"Engellilere yönelik düzenlemeler sürekli erteleniyor"


Adana Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Avukat İsmail Sarı, engellilere yönelik yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen, bu düzenlemelerin sürekli ertelendiğini söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ile açıklama yapan Avukat Sarı, Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 12,9'unun engelli olduğunu söyledi. Bu sayının her geçen yıl arttığını dile getiren Avukat Sarı, "Bu nedenle engellilerin sorunları sadece yemek-içmek değil, engelli olmayan insanlar gibi çalışarak, üreterek, kendi kimliğini, kişiliğini hiç kimsenin onayına gerek kalmadan, hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan, ülkenin her yerine ulaşabilmenin önündeki yasal, fiziki ve sosyal engellilerin bir an önce kaldırılması gerekiyor." dedi.

Engellilerin hizmete ulaşması ve yaşadığı sorunların çözümü bakımından Türkiye'de de yasal düzenlemeler yapıldığını ifade eden Sarı, bu düzenlemelerden en önemlisinin 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun olduğunu anlattı. Bu kanunun yasallaştığı 2005 itibaren 7 yılda, 'resmi binaların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların' engellilere uygun hale getirilmesini öngördüğünü hatırlatan Sarı, buna rağmen bazı hizmetler yönünden sürekli bir şekilde ertelendiğinin altını çizdi.

Anayasa'ya göre temel hak ve özgürlük kapsamında olan engelli haklarının toplumda halen tam anlamı ile kabul gören bir hak olarak algılanmadığının altını çizen Avukat Sarı, engellilerin yararlanması için yapılan fiziksel mekanların engellilerin dışındaki kişiler tarafından işgal edildiğini ifade etti. Şehirlerdeki fiziksel mekânlardaki engellerin kaldırılması bakımından belediyelere büyük görev düştüğünü kaydeden Sarı, "Belediye Kanunu, İmar Kanunu ve diğer mevzuatın belediyelere yüklediği hizmetlerin hızlı ve standartlara uygun yerine getirilmesi, engellilerin kullandığı fiziksel mekânları daha hızlı bir şekilde engelsiz hale getireceğini düşünmekteyiz. Yaşadığımız şehri bu yönüyle incelediğimizde, bazı yerlerde ya hiçbir çalışmanın yapılmadığı ya da sadece cezai müeyyidelerden kurtulmak için göstermelik bir iki engelli rampası veya engellilerin araçlarını park edebileceği birkaç tabelanın dışında bu yükümlülüğün yerine getirildiği söylenemeyecektir. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevzuatında, fiziksel engellilerin hayatını kolaylaştıran araç gereçlerin bedellerinin kurum tarafından ödenecek ve hususlardaki bürokratik aşamaları sadeleştirilecek şekilde mevzuat düzenlemesi yapılması gerekir." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Engellilere yönelik düzenlemeler sürekli erteleniyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER