Gana alternatif tıpta işbirliği yapmak istiyor


İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nı ziyaret eden Gana heyetinin başkanı, Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Dr. John Hawkins Asiedu, İzmir ve Türkiye ile alternatif tıp, şifalı otlar, bal, kakao, turizm ve mobilya gibi sektörlerde işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) için gelen Gana delegasyonu, kalabalık bir heyetle İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Heyetin başkanlığını yapan Ataşe Asiedu, İzmir ile Gana'nın işbirliği için örtüşen birçok sektörler bulunduğunu, bunlar arasında şifalı otlar, alternatif tıp, bal, kakao, turizm, mobilya gibi alanlar olduğunu söyledi. Birçok işbirliği alanı olmasına rağmen ticaret hacminin çok düşük seviyelerde kaldığını belirterek, "Gana'nın AB ve ABD'ye vergisiz ihracat kolaylığı var. Bu fırsatı Türk işadamları değerlendiriyor. Ticaretimizi arttırmamızın önündeki en büyük engel, Gana ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin altyapısını oluşturan, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Serbest Ticaret gibi anlaşmaların henüz imzalanmamış olması. Müzakereleri süren bu anlaşmaların imzalanması ile ticaret hacminin artacağını umuyoruz." dedi. Türkiye ile ticarette yaşanan diğer sıkıntıların, Gana'ya direkt deniz taşımacılığı olmaması ve malların İspanya üzerinden ulaştırılması olduğunu söyleyen Asiedu, Türk Hava Yolları'nın navlun ücretinin çok yüksek olduğunu, haftada bir yapılan seferlerin de sıklaştırılması istediklerini belirtti.

'TİCARETİ ARTTIRMAK İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ'

İZTO Başkanı Demirtaş ise Gana'nın kardeş ve dost bir ülke olduğunu belirterek, büyük önem verdiklerini Afrika'da öncelik ülkelerden birisi olduğu söyledi. Demirtaş, 2013 yılında oda üyelerinden oluşan kalabalık bir heyetle Gana'ya üç günlük iş ve inceleme gezisi yaptıklarını, ziyarette ECOWAS (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu) üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odası başkanlarının katılımı ile bir toplantı da düzenleyip karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için görüştüklerini hatırlattı. Demirtaş, "Ama ne yazık ki bu kadar önem verdiğimiz Gana ile ticaretimiz, istediğimiz seviyede değil. İki ülke arasında 2012 yılında 500 milyon dolar seviyelerinde olan ticaret hacmi, daha sonra düşüşe geçti ve 2014 yılı sonunda 333 milyon dolar oldu. Bu bizim için kabul edilemez bir rakam. İki ülkenin potansiyelinin çok altında." dedi. Alternatif tıp alanında da İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği yapılabileceğini belirterek, üniversitenin de bu konuda çalışmalar yaptığını, Gana ile işbirliği için talimat vereceğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Gana alternatif tıpta işbirliği yapmak istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER