Eğitim sendikaları: Okullarda bir siyasi partinin propagandasına çanak tutuluyor


AK Parti'nin seçim bildirgesine giren 'Başkanlık sisteminin' Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) düzenlediği panelle okullarda anlatılmaya başlanmasına STK'lar sert tepki gösterdi. Eğitim sendikaları, TÜGVA Adana İl Temsilciliği'nin 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' konulu panelinin 'idareci ve öğretmenlere duyurulması' için tüm okullara yazı yazan İl Milli Eğitim Müdürü hakkında da suç duyusunda bulunacak.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde (ÇGC) gerçekleştirilen basın toplantısında Türk Eğitim–Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun, okullarda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin dışında siyasi yorum ile yönlendirme muhtevalı etkileme faaliyetlerinin yasaklandığını söyledi. TÜGVA Adana İl Temsilcisi'nin 29 Nisan'da başvurusu ile Milli Eğitimin 30 Nisan'daki yazılı izin ile Sarıçam ilçesi Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde söz konusu etkinliğin hayata geçirildiğini hatırlatan Dolgun, "Bir siyasi partinin programı olan 'Başkanlık sistemi' çalışmalarının okullarda öğretmen ve öğrencilere böyle emrivaki yapılması kabul edilemez. Aynı zamanda suçtur. Dersinde olması gereken öğretmen ve öğrencinin bu toplantılarda ne işi olabilir? Bir partinin siyasi geleceği için devletin okullarının kullanılması ne ahlaki ne de yasaldır. Bu girişimlerden kaygı duyuyoruz. Yapılan çalışmayı kınıyoruz. Olayın yasal takipçisi olacağız." dedi.

Türk Eğitim–Sen Adana 2 Nolu Şube Başkanı Kamil Köse ise Milli Eğitim'in TÜGVA'ya bir okulu siyasi amaçla tahsis ettiğini savundu. 18 Mart 2014'te Bakanlığın gönderdiği yazıda okullarda siyasi amaçlı bir iş yapılamayacağını belirttiğini dile getiren Köse, AK Parti iktidarının devletin gücünü bir siyasi partinin emrine verdiğini ileri sürdü. Öğretmenlerin yanında ortaokul düzeyindeki öğrencilerin de oraya yönlendirilmeye mecbur tutulduğunu iddia eden Köse, bu adımı kabul edemez bulduklarını vurguladı. Köse, şöyle devam etti: "İl Milli Eğitim Müdürü suç işlemiştir. Vakıf temsilcisi, kuruma basit bir dilekçe sunuyor. Bunu başka bir düşünce veya siyasi parti yapmış olsaydı, kesinlikle izin verilmezdi. Milli Eğitim Müdürü, devletin okulunu bir siyasi partinin propagandasına çanak tutuyor. Çok vahim ve tehlikeli bir adım. İlkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler siyasi bir çalışmanın toplantısına zorla getirilmiştir. Salonda çocuklar bizim tepkimize alkış tuttu. Kendileriyle görüştüğümüzde, 'Bizi zorla getirdiler, burada ne işimiz var' dediler. Orada 'çocuklara burayı terk edin, sınıflarınıza gidin' diyen öğretmenlere –bir sendika yetkilisi– mobing ve şiddet uygulamıştır. Nerede yaşıyoruz? Kanunlar yok sayılıyor. Yaptıkları yanlarında kar kalıyor. Olayı şiddetle kınıyoruz."

'MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ AKP'YE SİYASİ RANT İÇİN KENDİNE GÖREV ÇIKARMIŞTIR'

Eğitim–Sen Adana Şube Ahmet Karagöz, eğitim ve sağlığı siyasal ihtiyaçları doğrultusunda dizayn eden iktidarın hukuk, kanun, yasa tanımaz bir şekilde davrandığını ifade etti. TÜGVA'nın istediği siyasi partiyi destekleyebileceğini açıklayan Karagöz, şunları söyledi: "İtirazımız TÜGVA'nın paneline değildir. AKP'nin seçim bildirgesinde yer alan 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' konulu panele okul, idareci, öğretmen ve öğrencilerimizin üzerinden AKP'ye siyasi rant sağlamaya yönelik İl Milli Eğitim Müdürünün kendine görev çıkarmasınadır. Milli Eğitim Müdürüne soruyoruz: Hangi yetkiye dayanarak bir siyasi partiye, siyasi rant sağlamak için öğretmen ve idarecileri bu panele çağırdınız? Hangi yetkiye dayanarak veli bilgisi ve izni olmadan ders saatleri içerisinde adı geçen okulun tüm öğrencilerini bu salona topladınız? 26 bin eğitim çalışanından sorumlu müdürü önce Adana'yı eğitimde hak ettiği noktaya getirmek için çalışmaya ve tarafsız olmaya davet ediyoruz."

'İKTİDARIN BASKISININ GELDİĞİ NOKTANIN GÖSTERGESİDİR'

Eğitim–İş Sendikası Adana Şube Başkanı Reha Ertekin, okul yönetici, öğretmen ve öğrencilerin 'Başkanlık sistemi' konulu panele zorla getirilmesinin, iktidarın baskısının göstergesi olarak değerlendirdi. Mevzuatta, 'okullarımız siyasete alet edilemez' denilmesine karşılık, iktidarın borazanlığını yapan kamu görevlilerinin bu saçmalıklara açıkça göz yumduğunu savunan Ertekin, "Gelinen nokta AKP'nin siyasal irade olarak her yerde kendi kadrosunu oluşturması artık arsızca, yasa tanımaz bir halde yürütülme sürecine girmiştir. Bu bize Nazi Almanyası'ndaki SA ve SS subaylarını hatırlatmakta. Siyasal zeminin her yerinde AKP'nin seçim sloganları olan 'Yeni Türkiye' ve 'Başkanlık sistemi' okullarda Milli Eğitim müdürlükleri eliyle yürütülmesi, baskının ve gelinen noktanın göstergesidir. Bu bir faşizmdir. Bu baskıyı ve iradeyi kabul etmiyoruz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim sendikaları: Okullarda bir siyasi partinin propagandasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER