ESİAD Başkanı Bandırma: Ekonomide yaşanan sıkıntıları Ali Babacan'a ilettik


Eskişehir Sanayici İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı ve Türkonfed Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Bandırma, reel sektörün yaşadığı sıkıntıların finans sektörünün baskıları daha da arttırdığını söyledi. Bandırma, "Bankaların baskısı ve artan faiz oranları işletmeleri çıkmaza sürüklüyor. Uzun yıllar faaliyetine devam eden ve binlerce çalışanı olan firmaların kapanmasıyla karşı karşıyayız. Bir devlet politikası belirlenerek işletmelerin batması önlenmelidir. Yaşaması için tedbirler alınmalıdır." dedi.

Bandırma, yaptığı yazılı açıklamada Ankara'da Ali Babacan ile bir araya geldiğini, birlikte Türkiye'nin gündemindeki önemli olayları değerlendirdiklerini, ekonomiye olumsuz yansıyan terör olayları, reel sektörün yaşadığı sıkıntılar ve çözüm yolları ele alındıklarını kaydetti.

Reel sektörün yaşadığı sıkıntıları finans sektörünün baskıları daha da arttırdığını anlatan Bandırma, "Bankalar aslında böyle durumlarda piyasayı desteklemelidirler. Ancak bunun aksi oluyor. Bankaların baskısı ve artan faiz oranları işletmeleri çıkmaza sürüklüyor. Uzun yıllar faaliyetine devam eden ve binlerce çalışanı olan firmaların kapanmasıyla karşı karşıyayız. 50 bin TL hibeyle yeni girişimcilere şirket kurma teşvikleri veriyorsunuz. Bunu yürekten destekliyoruz. Çok yerinde bir uygulama. Ancak öbür tarafta yüz milyonlarca lira değer üreten firmalar da kapanıyor. Bunun önüne geçilmelidir. Bu değerleri tekrar hayata geçirmek mümkün değildir. Bir devlet politikası belirlenerek işletmelerin batması önlenmelidir. Yaşaması için tedbirler alınmalıdır. Bankalarla ortak çalışmalar yapılmalıdır." sözlerini kullandı.

Diğer taraftan turizm sektörünün yaşadıkları malum olduğunu, dünyanın en güzel tesislerinin Türkiye'de olduğunu belirtti. Bandırma, şöyle dedi: "Bunların kurtarılması gerekmektedir. Turist gelecek yeni ülkeler bulunmalıdır. Ayrıca Türk yatırımcılar artık dünyanın her yerinde yatırım yapabiliyor. Avantaj sağlayan ülkelere gitmektedirler. Hem yatırımcılarımızın hem de dış yatırımcıların ülkemizi tercih etmeleri için cazip şartlar ortaya konmalıdır."

Bandırma, asgari ücretin belirlenmesinde bölgesel dinamiklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Bandırma, "Bölgelere göre farklı asgari ücret belirlenebilir. İstanbul ile Anadolu'da bir kasabada aynı asgari ücretin uygulanması yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Yatırımlar hep İstanbul'a yapılmaya çalışılıyor. Halbuki artık İstanbul'un yükünü azaltmalıyız. Yığılmayı önlemeliyiz.Buna benzer ülke sorunları tartışılmıştır." ifadesini kullandı.


CİHAN
<< Önceki Haber ESİAD Başkanı Bandırma: Ekonomide yaşanan sıkıntıları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER