'100 bine yakın yöneticinin görevlerine son verilecek'

MEB'de 100 bine yakın yöneticinin görevlerine son verecek ve dershaneleri kapatacak olan tasarı yasalaştı.

'100 bine yakın yöneticinin görevlerine son verilecek'

Dershaneleri kapatan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) merkez ve taşra teşkilatında 100 bine yakın yöneticinin görevlerine son verecek olan yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaştı.

Özel sektörde yaklaşık 200 bin eğitimciyi mağdur edecek olan tasarıya tepkiler çığ gibi. Eğitim sendikaları ve dershane birlikleri anayasal haklarını arayarak hukuki yollara başvuracağını söylüyor. İşte eğitim uzmanlarının yeni Milli Eğitim Yasası ile ilgili eleştirileri:

EĞİTİM HÜRRİYETİ YOK EDİLİYOR (GÜVENDER Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Kılcı): Yeni kanun, Anayasa’nın ‘eğitim-öğrenim hakkı engellenemez’ maddesine aykırı. Farklı düzeyde öğrencileri aynı sınavla yerleştiriyorsunuz. Dolayısıyla okullarımız eşit değil, eşitleyen kurumları da bütünüyle kapatıyorsunuz. Devlet kurumlarında da eşitliği sağlayamadılar. Talep olan bir alanda çalışma yasaklanıyor. Kamu yararı dışında bir gerekçe ile düzenleme yapılıyor. Eğitim ve teşebbüs hürriyetini, Anayasa’yı alenen ihlal ediyorlar. 100 bine yakın öğretmenden sadece bir kısmının sözlü sınavla işe alınması çalışanların hakkını da ihlaldir.

DÖNÜŞÜM YALAN, KAPILARA KİLİT VURULDU (Özel Dershaneler Birliği Başkanı Faruk Köprülü): Meclis’ten geçen yasa Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanır ve Resmi Gazete’de yayımlanırsa hemen ertesi günü hukuksal bir süreç başlatacağız. ‘Dershaneleri dönüştürüyoruz’ lafı tamamen havada kalan bir laftı. Bu tamamen bir kapatmadır. 1 Eylül 2015 itibarı ile ‘dönüşüm’ diye bahsedilen alanlara geçemeyen arkadaşlarımızın kapısına kilit vurulacağı bu kanunla belirlenmiştir. Bu tasarının yasalaşması da eğitimin sorunlarını çözmeyecek. Eğitim ile ilgili çözülmesi gereken asıl sorunlar çözülmeden bu kararları almak doğru değil. Geldiğimiz noktada hukuksal süreç başlayacak.

DERSHANELER, EĞİTİM MESELESİ OLARAK ELE ALINMALI (TÖDER Genel BAŞKAN Yardımcısı İbrahim Taşel): Dershaneler konusunun her türlü siyasi gerginlikten arındırılmış ve sadece bir eğitim meselesi olarak ele alınmasını ve görülmesini istiyoruz. Bunun böyle olmadığını görmek de eğitimci olarak bizleri üzüyor. Dershanelerin kapatılmasıyla dershaneye olan ihtiyaç zaten bitmeyecek. Üyelerimizin çoğu dönüşme yanlısı değil. Hukuki yollara başvuracaklar.

BU KANUN ANAYASAYA AYKIRI: (Fatih Dershaneleri Genel Müdürü Sezai Eyüpoğlu): Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolunu izleyeceğiz. Burada mevzu bahis olan bir nesil. Dolayısıyla insan üzerinde yapılan sistemlerin siyasi kaygılarla ya da başka gerekçelerle değil ülkenin geleceği düşünülerek yapılması gerekiyor. Bu süreç bir kere daha düşünülmeli, aklıselim hareket edilmeli. Cumhurbaşkanımız bunu çok ciddi değerlendirmeli. Hukukçularımızla da görüştük, bu kanun Anayasa’ya  aykırı. Bu doğrultuda haklarımızı arayacağız.

ÖÇ ALMA MANTIĞIYLA DÜZENLEME YAPILDI (Eğitim ve Bilim işgörenleri Sendikası Şube Başkanı Zekeriya Çakmak): Maalesef parmak sABD'nin Los Angeles kentinde bu yıl 86'ncısı düzenlenecek Oscar töreniyle yılın en iyileri belirlenecek.
 ayısıyla bu tasarı yasalaştı. Ama biz mücadelemize hukuksal alanda devam edeceğiz. Dershanelerin özel okula dönüşmesi gibi bir durumdan bahsediliyor. Ama bu kurumların çok az bir kısmı fiziki olarak okula dönüşmeye müsait. Burada tamamen başka bir olay var. İktidar, dershaneleri ortaya çıkaran eğitim sistemindeki çarpıklıkları gidermeden sadece sonuca yönelik bir karar alıyor. Tamamen bir hesaplaşma, hiç samimi değil. Bu yapılanlarla Türkiye’deki eğitim bir yıkıma uğratılmaya çalışılmakta. Dershaneler ise sadece göstermelik bir bahane.

EĞİTİM, İKTİDARIN VESAYETİNE GİRDİ (Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe): Eğitim sistemi iktidar partisinin vesayetine girdi. Artık milli bir eğitimden bahsetmek zor. Siyasi bir eğitime doğru adım adam gidiyoruz. Dershanelerle ilgi düzenlemenin eğitsel, vatandaşı düşünme gibi bir boyutu yok. Sadece Hizmet Hareketi’ni bitirme çalışması olduğunu Sayın Başbakan kendisi deklare etti. Artık hükümet, yer altına inecek oluşumlardan doğan olumsuzlukları, ülke ekonomisine yansıyan zararları kabullenmlerdir. Türkiye’nin her yerinde eşit koşullarda eğitim sağlanamadığına göre üniversite sınavına hazırlanan binlerce gencin geleceği de karartılmış olacak.
<< Önceki Haber '100 bine yakın yöneticinin görevlerine son verilecek' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER