Eğitimde eşitlik diyen hükümetten adaletsiz adım

Dershaneleri plansız kapatan hükümet gece kursları gibi bir çok sorun ortaya çıkardı.

Eğitimde eşitlik diyen hükümetten adaletsiz adım

Dershaneleri özel okula dönüştürme çabası sürerken MEB’in açtığı kurslar en çok Anadolu’daki taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencileri vurdu. Gece 22’de biten kurslara 7 milyon öğrenci katılamıyor. GÜVEN-DER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, eğitim eşitsizliğinin artacağı görüşünde.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaya çıkan kurs ihtiyacını karşılamak için “Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları” adı altında kurslar açtı. Halk Eğitim Merkezleri’nde ve okullarda verilen bu kurslarda öğrencilerin gece 22.00’ye kadar ders görmesi birçok sorunu beraberinde getirdi. Özellikle okulla ev arasında mesafenin fazla olduğu yerlerde çocukların kurslara katılamadığı ortaya çıktı.

'KURS DERSLERDEN SONRA'

Bugün'ün haberine göre, GÜVEN-DER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, bu durumun eğitimdeki eşitsizliği artıracağına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Çocuğu köydeki veya uzak mesafedeki evine ulaştıracak olan okul taşıtı öğrencileri ders bitiminde topluyor. Kurs ise dersten hemen sonra başlıyor. Öğrenci 22.00’ye kadar süren kursa kaldığında eve gitmeme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca bunu göze alamıyor. Ayrıca kursların derslerden hemen sonra olması öğrencinin öğrenme verimliliğini de düşürür.”

'ANADOLU İNSANININ ÖNÜ KESİLİYOR'

Eğitim konusunda Türkiye’nin tehlikeli bir döneme girdiğini savunan Kılcı, zenginlerin yükseldiği fakirlerin yok sayıldığı bir düzene geçiş yaşanacağını söyledi. Özel ders bürolarında artış yaşandığını vurgulayan Kılcı, ihtilal döneminde bu tür olayların yaşandığını dile getirdi.

'ÖĞRETMEN İÇİN DE ZOR'

Ders saatlerinin geç olmasının hem öğrenciyi hem öğretmeni zorladığının altını çizen Kılcı “Sadece 2 milyon öğrenci kurslara gidiyor. Oysa sınavlara hazırlanma aşamasında 9 milyona yakın öğrenci var. Kursların yeterli olmadığını gören öğrenci dershaneye kayacaktır” diye konuştu.

'CAN GÜVENLİKLERİ TEHLİKEDE'

Özellikle Anadolu’da taşımalı eğitim gören çocukların bu uygulamadan zarar göreceğini söyleyen Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, geç saate karar süren derslerin öğretmen ve öğrencinin can güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü söyledi. Bahçe, “Çocuklar okuldan 3’te çıkıyor. 22.00’de de kurs bitiyor. Onların gece geç saatlerinde eve gitmeleri onları sokaktaki tehlikelerin kucağına atmaktan başka bir şey değil” yorumunu yaptı.

'SİSTEM KAOSTA'

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, MEB’in eğitim sistemini kaosa sürüklediğini belirtti. “Çocukların geleceği çıkmazda” dedi.

'DÜŞÜNDÜKLERİ HAYAL'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk “Parası olan okusun diyorlar. Anadolu’nun birçok ücra yerinde eğitim almaya çalışan çocuk gece geç saatlere kadar ders alacak da onu ailesi her gün kurs çıkışı almaya gelecek. Bu hayalden başka bir şey değil” ifadesini kullandı.
<< Önceki Haber Eğitimde eşitlik diyen hükümetten adaletsiz adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER