Suriyeli muhalifler Esed'siz çözüm istiyor

Muhalifler, Esed yönetiminin hiç bir şekilde siyasi çözümün bir parçası olarak kabul etmeyeceğini açıkladı.

Suriyeli muhalifler Esed'siz çözüm istiyor

  • Muhalifler Esed'in olduğu bir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi
  • İran ve Hizbullah'ın Suriye işgali sona erdirilerek Suriye topraklarından çıkarılması gerektiği açıklandı
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yapılan basın açıklamasında Esed yönetiminin hiç bir şekilde siyasi çözümün bir parçası olarak kabul etmeyeceğini bildirdi.

Bugün gerçekleştirilen ve koalisyonun Cenevreye katılması durumunun ele alındığı toplantı sonrasında SMDK Basın Merkezi Müdürü Hadil El Salih koalisyonun uzlaştığı bildiriyi okudu. El Salih yaptığı açıklamada koalisyonun 15 Şubat 2013 tarihli beyanatına atıf yaparak, Esed yönetiminin siyasi çözümün bir parçası olmayacağını söyledi.

Cenevre 2 toplantısında siyasi bir çözüm için atılması gerekli adımlar olduğunu ifade eden El Salih, "Esed yönetiminin yaptığı katliam ve yıkımları durdurulmalı. Muhalif güçleri nefsi müdafaa için desteklenmeli. İran ve Hizbullah'ın Suriye işgali sona erdirilerek Suriye topraklarından çıkarılmalı." dedi.

El Salih, ayrıca yapılacak görüşmelerin belirli bir zaman cetveli kapsamında gerçekleştirilmesi ve uluslar arası garantilerin kapsamında yapılması gerektiğini söyledi.

"KUSEYR'DE BİNDEN FAZLA YARALI KURTARILMAYI BEKLİYOR"

Hizbullah milisleri ve İran güçlerinin saldırılarına maruz kalan Kuseyr'in güç durumda olduğunu ifade eden El Salih, "Kuseyr'de yaklaşık bin yaralı var. Bunları şehir dışına çıkaramıyoruz. Uluslar arası kamuoyundan, Arap kardeşlerimizden ve Birleşmiş Milletler'den bu yaralıların çıkarılması için gerekli adımları atmasını istiyoruz." dedi.

Kuseyr'de durumun çok endişe verdiğini ifade eden El Salih, binlerce Hizbullah milisinin Kuseyr'de halka karşı Esed'in yanında savaştığını, İranlı generallerin bulunduğunu ve Rusya'dan gelen silah yüklü gemilerle halkın karşı karşıya kaldığını aktardı. Halid El Salih, özellikle AB'nin muhaliflera karşı silah ambargosunu kaldırmasının güç dengesini muhalifler lehine değiştireceğini kaydetti. Suriye'de hiç kimsenin Esed'in daha fazla kan dökmesini istemediklerini ifade eden El Salih bunun için de zaman kaybedilmemisini istediklerini aktardı.

"ESED'İN TEKRAR SEÇİMLERE KATILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'in Esed'in 2014 yılında aday olabileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine El Salih, "Muallim'in bu açıklamasının hiç bir önemi yok. Esed Suriye halkı tarafından bir daha kabul edilmeyecektir. Bu açıklamalar uluslararası kamuoyundan da kabul görmez. Bu konuda Arap dostlarımızın ve uluslararası komuoyundan gelen açıklamaları herkes duydu. Ayrıca ABD Başkanı Obama da Esed'in Suriye'deki geçiş sürecinin parçası olmayacağı yönünde bir çok kez açıklamada bulundu. Velid El Muallim bilmediği şey hakkında konuşuyor." diye cevapladı.

TOPLANTILARA DAVUTOĞLU DA KATILDI

Öte yandan muhaliflerin bugünkü toplantılarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu süpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Davutoğlu toplantıda muhaliflere uzlaşmaları tavsiyesinde bulunarak, başarısız olmaları durumunda bu başarısızlığın başta Türkiye olmak üzere Suriye Dostlarının başarısızlığı olacağını söyledi. Davutoğlu'nun katıldığı toplantıya, Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid El Atiye ve Suudi Emiri Selman Bin Sultan ve ABD, İngiltere ve Fransa'nın Şam büyükelçileri katıldı. 
<< Önceki Haber Suriyeli muhalifler Esed'siz çözüm istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER