Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, İstanbul İl etiket' title='Tarım haberleri'>Tarım Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları denetimde uygunsuzluk tespit ettikleri bazı işyerlerine para cezası kesti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı ve 3 ay önce Resmi Gazete’de yayımlanan, "Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği" bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği tebliğ ile birçok değişiklik yapıldı. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar’da bulunan birçok işyerinde denetim gerçekleştirdi. Ekipler, yeni mevzuata uygun olmayan ya da başka eksikleri bulunan bazı iş yerlerine para cezası uyguladı.
Denetimler sonrasında gazetecilere bilgi veren İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Denetim Birim Sorumlusu Azmi Yüksel, 3 ay evvel yayımlanan tebliğ ile Türkiye’de bazı şeylerin değiştiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bunların başında karışım et ürünlerinin hazırlanıp tüketime sunulması, bazı etiket bilgilerinin düzenlenmesi, bazı ürünlere soya katılması gibi birtakım yeni düzenlemeler yapıldı. Bugün yürürlüğe giren tebliğle birlikte, İstanbul iline bağlı 39 ilçe müdürlüğümüzde 500’den fazla gıda kontrol görevlimizle beraber, gıda işletmecisi olarak satış yerlerinde faaliyet gösteren işletmelerin resmi kontrollerini yapıyoruz. Bu süreçte yeni düzenlemelere işletmelerin uyum gösterip göstermediği kontrol ediliyor. Bugün yürürlüğe giren mevzuata uygun olamayan hem üretim yerlerine, hem de satış yerlerine 12 bin 800 lira idari para cezası uyguluyoruz ve ürünlere de el koyuyoruz."
ETİKETTE FERMENTE VEYA ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK YAZACAK
Yapılan denetimlerde bazı olumsuzlukları olan iş yerlerine idari para cezası uyguladıklarını dile getiren Yüksel, vatandaşları yeni mevzuatla ilgili olarak bilgilendirdi. Yüksel, "Sucuk örnek verilecek olursa, etiketlerin üzerinde sadece ’sucuk’ ifadesi yer almayacak. ’Fermente’ sucuk ve ’Isıl işlem görmüş sucuk’ şeklinde iki ayrı üretimi bulunan sucuk ürünlerinde bu ifadelerin geçmesi gerekiyor. İçerik bilgilerinde neler olduğunun yer alması gerekiyor. Ayrıca soya ve türevleri köfte, döner ve fermente et ürünlerine katılamayacak. Kırmızı et ürünlerine, kanatlı et ürünlerinin katılması da artık mümkün değil. Ayrıca ürünlerin üzerinde yer alan, mesela yüzde 100 Dana’ ibaresi de artık yer alamayacak. Çünkü hiçbir ürünün yüzde 100’ olma ihtimali yok" şeklinde konuştu.