Ertuğrul Günay: Türkiye, Rus pilotunu öldüren kişiyi tutuklamalı


Eski Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya ve Türkiye krizinin çözülmesi için atılması gereken ilk adımlardan birinin, Rus pilotu öldüren kişinin tutuklanması olduğunu söyledi. Günay, "Pilotu vuran kişi suç işlemiştir. Türkiye ne yapabilir? Onu tutuklar ve eğer suçlu bulunursa mahkum edebilir. Bu Rusya ile ilişkileri normalleştirmek için görüşmelerin başlamasına bir kapı açabilir. Ancak pilotu öldüren adam kayıplara karışmadı, üstelik gururlu bir şekilde basına bundan bahsetti. Rus ve Türk toplumu ile dalga geçti." ifadelerini kullandı.

Rus RIA Novosti ajansına konuşan Ertuğrul Günay, Türkiye'de turizm sektöründeki sorunların aslında 2014 yılında, Rusya'da ekonomik problemlerin baş göstermesiyle başladığını söyledi. Ardından bazı saldırıların, terör olaylarının da turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Ertuğrul Günay, 2015'in ortalarına kadar ise krizin büyük bir soruna dönüşmediğini belirtti. Suruç, Ankara ve İstanbul'daki saldırıların yabancı turistlerin gözündeki Türkiye imajını zedelediğini belirten Günay, son olarak da Rusya ile yaşanan siyasi krizin etkili olduğunu dile getirdi.

Turizm sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen eski Bakan Günay, bütçe ödemeleri açığının yüzde 60'ının bu sektörden olduğuna dair Turizm Bakanı'nın açıklamasını hatırlattı. Türkiye'nin turizm sektöründen elde ettiği gelirin otomotiv veya ithalat sektöründen elde ettiğinden fazla olduğunu vurguladı.

BUGÜN BÜTÜN KOMŞULARLA PROBLEMİMİZ VAR

Eski Turizm Bakanı, "Ancak şu anda Türkiye'deki gerilim, Suriye ile ilişkiler çok kötü. Bu yüzden Rusya ve İran ile ilişkiler de bozuldu. Birkaç yıl önce 'komşularla sıfır problem' anlayışımız vardı. Bugün bütün komşularla problemimiz var. Bütün bu problemlerin olduğu bir ülkeye yabancı turistler gelmez. Bu açıdan ciddi bir krizimiz var." yorumunu yaptı.

Turizm sektöründeki tahmini sorulan Günay, "2016 yılı Türkiye'deki turizm sektörü için son 20 yıl içindeki en zorlu yıl olacak. Normalde turizm için 'ölü' ay olarak anılan Ocak ayında bir önceki yıla göre 5 kat daha az Rus geldi. Eğilim çok açık." dedi. Günay, Turizm Bakanlığı'nın daha saldırgan bir reklam kampanyası beklediklerini kaydetti.

TÜRKİYE İMAJINI DÜZELTMEK SADECE TURİZM BAKANLIĞININ GÖREVİ DEĞİL

Ancak yabancıların gözündeki Türkiye imajını düzeltmenin sadece Turizm Bakanlığı'nın işi olmadığını söyleyen eski Bakan, asıl çabayı hükümetin göstermesi gerektiğini vurguladı. Bunun da Rusya ile ilişkileri düzeltmek, Türk toplumunun demokratikleşmesi yönünde adımlar atmaktan geçtiğini söyleyen Günay, "Bu konularda hiçbir pozitif değişiklik yok şu anda." dedi.

Rusya'nın Türkiye için sadece turizm açısından önemli bir ülke olmadığını aynı zamanda çok önemli bir coğrafi partner olduğunu söyleyen Günay, turizm sektöründe Rusya'nın çok kolaylıkla Türkiye'nin yerini doldurabileceğini söyledi. Ancak Rusya ile bütün ilişkilerin bozulması halinde çok ciddi ekonomik problemlerle karşılaşılacağını söyleyen Günay, "Son yıllarda Rusya, Türkiye'nin gelişmesine ve dünyaya açılmasına çok büyük katkı sağladı. Rusya ile birbirimizden ayrılamayız, bizim için çok önemli. Türkiye de Rusya için çok önemli, ama Rusya bizim için daha çok önemli. Zıtlaşmanın uzun sürmemesini umuyorum. Krizi en kısa sürede çözmek çok önemli." diye konuştu.

PİLOTU VURAN KİŞİ RUS VE TÜRK TOPLUMU İLE DALGA GEÇTİ

Ertuğrul Günay, krizin çözülmesi için neler yapılması gerektiğine dair bir soruya ise şu cevabı verdi: "Türkiye angajman kurallarını açıkladı. Bu kurallar 2012'de bir Türk uçağı Suriye tarafından düşürülünce uygulanmaya başladı. Bu devletlerin, sınırlarını korumak için egemenlik hakkıdır. Türkiye'nin görüşüne göre Rusya uçağı sınırı ihlal etti ve angajman kuralları gereği düşürüldü. Ancak uçak vurulduğu zaman iki pilot da kendisini fırlattı, biri kurtuldu diğer ise öldü. Bu pilotun öldürülmesini bir Türk vatandaşı üslendi. Pilotu vuran kişi suç işlemiştir. Türkiye ne yapabilir? Onu tutuklar ve eğer suçlu bulunursa mahkum edebilir. Bu Rusya ile ilişkileri normalleştirmek için görüşmelerin başlamasına bir kapı açabilir. Ancak pilotu öldüren adam kayıplara karışmadı, üstelik gururlu bir şekilde basına bundan bahsetti. Rus ve Türk toplumu ile dalga geçti." ifadelerini kullandı.

ASIL GÖREV DİPLOMATLARDA

Günay, şunları ekledi: "Suriye'de bizim çıkarlarımız var. Ama ABD Ortadoğu'da ne yapıyor? Burada ne istiyorlar. Biz diyoruz ki: Rusya burada ne yapıyor? Ama Rusya Suriye'ye ABD'den daha yakın, aynı coğrafya içindeler. Türkiye'de herkesin kendi çıkarları var. Türkiye sınırlarını güvene almak zorunda. Bu krizi çözmek, diplomatların görevidir. Diplomasi, en zor şartlarda bir yol bulmaktır. Türkiye ve Rusya'nın Suriye yüzünden bir güreşe tutulmuş olmaları inanılmaz bir adaletsizliktir. Bu yüzden bu sorunu çözmeliyiz."

CİHAN
<< Önceki Haber Ertuğrul Günay: Türkiye, Rus pilotunu öldüren kişiyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER