Erdoğan: İsrafa karşı mücadele etmezsek yarın hepimiz için daha karanlıktır


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki ülkelere seslendi. Edoğan, "Teröre, zulme, cehalete, adaletsizliğe, kine, öfkeye, israfa ve aşırıcılığa dinimizin yasakladığı her türlü kötülüğe ve yanlışa karşı mücadele zamanıdır. Eğer bu mücadeleye hemen başlamazsak yarın hepimiz için daha karanlık olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Toplantısı Kapanış Oturumu'na katıldı. Burada katılımcılara seslenen Erdoğan, "Merhamet dini olan, sevgi, vicdan, dayanışma ve ilim dini olan İslam'ın terör, ölüm, zulüm ve cehaletle birlikte anılmasının önüne geçmek hepimizin boynunun borcudur. Teröre, zulme, cehalete, adaletsizliğe, kine, öfkeye, israfa ve aşırıcılığa dinimizin yasakladığı her türlü kötülüğe ve yanlışa karşı mücadele zamanıdır. Eğer bu mücadeleye hemen başlamazsak yarın hepimiz için daha karanlık olacaktır." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE SAĞLIK ALANINDA DEVRİM NİTELİĞİNDE GELİŞMELER YAŞANDI"

"Daha Sağlıklı Ümmet İçin Köprüler Kurmak" mesajıyla düzenlenen konferansın, İslam dünyasının ciddi sorunlarından biri olan sağlık alanında önemli kararlar alınmasına vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kendi vatandaşlarının yanı sıra her yıl yurt dışından gelen 400 bin kişiye de sağlık hizmeti verdiğini, bunlara ilaveten Suriye ve Irak'tan gelen 2,5 milyon kişinin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını da aksaklığa meydan vermeden karşılandığını aktardı.

"MAZLUMLARA İNSANİ YARDIM ELİ UZATILMASI KONUSUNDA NE MANİMİZ VAR?"

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların ve Batı ülkelerinin, göçmenlere yardım konusunda iyi bir imtihan veremediğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha üzücü olanı ise, İslam dünyasının kendi içinde bu konuda güçlü bir dayanışma ortaya koyamamış olmasıdır. Ama gönül, tüm İslam ülkelerini bu konuda yanımızda görebilmeyi isterdi. Olanlar var mı, var. Onlara da şükranlarımı bildiriyorum. Vicdanımızı kaybettiğimizde insanlığımızı, inancımızı, bizi biz yapan bütün değerleri de kaybederiz. Oysa bizim medeniyetimizde mazluma, dini, milliyeti, kültürü sorulmadan el uzatılır. Mazlum, sadece insan olması sıfatıyla, her türlü yardıma layıktır."

Suriye'de yaşanan dramın yanı sıra, Filistin'de, Afrika'da, Arakan'da baskıya, zulme, katliama maruz kalan Müslümanların da olduğuna işaret eden Erdoğan, "Hadi siyasi alanda, askeri güç konularında ciddi bir dengesizlik mevcut diyelim. Peki, bu mazlumlara insani yardım eli uzatılması konusunda ne manimiz var? Biz, 2014 yılında 4,5 milyar dolarlık insani yardımla, bu alanda dünyada üçüncü sırada yer alıyoruz. Hâlbuki maddi imkânları bizden çok daha fazla olan İslam ülkeleri mevcut… Bu ülkelerin, dünyadaki diğer mazlumlarla birlikte Müslümanlara yardım konusunda çok daha faal olmalarını bekliyoruz. Batı ülkelerinde yapılan keyfe keder nitelikteki sosyal, kültürel, sportif harcamaların sadece bir bölümü, mazlumlara yardım için aktarılsa, inanın bana, sorun büyük ölçüde çözülür." ifadelerini kullandı.

"TERÖRİZM VE GÖÇ SORUNU, BATAKLIKTA ÜREYEN SİNEKLER GİBİDİR"

"Sosyal adaletsizlik küresel bir sorundur. Ama biz Müslümanların, en azından kendi içimizde, bu sorunu asgari düzeye indirmemiz gerekirdi" diyen Erdoğan şöyle tamamladı: "Terörizmin en önemli gerekçelerinden biri fakirliktir. Terörün arkasındaki güçler, dikkat edin fakiri, yoksulu seçiyor. Canlı bombayı onların içinden seçip alıyor. Terörizm ve göç sorunu, bataklıkta üreyen sinekler gibidir. Öyleyse bu bataklığın kurutulması lazımdır. Bu bataklığın adı nedir biliyor musunuz? Sefalet bataklığıdır. Sefalet bataklığını yok ettiğinizde, terörizmin en önemli insan kaynağını, aynı şekilde göçlerin başta gelen sebebini de ortadan kaldırmış olursunuz. Türkiye olarak, bu yöndeki çalışmalarımızı, her yıl artırarak sürdürmekte kararlıyız. İmkanı olan tüm İslam ülkelerini bu konuda iş birliği yapmaya, birlikte hareket etmeye davet ediyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: İsrafa karşı mücadele etmezsek yarın hepimiz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER