PKK'nın hamisi 'Sol Parti' sordu, Alman hükümeti cevabı verdi

Alman hükümeti, ülkede radikal faaliyetleri desteklediğinden şüphelenilen Sol Parti’nin Hizmet Hareketi hakkında verdiği soru önergesini önceki gün cevapladı.

PKK'nın hamisi 'Sol Parti' sordu, Alman hükümeti cevabı verdi

Alman hükümeti Hizmet hareketi ile ilgili soru önergesini cevapladı: Gülen hareketinin özgürlükçü, demokratik anayasal düzene karşı olduğuna dair herhangi bir gösterge yok. Alman İç istihbarat tarafından da takip edilmiyor.

Cevapta, hareketle iltisaklı eğitim, ticaret ve medya kuruluşlarından iktidarın işbirliği yaptıklarının genellemeler yapılmaksızın, tek tek araştırıldığı ancak hakkında herhangi bir olumsuz bulguya ulaşılamayan Camia’nın mevcut halde ülke iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından takip edilmediği belirtildi. Türkiye’de iktidara yakın medya, Hizmet Hareketi’nin Almanya’da kıskaca alındığı şeklinde bir algı oluşturmaya çalışıyordu.

Zaman'da yer alana habere göre Merkel hükümetinin Erdoğan’a yakın basın organlarının Hizmet aleyhtarı çabalarını boşa çıkaran cevabı, Almanya’da PKK’nın siyasi hamisi konumundaki Sol Parti’yi de kızdırdı. Parti yaptığı basın açıklamalarında hükümeti suçlayıcı ifadeler kullandı. Aşırıcı faaliyetlere destek verdiği iddialarına muhatap olan Sol Parti, geçen yıl yapılan genel seçimlerde aldığı yüzde 8,6 oy oranıyla 630 sandalyeli federal parlamento Bundestag’a 64 vekil sokabilmişti. Merkel’in Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise sırasıyla aldıkları yüzde 41,5 ve yüzde 25,7 ile en büyük 2 siyasi oluşum olmayı sürdürmüştü.     

Hukukun üstünlüğü vurgusu

Alman hükümeti, 17 Aralık’tan sonra emniyet ve yargıda başlatılan tasfiye sürecini ise hukukun üstünlüğü vurgusu yaparak yorumladı. Soru önergesine verdiği cevapta, “Ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları, adı geçen kişilerden bağımız, hukuk devletinin gerekleriyle açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu özellikle Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde ve özellikle Federal Hükümet’in desteklediği Yargı ve Temel Hakları ele alan 23. (müzakere) başlığının açılması öncesi çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Sol Parti’nin Merkel hükümetine verdiği soru önergesi Almanya’da faaliyet gösteren Hizmet bağlantılı bazı eğitim, iş dünyası, ticaret ve medya kuruluşları hakkında da hususi bilgi talep ediyordu. Hükümet önergenin bu kısımlarına da ayrıntılı cevaplar verdi. Federal Eğitim Bakanlığı’nın himayesine aldığı Pangea Matematik Yarışması’nı düzenleyen Pangea Wettbewerbe isimli derneğin amacının eğitimi ve öğrencileri desteklemek olduğunu belirten hükümet, yarışmanın birçok matematik alanında isim yapmış bilim adamlarınca desteklendiğinin de altını çizdi. Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nun (BUV) güçlü ve ehil bir ortak olduğunu vurguladı. Kültürler ve dinlerarası diyalog faaliyetlerini yürüten Stiftung Dialog, Bildung ve FİD e.V. kuruluşlarıyla da iletişimde olduklarını beyan etti.

Sol Parti’nin “Federal Hükümet, bünyesinde Zaman, STV, DTJ, Ebru TV, World Media Akademi’yi bulunduran World Media Group AG ile hangi işbirlikleri var?” sorusuna da hükümet, “Federal Hükümet, ülke içinde ve dışında kamuoyu çalışması yapmaktadır. Bu kapsamda yerli ve yabancı medya ile World Media Group ve ona ait yayın kuruluşlarıyla çalışmaktadır. Hükümet, World Media Group AG’nin Gülen Hareketi’ne yakın olduğunu bilmektedir.” cevabını verdi.
<< Önceki Haber PKK'nın hamisi 'Sol Parti' sordu, Alman hükümeti cevabı verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER