E-tebligat uygulaması 2016'da başlıyor


Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, yılbaşı itibariyle uygulanmaya başlanacak Elektronik Tebligatı'na (e-tebligat) karşı meslektaşlarının duyarlı olmasını istedi. Sönmez, "27 Ağustos 2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 456 sayılı VUK Genel Tebliği bütün mükelleflerin elektronik tebligat adresi almalarını emretmiş ve elektronik tebligat uygulamasına 01 Ocak 2016 tarihinde başlanacağını belirtmiştir. Önümüzde 2 aylık bir süre kaldığından önemli olduğu için ayrıca cezai müeyyidesi olduğunu şimdiden hatırlatma gereği görülmüştür." diye konuştu.

Elektronik tebligatın 213 sayılı VUK 107/A maddesine göre tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla yapılabileceğini dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, uygulamaya ilişkin şu detayları paylaştı: "Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. VUK 456 sayılı tebliğin amacı; vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Kanuna göre tebligatın elektronik ortamda nasıl yapılacağını açıklamaktadır. Elektronik tebligat yapılacak kişi veya tüzel kişiler şunlardır; kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) bir de isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler. Kendi işine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır. Bu mükelleflerin dışında kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler de sistemden isteğe bağlı olarak yararlanabileceklerdir."

KAĞIT ORTAMINDA TEBLİGATA SON

Ahmet Hikmet Sönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Maliye Bakanlığı, vergi memurları veya posta ile size daha önce adresinize kağıt ortamında yaptıkları tebligatları, 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren internet vergi dairesi ve e-tebligat sistemi üzerinden yapacaktır. Bir daha kağıt ortamında tebligat yapılmayacaktır. Ancak isterse yapılabilir. Her özel ve tüzel kişinin, şirketin yetkili kişisinin vergi dairesine 01 Ocak 2016 tarihine kadar, dolduracakları formlarla müracaat ederek kapalı zarf ile şifrelerini almaları şarttır. Formlarla beraber olan talebinize, yetki belgeleri, ticaret sicil gazetesi, vekaletname, imza sirküleri veya imza beyanları da eklenecektir. e-tebligat adresiniz verilince herhangi bir tebligat olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Çünkü 5 gün içinde e-tebligat geçerli sayılacaktır. e-tebligat gönderildiğinde, mükellef talep ederse e-mail veya SMS ile de bilgi gönderilecektir."

'KADEMELİ BİR ŞEKİLDE UYGULANMALI'

E-tebligat adresinin 01 Ocak 2016 tarihine kadar alınmaması halinde 2015 yılı için geçerli olan ve 2016 yılında artacak olan cezaların uygulanacağını bildiren BSMMMO Başkanı Sönmez, şunları kaydetti: "Şirketler, birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için bin 300 TL, ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tesbit edilenler ve defter tutan çiftçiler için ise 660 TL, diğerlerine 330 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. 31 Aralık 2015 tarihine kadar eski tip yazar kasalar hurdaya ayrılarak yerine 'yeni nesil yazar kasa' alınacaktır. Mükellefler, 3100 Sayılı Kanun'la ilgili önceki mevzuata göre üretilen eski tip ödeme kaydedici cihazlarını (yazar kasa) 31 Aralık 2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabileceklerdir. 31 Aralık 2015 tarihine kadar mali hafızaları dolan eski tip ödeme kaydedici cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacak, cihaz hurdaya ayrılacak ve mükellef 'Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz' alacaktır. 31 Aralık 2015 tarihine kadar mali hafızası dolmayan eski tip ödeme kaydedici cihazlar 31 Aralık 2015 tarihinden sonra kullanılamayacak olup yine hurdaya ayrılacak ve mükellef 'Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz' alacaktır. Eski tip yazar kasalar 3100 Sayılı Kanun'la ilgili 60 Seri No'lu Genel Tebliğ'in 4. bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılacaktır."

Vergi mükelleflerinin şimdiden tedbirlerini alması gerektiğinin de altını çizen BSMMMO Başkanı Sönmez, e-tebligatın kademeli bir şekilde önce kurumsal firmalar, daha sonra ise küçük esnaflar için yürürlüğe girmesinin daha uygun olacağını sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber E-tebligat uygulaması 2016'da başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER