En lezzetli kongre


Dünya Gurme Şehirler Birliği üyesi İzmir'in lezzetleri, Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nde masaya yatırıldı. Fuar İzmir'deki kongre, renkli görüntülere sahne oldu. Dünya Gurme Şehirler Birliği Başkanı Jean Michel Daclin, İzmir'deki çok zengin mutfak potansiyelinin, şehrin tanıtımında mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kongrenin İzmir'deki gastronomi kültürüne çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ), İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İzmir CVB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini biraraya getirdi. Travel Turkey İzmir 2015 ile aynı gün başlayan kongrede, Ege kültürünün gastronomiyle ilişkisi ve bunun bölge turizminin kalkınmasına etkisi tartışıldı.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nin açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir ve Ege mutfağının binlerce yıl öncesinin deneyimleriyle harmanlanan, sağlıklı ve lezzetli yemekler sunduğunu dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2006 yılında Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye olduğunu, bünyesindeki Eşrefpaşa Hastanesi ile sağlıklı beslenme adına çalışmalar yürüttüğünü, "Süt Kuzusu" projesiyle 100 bini aşkın çocuğa ücretsiz ve sağlıklı süt dağıttığını, organik ve iyi tarım uygulamalarını desteklediğini belirten Kocaoğlu, "Bu kongre daha da büyüyerek, İzmir'in gastronomi kültürüne çok büyük katkıda bulunacaktır." diye konuştu.

Dünya Gurme Şehirler Birliği Başkanı Daclin ise gastronominin dünya çapında önemini giderek arttırdığını belirterek şunları kaydetti: "Gıda, insanlar arasında bir bağlantı noktası. Sosyal ilişkileri de belirleyen bir konu. Bütün dünyada gastronomi, devrim niteliğinde bir dönüşümden geçiyor. Biz de Gurme Şehirler Ağı içinde üyelerimizle deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Birlikte çalışırken kendi şehirlerimizin de tanıtımını yapıyoruz. İzmir'in mutfağı çok ilginç. Uzun bir tarihi olan, çok zengin bir mutfak. Ayrıca bütün Akdeniz'i kapsayan bir etkinliğe sahip. İzmir'in tanıtımında, kesinlikle bu mutfağın özellikleri kullanılmalı."

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin her bölgesiyle çok farklı lezzetler sunduğunu, Ege mutfağının da bu anlamda çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Ulusoy, turizmciler olarak bu zenginliği turizme yansıtarak ekonomik kazanca dönüştürmek istediklerini dile getirdi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da bu ilk kongrenin, Dünya Gurme Kentler Birliği Başkanı Daclin'in katılımıyla açılmasının çok büyük anlam kazandığını ifade etti. İzmir'in, dört kıtadan 23 şehrin üye olduğu Gurme Şehirler Ağı'na girebilmesinin kolay bir iş olmadığını, birliğin bu konuda son derece seçici davrandığını vurgulayan Demirtaş, "Ege'yi gastronomi konusunda dünyaya açmak istiyoruz. Dünyada Çin ve İtalyan restoranları varken neden Ege restoranı olmasın diye düşünüyoruz. Bir süre sonra dünyanın önemli merkezlerinde, Ege restoranlarını açabiliriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla değerlerimizi öne çıkararak. gastronomide dünyada söz sahibi olmak istiyoruz." dedi.

İEÜ Rektörü Oğuz Esen ve Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Hande Arslanalp ise bu kongrenin, İzmir'in sahip olduğu potansiyeli değerlendirme konusunda bir yol haritası çizeceğini dile getirdi. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER