvan’ı “terör örgütü” ilan eden Mısır’daki El Sisi yönetiminin hedefinde. Mısır’ın devrik lideri Mursi, Katar’a ülkenin ulusal sırlarını vermek yoluyla “vatana ihanet etmek” suçlamasıyla yargılanıyor. El Sisi’ye destek veren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere Körfez monarşileri de altı aydır Katar’a ağır baskı yapıyordu.

Katar son dönemde ABD’li siyasiler tarafından IŞİD’i desteklemekle de suçlanıyor. Geçen hafta ABD Kongresi’nin dış ilişkiler alt komitesinde İhvan’ın Filistin kolu Hamas’la ilgili oturumda Katar ve Türkiye hakkında “terör destekçisi ülkeler” benzetmesi yapılmıştı. Katarlı yetkililer, sınırdışı kararıyla ilgili yorum yapmadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise konu hakkında bilgisi olmadığını belirtti.

“İKTİDAR TÜRKİYE'Yİ İHVAN ÜSSÜNE DÖNÜTÜRMEYE YATKIN"

Prof. Dr. Mehmet Altan, Katar’ın sınırdışı ettiği yedi Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) liderini Türkiye’nin kabul edeceği yönündeki haberleri Taraf’a şu sözlerle yorumladı: “Türkiye, Müslüman kardeşler iktidarına destek verdi. Ankara’da dolaşan kimi iddialara göre, Erdoğan’ın bazı danışmanları, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de profesyonel danışmanlığını yaptı. AK Parti, dış politikasını Sünni-Müslüman bir eksende, Müslüman Kardeşler üzerinden tasarladı. Ortadoğu Müslüman coğrafyasına hâkim olma rüyalarını bu çerçeve içinde gerçekleştirmek istedi. Ancak varsayımları yanlış çıktığı için bu politika çöktü. Fakat Erdoğan’ın Ahmet Davutoğlu’nu Başbakan olarak ataması, Ortadoğu’da aynı şekilde at koşturma arzusunda inat ettiğinin göstergesidir. AKP, mevcut ürkütücü yaklaşımı nedeniyle de Dünya’da sahanın dışına itildi. Yedi İhvan liderini kabul edip, burayı Müslüman Kardeşler’in üssü hâline dönüştürmeye yatkın duruyorlar. Ağır bir felakete doğru koşmaya devam ediyorlar. Sistemle çatışıp, burayı Sünni-İslam çizgisinde dünyadan kopuk hâle getirmek ekonomik krize, sosyal çalkantıya yol açar.” 

Taraf

<< Önceki Haber Katar 'u' dönüşü yaptı, İhvan'a İstanbul yolu göründü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER