Vergi rekortmenleri listesinde bir aile

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı Kurumlar Vergisi listesinde Koza Altın İşletmeleri bu yıl da yükselişini sürdürdü. Akın İpek ve ailesinden 3 kişi de listeye girmeyi başardı.

Vergi rekortmenleri listesinde bir aile

En fazla kurumlar vergisi ödeyenler listesinin ilk 10 sırasında 4’ü kamu olmak üzere 8 banka yer aldı. İlk 100’de ise 21 banka yer aldı. 

Koza yükselişini sürdürdü
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı Kurumlar Vergisi listesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bu yıl da yükselişini sürdürdü. Geçen yıl Türkiye genelinde 27’nci sırada yer alan şirket bu yıl 21’inci sıraya yükseldi. 2011’de 99 milyon 883 bin lira vergi ödeyen şirket 2012’de ödediği vergi miktarını tam 122 milyon 801 bin liraya çıkardı.

AİLE BOYU REKORTMEN

Koza Altın, Ankara’da da en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen 10’uncu şirket oldu. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin sahibi İpek Grubu geçtiğimiz haftalarda açıklanan Gelir Vergisi’nde de rekortmenler listesine girmişti. En çok Gelir Vergisi ödeyenler listesinde Akın İpek 14’üncü, Tekin İpek 16’ncı, Melek İpek 17’nci, Pelin (İpek) Zenginer ise 22’nci oldu.

 “Bizim gerçek kahramanlarımız”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi rekortmenlerinin devlete olan mükellefiyetlerini samimiyetle yerine getirdiğini belirterek, “Gelirini doğru beyan eden, vergisini ödeyenler ve bu listelerde yer alan mükellefler bizim gerçek kahramanlarımızdır. Kurumlar vergisi rekortmenler listesi, bizim için bir onur tablosudur” dedi.

Hizmet olarak geri dönecek Şimşek, vatandaşlardan anayasal bir zorunluluk olarak alınan verginin, kamu harcamalarının temel kaynağı olduğunu bildirdi. Şimşek şunları söyledi: “Vergisini ödeyen firmalarımız ve vatandaşlarımız ülkemizin kalkınmasındaki lokomotifin bir çarkıdır. Şunu unutmayalım ki ödenen her vergi vatandaşlarımıza hizmet olarak geri dönmektedir. Devletimiz, iş adamımız, vatandaşımız kısaca herkes kazanmaktadır.”

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2012 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi ilk 100 sıralamasını açıkladı. Buna göre, Garanti Bankası geçen yıl ödediği 1milyar 180milyon 653 bin lira vergi ile 2012’nin rekortmeni oldu. Garanti Bankası’nı 1milyar 151 milyon 148 bin lira ile Türkiye İş Bankası izlerken, Akbank, 1 milyar 112milyon 951 bin lira vergi ile üçüncü oldu.

İlk üçteki özel bankaları iki kamu bankası Ziraat Bankası ve Halk Bank izledi. Yapı Kredi ise listede 6. sırada yer aldı. Merkez Bankası da listeye yedinci sıradan girdi. Böylelikle kurumlar vergisi rekortmenlerinde ilk yedi sıra bankalardan oluştu. 32 milyar vergi 2012 yılında en fazla kurumlar vergisi ödeyenler listenin ilk 10 sırasında Ankara merkezli 4, İstanbul merkezli 6 kurum yer aldı.
<< Önceki Haber Vergi rekortmenleri listesinde bir aile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER