BMW'nin yeni serisi, yakıt tüketimi konusunda oldukça iddialı!

Karşınızda yenilenen BMW 3 serisinin en düşük hacimli motoruna sahip modeli, 3.16i!..

Yeni BMW 316i, yakıt ekonomisi ile dikkat çekiyor!

Önceki kasası ile yenilenen kasa arasındaki bu radikal değişikliğin arkasındaki cesaret, BMW’nin premium sınıfın standartlarını belirleyen bir marka olmasından kaynaklanıyor. F 30 kodlu 3 serisi, yepyeni tasarımıyla herkesin bildiği gibi bu sınıfta en ciddi rakibi olan Mercedes Benz C serisinden 3 cm daha uzun hale geldi. Kaslı kaporta, uzatılan ön kaputu, agresif farları  ve keskin çizgileri aracın ben buradayım demesini sağlıyor. Ledli kapı kolları karanlıkta şık bir görüntü oluşturuyor. Özellikle kullandığımız test aracı, Angel Eye farları, kırmızı rengi ve tasarımıyla tüm dikkatleri üzerine çekmesini biliyor.

İç tasarımdan bahsedecek olursak; hava kanalları ve ön konsoldaki ayrıntılar klasik BMW çizgileri yansıtıyor. Krom kaplamalar, yüksek kalitedeki deri ve plastik malzeme konsol ile müthiş uyum sağlıyor. Ayrıca kaporta rengindeki deri koltuk dikişleri ve aynı renkteki torpido çıtaları ile de ufak moda dokunuşları yaratılmış. Koltukların en güzel özelliği sürücüyü kavrıyor olması. Gerçekten kavrıyor çünkü koltuğun altındaki bir tuşla, koltuk yan destekleri vücudunuza göre açabiliyor ve daraltabiliyorsunuz. Bu özellik, özellikle uzun yolculuklarda bel ağrısı çekenlerin çok hoşuna gidecek gibi görünüyor

Ön konsolun ortasında iDrive sistemi orta konsoldaki joystick ile kumanda ediliyor. Yüksek çözünürlükteki navigasyon sisteminin bulunduğu bu ekran standart olarak sunuluyor. 3 boyutlu ses sunan Harman Kardon ses sistemi, ile kulaklarınızın pasını silebilirsiniz. 3 serisinde sunulan bol miktardaki kişiselleştirme seçenekleri sizi araca tamamen bağlıyor-senkronize ediyor. Arka koltuk arası mesafe ve tavan yüksekliğinin yeterli olması, arkada yolculuk yapanlara da konfor sağlıyor. Aracın bagaj hacmi 20 lt artırılarak 480 lt’ye çıkarılmış.

1.6 litrelik turbo beslemeli ünite 4350 d/d’de 136 hp güç üretiyor. Motor 1.6 olmasına rağmen iyi bir performansla 9,2 saniyede 100 km hıza ulaşıyor. Daha önce eleştirilen 316 modeli, turbo besleme ile bu soruna çözüm bulmuş gibi gözüküyor.  Tüm modeller için sekiz ileri otomatik şanzıman motor ile uyumlu bir şekilde çalışarak vites geçişlerini hissettirmiyor. Start-Stop özelliği, devir tasarruf devri diyenler için güzel bir işlev.

ECO PRO modlu sürüş deneyimi kontrolü dört sürüş programı ile birlikte sunulmuş. Aynı düğme ile kontrol edilebilen; spor, ultra spor, konforlu ve ekonomik sürüş modlarını o anki psikolojinize göre ayarlayabiliyor ve aracı da kendi modunuza sokabiliyorsunuz. 

Kalkış ve hızlanmalarda atikliğini gösteren araç, 180 km/s hıza kadar çok rahat fakat 180 km hızdan sonra biraz zorlanıyor, maksimum hızı ise 210 km/s. Çok hoş bir motor sesi olan 3.16i, dış sesleri yalıtımda başarılı ama yüksek hızlarda ufak bir rüzgâr sesi problemi oluyor.

BMW’nin yeni 3 serisi EuroNcap, çarpışma testlerinden 5 yıldız aldı. Yakın bir tarihte, 3 serisi ile Ordu’nun derelerinde şarampole yuvarlanan, 140 km/s hız ile 100 metre takla atan ve burnu bile kanamadan araçtan çıkan biri olarak 3 serisindeki güvenlik unsurunu en iyi test eden kişi olduğumu söyleyebilirim. Çok iyi hatırlıyorum da araçtan 4 kişi nasıl sağ çıktığımızı herkes hayretle izliyordu. Dolayısıyla BMW, benim çarpışma testimden 5 yıldız aldı ve o gün bugündür benim için en sağlam araç BMW.

Tabii burada önemli bir mesaj vermek istiyorum; emniyet kemerini de bu kazada test etmiş olduk ki, kemer takanlar (biri ben) takmayanlara oranla çok daha az hırpalanıyor. O gün bugündür bakkala giderken bile kemerimi takarım.

Özetle izlenimlerimden bahsedecek olursak; Fonksiyonel direksiyon hızlandıkça ağırlaşıyor. 316’nın amortisörleri biraz sert fakat spor bir araca göre bu normal bir durum, ufak tefek çukurlarda sorun olmuyor. Süspansiyon sisteminin sert oluşu ve aracın aerodinamik yapısı savrulmayı önlüyor. BMW’nin diğer modellerinde olduğu gibi 3.16 da, kendinizi ayrıcalıklı hissetmenizi sağlıyor. İç mekan çok kaliteli, sade ve şık. Koltuklar sizi güvenle sarıyor ve kendinizi rahat hissediyorsunuz. Performansla birlikte sürüş keyfi tatmin ediyor. Daha ne olsun.! Bu fiyata ulaşabileceğinizin en iyisi diyebiliriz. Testimizde ortalama 8 lt/100 km yakıt tüketen 3.16i’den; EfficientDynamics motor teknolojisi sayesinde, 100km’de 6,5 litre yakıt tüketimi gibi çok iyi sonuçlar da alabilirsiniz. Daha fazlasını istiyorsanız ancak daha fazlasını ödeyerek sahip olabilirsiniz. Turbo motor gaz pedalını biraz geç algılıyor olsa da saydığımız tüm özellikleri düşünürsek, 3.16i keyif veren bir otomobil.


Baz fiyatı 40.867 euro
Test aracı 54.000 euro
 
Teknik özellikler;

Motor
Silindir hacmi (cm3) : 1598
Maksimum Güç (bg)/Güç devir (devir/dak) : 136 / 4350
Maksimum Tork (Nm)/Tork devir (devir/dak): 220 / 1350

Yakıt tüketimi
Şehir içi (lt/100 km) : 7,5
Şehir dışı (lt/100 km) : 4,8
Ortalama (lt/100 km) : 5,8
Depo hacmi (lt) : 60
Co2 Emisyonu(gr/km) : 134
 
Boyutlar ve Ağırlık
Kapı sayısı/Koltuk sayısı : 4 / 5
Uzunluk/Genişlik/Yükseklik (mm) : 4624/1811/1429
Dingil mesafesi (mm) : 2810
Bagaj hacmi (Litre) : 480
Ön iz genişliği/Arka iz genişliği (mm) : 1543 / 1583
Boş ağırlık (kg) : 1480

Orhan Beyazıt
twitter.com/orbeyazit
<< Önceki Haber BMW'nin yeni serisi, yakıt tüketimi konusunda oldukça... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER