Putin, Ukrayna'da ateşkes çağrısı yaptı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğu Ukrayna'da çatışmaların bir an önce sona ermesi için taraflara ateşkes çağrısı yaptı. Yerel milis güçler ise ateşkes için şartlarını açıkladı.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Ukrayna'nın doğu bölgesi Donbas'ta devam eden iç savaş ve akan kan nedeni ile Putin'in endişe duyduğunu, tüm taraflara şiddeti sona erdirme ve ateşkes çağrısı yaptığını söyledi.

Kremlin'den bir kaynak ise TASS'a yaptığı değerlendirmede önceki gün anlaşma sağlanamadan dağılan Minsk görüşmeleri ile ilgili ayrılıkçı grupların sert tutumlarının anlaşılabilir olduğunu söyledi. Kaynak açıklamasında mevcut şartlarda muhalif gruplara etki gücünün de sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Ayrılıkçı grupların 100 bin silahlı adam toplayacağı açıklaması ile gündeme gelen tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri İgor Plotnitskiy, ateşkes için şartlarını açıkladı. Buna göre Kiev'in Minsk görüşmeleri için resmi bir temsilci ataması, yerleşim birimlerine yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve ağır silahların çekileceği sınırın belirlenmesi isteniyor.

Ocak ayında çok sayıda kayıp verildiği, burada ölen insanların hatırasına zarar verilmeyeceği kaydedilen açıklamada, "Şu an bulunduğumuz noktada durabiliriz. Biz kan akmasını istemiyoruz. Minsk görüşmelerinin başarısız kalmasından biz sorumlu değiliz. Buraya resmi temsilci göndermeyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko sorumlu…" suçlamasında bulundu.

Yerel liderler ortak açıklamalarında sadece Ocak ayında 242 sivil ve 92 milis gücünün de hayatını kaybettiğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanlığı da son 24 saatte 5 Ukrayna askerinin öldüğünü, 27 askerin de yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler de Ukrayna iç savaşında hayatını kaybeden ve yaralılarla ilgili verileri güncelledi. Buna göre şimdiye kadar 5358 kişi hayatını kaybederken, 12 bin 235 kişi de yaralandı. CİHAN
<< Önceki Haber Putin, Ukrayna'da ateşkes çağrısı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER