Fas'ın, BM Genel Sekreteri'ne tepkisi devam ediyor


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un geçen hafta Cezayir ve Cezayir'in güneyinde bulunan sahralıların yaşadığı kampları ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalara Fas Hükümeti'nin tepkileri devam ediyor.

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçtiğimiz Pazartesi günü BM Genel Sekreteri ile görüşmek üzere New York'a giden Fas Dışişleri Bakanı Salaheddine Mezouar'ın, Ban Ki-mun'a açıklamalarıyla ilgili Fas Hükümetinin bir mektubunu ilettiği bildirildi. Açıklamada, Fas'ın kendi sahrasındaki varlığını 'işgal' kelimesiyle ifade etmenin hukuken mantık dışı ve ciddi bir siyasi hata olduğunun kendisine hatırlatıldığı bildirildi. Ayrıca Güvenlik Konseyi'nin hiç bir kararında böyle bir terminolojinin kullanılmadığı ve BM Genel Sekreterine, karşılıklı güven ve saygıyı yeniden temin etmek amacıyla, pozisyonunu herkesin önünde açıkça netleştirme çağrısı yapıldığı bildirildi.

Çağrıda şu ifadeler yer aldı:

"Fas Krallığı Hükümeti'nin, önümüzdeki günlerde MINURSO'daki (Batı Sahra'da Referendum Organize etmek için BM Misyonu) sivil memurları büyük ölçüde azaltmaya gideceği, Fas'ın MINURSO'nun isleyişi için gönüllü olarak verdiği katkı desteğini iptal edeceği ve BM Barış Gücü'nde çalışan Faslı birliklerin geri çekilmesi için prosedürlerin incelenmesi kararı alınmıştır."

Ban Ki-mun geçtiğimiz günlerde Cezayir'in güneyinde bulunan Sahralıların yaşadığı kampları ziyaret etmiş ve "Anlaşamayan taraflar, Batı Sahra halkının kendi kaderini belirlemesine dayalı, herkes tarafından kabul edilebilecek, kalıcı ve adil bir politik çözüme kavuşturulması gereken müzakerelerde hiçbir ilerleme kaydetmemiştir. Dünya Sahralıları görmezden gelmeye devam edemez. Uluslararası toplumun, BM'nin ve bölgenin desteğini bekliyorlar." diye konuşmuştu.

Açıklamaları asla kabul edilemez olarak kabul eden Fas Hükümeti, 8 Mart Perşembe günü konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı.
Açıklmada Fas Hükümeti, "Fas Krallığı Hükümeti, Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un Fas Sahrası konusundaki ifadelerine en güçlü şekilde protesto ediyor. Bu söylemler, Siyasi olarak uygunsuz, seleflerinde eşi benzeri görülmemiş, Güvenlik Konseyi'nin çözümlerine aykırıdır. Bu çirkin ifadeler Fas Halkı'nın duygularını yaralamaktadır" ifadesini kullanmıştı.

Gelişmelere bağlı olarak geçtiğimiz Pazar günü siyasi parti, sendika ve STK'lar, Ban Ki-mun'u protesto etmek için başkent Rabat'ta büyük bir yürüyüş organize etmiş ve ülkenin her yerinden gelen Faslılar, başkent Rabat'ın caddelerinde büyük bir insan seli oluşturmuştu.

1976 yılına kadar İspanya sömürgesi altında olan Batı Sahra, bu yılın sonunda Fas'ın himayesine geçmişti. 1991 yılına kadar Polisario Cephesi ile Fas arasında çatışmalara sahne olan bölge, BM'in 690 no'lu kararı uyarınca MINURSO (Batı Sahra'da Referendum Organize etmek için BM Misyonu) kurulmuş ve aynı yılın Eylül ayında ateşkes imzalanmıştı. Fas 2007 yılında Batı Sahra'ya özerklik verme teklifinde bulunmuş, BM Güvenlik Konseyi de bunu olumlu bulmuş ve 1754 no'lu kararı almıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Fas'ın, BM Genel Sekreteri'ne tepkisi devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER