Türkiye 1 milyar dolarlık yükten kurtuluyor!

Bu yöntemle yüz binlerce konut daha ucuza ısınacak.

Türkiye 1 milyar dolarlık yükten kurtuluyor!

Termik santrallerin ürettiği atık ısı, konut ve seraların ısıtılmasında kullanılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yolla Türkiye'nin 1 milyar 800 milyon liralık enerji ithalinden kurtulacağını söyledi. Çalışmayla 620 bin konut daha ucuza ısınacak.

Yıldız, "Termik santrallerimizin toplamından atık ısılardan elde edilen bir enerji kaynağı var. Bu gerek konutların ısıtılmasında gerekse seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Buradaki hedefimiz yıllık 1,8 milyar liralık, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamak. Bunun uygulamalarına Bursa Orhaneli'de başladık. Belediyelerle anlaşıyoruz. Soma'da başladık ve yaklaşık 7 milyon metrekarelik de bir sera ısıtması hedefimiz var. Bunları yaptığımız kadar cari açığı tahrik eden unsurları azaltmış olacağız.''
                 
Bakan Yıldız, 2013 yılının ilk 2 aylık verilerine bakıldığında doğalgazın üretimdeki payının yüzde 40'lara kadar çekildiğini belirterek, ''10 yıl önce yüzde 52'lerde başlamıştık. Geçen yılı yüzde 44'lerle kapatmıştık. Bugünkü rakamlarla doğalgazı biraz daha azalttığımızı görüyoruz. Dolayısıyla ithal ettiğimiz doğalgazın azalması demek bizim daha çok yerli kaynaklarla bunu yapabildiğimiz anlamına geliyor'' dedi.



<< Önceki Haber Türkiye 1 milyar dolarlık yükten kurtuluyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER